Aranygaluska Nerovedova konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A galuskához
-
67g finomliszt243 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
13 kcal
-
8g élesztő9 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
28g citrom4 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
42g tej23 kcal
-
25g dió164 kcal
-
6 kcal
A sodóhoz
Összesen
765
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A galuskához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
250g tej140 kcal
-
150g dió981 kcal
-
35 kcal
A sodóhoz
-
171 kcal
-
700g tej392 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
4589
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A galuskához
-
19.4g finomliszt71 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
-
4 kcal
-
2.4g élesztő3 kcal
-
3.9g tojássárgája13 kcal
-
8.3g citrom1 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
12.1g tej7 kcal
-
7.3g dió48 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
A sodóhoz
-
2.2g vaníliás pudingpor8 kcal
-
34g tej19 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
Összesen
225
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 35.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 677.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 241 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.5 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 37.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 129 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 162 micro
Összesen
765
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.3 g
Zsír
-
Összesen 212.1 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 1040 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4066.8 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 1448 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 359 mg
-
Foszfor 1470 mg
-
Nátrium 555 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 555.2 g
-
Cukor 175 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 227 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 854 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 773 micro
-
Kolin: 792 mg
-
Retinol - A vitamin: 834 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 971 micro
Összesen
4589
kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
225
kcal
Hozzávalók
A galuskához
-
40 dkg finomliszt
-
7 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
5 dkg élesztő
-
4 db tojássárgája
-
1 db citrom
-
8 dkg vaj
-
2.5 dl tej
-
15 dkg dió
-
1 teáskanál napraforgó olaj
A sodóhoz
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
7 dl tej
-
3 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A galuskához
- Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
- Egy habverővel atojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukrokkal elkeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és azzal is alaposan összekeverjük.
- Az előbbiekhez hozzáadjuk a lisztet, és egy fakanállal jól kidolgozzuk.
- Megolvasztjukavajat, majd a tésztához adjuk, és a fakanállal fényesre dolgozzuk. Félretesszük kelni.
- Ha megkelt, akkor egy olajos kanállal a dióba szaggatjuk, megforgatjuk, és kivajazott tepsibe szorosan bepakoljuk.
- Közepes lángon aranybarnára sütjük.
- Amíg a galuskák sülnek, elkészítjük a sodót.
- Felforralunk 5 dl tejet. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a pudingport, majd a többi tejhez adjuk. Ha felforrt, lezárjuk és elkeverjük benne a cukrot és vaníliás cukrot.
- A galuskát sodóval leöntve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20x5
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7180
- Feltöltés dátuma: 2012. július 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ezt a receptet még anyukámtól tanultam. Nagyon egyszerű és finom. Az eredmény könnyű és ízletes desszert, ami tökéletes befejezése egy kiadós ebédnek. Jó étvágyat! :)