Aranygaluska Böbétől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
80g finomliszt291 kcal
-
40g rétesliszt146 kcal
-
16g tojássárgája52 kcal
-
6g élesztő6 kcal
-
80g tej45 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A szóráshoz
-
1g porcukor5 kcal
Összesen
1396
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g rétesliszt728 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
400g tej224 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A szóráshoz
-
7g porcukor27 kcal
Összesen
6986
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
22.2g finomliszt81 kcal
-
11.1g rétesliszt40 kcal
-
4.4g tojássárgája14 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
22.2g tej12 kcal
-
5.5g margarin40 kcal
-
1.7g cukor6 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A szóráshoz
-
0.4g porcukor2 kcal
Összesen
387
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.1 g
Zsír
-
Összesen 86.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 860.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 193 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 422 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.6 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 38.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 471 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 161 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 443 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 326 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 202 micro
Összesen
1396
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.4 g
Zsír
-
Összesen 433.1 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 134 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 208 g
-
Koleszterin 868 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4304.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 966 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 630 mg
-
Foszfor 2112 mg
-
Nátrium 272 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 663 g
-
Cukor 163 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 192.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2355 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 243 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 806 micro
-
Kolin: 877 mg
-
Retinol - A vitamin: 2217 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 1632 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1011 micro
Összesen
6986
kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 24 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
387
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg rétesliszt
-
4 db tojássárgája
-
3 dkg élesztő
-
4 dl tej
-
10 dkg margarin
-
3 ek cukor
-
1 csipet só
A töltelékhez
A szóráshoz
-
1 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A szobahőmérsékletű lisztet kimérjük és egy tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk és a felében felfuttatjuk az élesztőt. A margarint megolvasztjuk.
- Ha az élesztő megkelt, a liszt közepébe mélyedést készítünk, beletöltjük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a 4 tojássárgáját. Folyamatosan hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és a margarint. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg szép hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától. Ekkor lehintjük liszttel, és egy konyharuhával letakarva 1-1,5 órán át kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, addig egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót. Ledörzsöljük róla a külső, hártyaszerű héját, majd ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot és reszelt citromhéjat. Jól összekeverjük és két egyenlő részre osztjuk.
- Egy tortaformát kikenünk margarinnal és félretesszük.
- Amikor a tészta megkelt kiborítjuk a gyúrótáblára, kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és egy kis méretű (2 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszagggatjuk a tésztát.
- Elővesszük az előkészített tortaformát, az alját kirakjuk az apró pogácsákkal, megkenjük a sor tésztát olvasztott margarinnal és rászórjuk a dió felét. Majd ismét egy réteg tészta következik, ismét megkenjük az olvasztott margarinnal, és rászórjuk a dió másik felét. Majd befedjük a maradék pogácsákkal, ezt az utolsó réteget is megkenjük az olvasztott margarinnal.
- Ha kész, 45 percig kelesztjük.
- Majd közepesen meleg sütőben készre sütjük. Még forrón, óvatosan kivesszük a formából, és lehintjük porcukorral.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 14450
- Feltöltés dátuma: 2011. december 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A féjem nagymamájától Bözske déditől tanultam ezt a receptet. Mi nagyon szeretjük ebben a formában, s kakaóval fogyasztjuk reggelire vasárnaponként (mondhatjuk nálunk ez egy klasszikus reggeli), de aki szereti, készíthet hozzá vanília sodót is.