r
Nosalty Logó

Aranygaluska Böbétől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Aranygaluska Böbétől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 1396 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 6986 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Összesen 387 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.1 g

Zsír

  • Összesen
    86.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    860.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    193 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    422 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.6 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    471 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    443 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    326 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    202 micro
Összesen 1396 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.4 g

Zsír

  • Összesen
    433.1 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    134 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    208 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4304.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    966 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    630 mg
  • Foszfor
    2112 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    663 g
  • Cukor
    163 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2355 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    243 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    806 micro
  • Kolin:
    877 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2217 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    1632 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1011 micro
Összesen 6986 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 387 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A szobahőmérsékletű lisztet kimérjük és egy tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk és a felében felfuttatjuk az élesztőt. A margarint megolvasztjuk.
  2. Ha az élesztő megkelt, a liszt közepébe mélyedést készítünk, beletöltjük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a 4 tojássárgáját. Folyamatosan hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és a margarint. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg szép hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától. Ekkor lehintjük liszttel, és egy konyharuhával letakarva 1-1,5 órán át kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, addig egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót. Ledörzsöljük róla a külső, hártyaszerű héját, majd ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot és reszelt citromhéjat. Jól összekeverjük és két egyenlő részre osztjuk.
  4. Egy tortaformát kikenünk margarinnal és félretesszük.
  5. Amikor a tészta megkelt kiborítjuk a gyúrótáblára, kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és egy kis méretű (2 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszagggatjuk a tésztát.
  6. Elővesszük az előkészített tortaformát, az alját kirakjuk az apró pogácsákkal, megkenjük a sor tésztát olvasztott margarinnal és rászórjuk a dió felét. Majd ismét egy réteg tészta következik, ismét megkenjük az olvasztott margarinnal, és rászórjuk a dió másik felét. Majd befedjük a maradék pogácsákkal, ezt az utolsó réteget is megkenjük az olvasztott margarinnal.
  7. Ha kész, 45 percig kelesztjük.
  8. Majd közepesen meleg sütőben készre sütjük. Még forrón, óvatosan kivesszük a formából, és lehintjük porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 14450
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A féjem nagymamájától Bözske déditől tanultam ezt a receptet. Mi nagyon szeretjük ebben a formában, s kakaóval fogyasztjuk reggelire vasárnaponként (mondhatjuk nálunk ez egy klasszikus reggeli), de aki szereti, készíthet hozzá vanília sodót is.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...