r
Nosalty Logó

Aranygaluska házi extra vaníliasodóval

0,0

0 ÉRTÉKELÉS14 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Mercedes
Aranygaluska házi extra vaníliasodóval
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

990
Kalória
19.6g
Fehérje
110.7g
Szénhidrátok
53.3g
Zsír
53g
Víz
291.9g
Koleszterin
4.6g
Rost
52.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

Összesen 990 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

Összesen 5937 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A tetejére

A sodóhoz

Összesen 308 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    292 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    715.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    208 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    195 mg
  • Retinol - A vitamin:
    278 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 990 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.6 g

Zsír

  • Összesen
    320.1 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    106 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4294.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    1248 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    445 mg
  • Foszfor
    1881 mg
  • Nátrium
    451 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    664.2 g
  • Cukor
    316 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    317.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1704 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    319 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    728 micro
  • Kolin:
    1173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1667 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    406 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1407 micro
Összesen 5937 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    222.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 308 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejből elveszünk kb fél decit, meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. Ezalatt a liszthez hozzáadjuk a cukrot, a 2 tojássárgáját, az olvasztott vajat, az élesztős tejet, majd a maradék tejet és a reszelt citromhéjat,végül a sót,Jól kidagasztjuk, majd 1-2 órát kelesztjük.
  3. Egy nagyobb jénait vagy egy kisebb tepsit kikenünk egy kevés vajjal.
  4. A tésztát jó ujjnyira kinyújtjuk, majd egy kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,az olvasztott vajban megforgatjuk vagy megkenjük őket,a cukros dióban meghempergetjük,majd tepsibe egymáshoz szorosan sorakoztatjuk.(Ha maradt cukros dió öntsük a tetejére).
  5. 200 fokos elő melegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ha nagyon barnulna a dió a tetején, akkor tegyük lejjebb a sütőlapot.)
  6. A sodóhoz a tojássárgáját a cukorral, a vaníliakivonattal és a liszttel jól kikeverjük, majd tűzre téve, lassan öntözgetve bele a tejet és a tejszínt, lassú tűzön 10-15 percig főzzük, közben gyakran egy habverővel kevergessük meg.
  7. Hűlés után is sűrűsödni fog!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagyon-nagyon régóta így készítem az aranygaluskát, a családom nem is engedné, hogy másképp tegyem :) Egyszerűen imádják a pihe-puha tésztáját, a ropogós-cukros diót a tetején, és az ellenállhatatlan vaníliasodót mellé...

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Pan de muerto

Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!