Aranygaluska pisztáciával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
sodrofa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
92g finomliszt334 kcal
-
38g tej21 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
3 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
50g dió327 kcal
-
33g pisztácia191 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g porcukor14 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
Angolkrém
-
27g tojássárgája86 kcal
-
42g cukor161 kcal
-
167g tej93 kcal
Összesen
1439
kcal
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
550g finomliszt2002 kcal
-
225g tej126 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g dió1962 kcal
-
200g pisztácia1144 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
Angolkrém
-
160g tojássárgája515 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
1000g tej560 kcal
Összesen
8635
kcal
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
18.3g finomliszt67 kcal
-
7.5g tej4 kcal
-
4g vaj29 kcal
-
1.7g cukor6 kcal
-
0.5g friss élesztő1 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
10g dió65 kcal
-
6.7g pisztácia38 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
Angolkrém
-
5.3g tojássárgája17 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
33.3g tej19 kcal
Összesen
287
kcal
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.9 g
Zsír
-
Összesen 78.7 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 435 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1325.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 387 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 140 mg
-
Foszfor 588 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 150 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 43.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 282 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 163 micro
-
Kolin: 355 mg
-
Retinol - A vitamin: 271 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 120 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 813 micro
Összesen
1439
kcal
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 221.6 g
Zsír
-
Összesen 472.5 g
-
Telített zsírsav 124 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 130 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 183 g
-
Koleszterin 2608 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7951.3 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 352 mg
-
Kálcium 2325 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 839 mg
-
Foszfor 3527 mg
-
Nátrium 828 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 900.1 g
-
Cukor 396 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 262 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1691 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 476 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 978 micro
-
Kolin: 2128 mg
-
Retinol - A vitamin: 1625 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 720 micro
-
β-crypt 73 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4879 micro
Összesen
8635
kcal
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 8.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 162 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
550 g finomliszt
-
50 g cukor
-
15 g friss élesztő
-
2 db tojássárgája
-
1 db tojás
-
200 g pisztácia
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 citromból nyert citromhéj
Angolkrém
-
8 db tojássárgája
-
250 g cukor
Elkészítés
Tészta
- Morzsoljuk el az élesztőt langyos tejben, ezután adjuk hozzá a cukrot és a vaníliapasztát, majd futtassuk fel. Ha szárított élesztőt használunk ezt a lépést elhagyhatjuk és csak keverjük össze a hozzávalókat az átszitált liszttel.
- Ha a friss élesztő felfutott, adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tojásokat. Adjuk hozzá a sót, a narancs- és citromhéjat az átszitált liszthez. Öntsük hozzá a tojásos-élesztős keveréket, majd dagasszuk közepes fokozaton 4-6 percig. Ezután dagasszuk tovább magas fokozaton kb. 3-4 percig hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk.
- Tegyük kelesztőtálba vagy lefedve kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt. Amíg a tészta kel, daráljuk vagy törjük durvára a pisztáciát, tegyünk félre egy keveset a tálaláshoz a többit pedig keverjük össze a darált dióval.
- Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Olvasszuk fel az 50 g vajat és keverjük össze a 300 ml tejjel. A megkelt tésztát helyezzük egy enyhén lisztezett felületre.
- Porciózzuk ki a tésztát 30 grammos gombócokra. Vajazzunk ki egy 26x16 cm-es téglalap alakú sütőformát.
- Helyezzük a tésztagombócokat a tepsibe egymás mellé, majd szórjuk meg a maradék pisztáciás-diós morzsával. Süssük aranybarnára kb. 35-40 perc alatt. Ha esetleg túl gyorsan sülne, azaz kívül szép, de belül még nem készült el, fedjük le alufóliával és úgy süssük készre. Tűpróbával vagy egy maghőmérővel ellenőrízhetjük elkészült e. Ha a tészta belseje elérte a 85 °C-t akkor elkészült.
- Tegyünk egy jó nagy kanál angolkrémet a tányér aljára majd tépkedjük rá a galsukát és szórjuk meg a megmaradt pisztáciával és porcukorral. Jó étvágyat !
Angolkrém
- A tejet közepes lángon forraljuk fel. Egy spatulával vagy fakanállal keverjük össze a tojást és a cukrot. Azért ne habverővel, mert akkor túl sok levegőt keverünk a krémbe és sűrűbb, krémesebb angolkrémet kapunk.
- Gyors keverés melett csurgassuk rá a felforralt tejet a tojásokra, majd öntsük vissza a krémalapot az edénybe. Melegítsük gyakori kevergetés melett 80 °C-ra. Ha tovább melegítjük, a tojás "kicsapódik", a krém darabos lessz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 1644
- Feltöltés dátuma: 2022. december 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
sodrofa
33 recept