Almavajas tekercsek
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kelt tésza
-
50g finomliszt182 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tej11 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
2 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
0g tojássárgája0 kcal
Almavaj
Máz
-
25g mascarpone101 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
553
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kelt tésza
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tej112 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
23 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
Almavaj
-
2000g alma936 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
45g karamell öntet97 kcal
Máz
-
250g mascarpone1010 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
5536
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kelt tésza
-
14.7g finomliszt53 kcal
-
2.9g porcukor11 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.9g tej3 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
0g tojássárgája0 kcal
Almavaj
-
58.7g alma27 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
1.3g karamell öntet3 kcal
Máz
-
7.3g mascarpone30 kcal
-
1.5g porcukor6 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
162
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.1 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 172.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
553
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.5 g
Zsír
-
Összesen 201.1 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 406 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2215.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 493 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 217 mg
-
Foszfor 929 mg
-
Nátrium 368 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 861.2 g
-
Cukor 413 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 1727.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 828 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 388 micro
-
Kolin: 291 mg
-
Retinol - A vitamin: 761 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 645 micro
-
β-crypt 205 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 875 micro
Összesen
5536
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 65 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
162
kcal
Hozzávalók
Kelt tésza
-
500 g finomliszt
-
100 g porcukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 csipet só
-
200 ml tej
-
100 g vaj
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 db tojás
-
1 g tojássárgája
Almavaj
-
4 ek cukor
-
3 ek karamell öntet
Máz
-
250 g mascarpone
-
50 g porcukor
-
vanília ízlés szerint
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 csipet só
Elkészítés
Kelt tésza
- A lisztet, a cukrot, az élesztőt, a citromhéjat és a sót elkeverjük egy keverőüstben.
- Beleöntjük a meglangyosított tejet, majd rögtön hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgáját, és összekeverjük robotgépben. Addig keverjük, amíg kissé lágy tésztát kapunk.
- Ezután hozzáadagoljuk a puha vajat, és tovább dolgozzuk a tésztát. A tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, és kézzel 3-4 perc alatt átgyúrjuk, hajtogatjuk. Egy sima tapintású, feszes tésztagolyót kell kapnunk. Enyhén kilisztezett tálba tesszük, lazán letakarjuk, és kb. 60 percig pihentetjük, amíg előkészülünk a töltelékkel.
- A kelesztés elteltével kinyújtjuk a tésztát egy kb. 35×20 cm téglalapra, és megkenjük az almavajjal. Behatjuk a tészta rövidebb oldalait, és feltekerjük a tésztát úgy, hogy egy kissé vaskos, hosszúkás hengert kapjunk.
- Cérnával 12 egyforma tekercset vágunk, és egy enyhén kivajazott, téglalapalakú sütőtálba helyezzük őket.
- Hideg sütőbe tesszük, és bekapcsoljuk 170 fokra. Mire előmelegszik, a tekercsek is kellően megkelnek. Összesen 40 percig sütjük, amíg enyhén megpirul a tetejük. Ha túl gyorsan barnulnának, lazán lefedjük alufóliával, így folytatva a sütést.
- Miután készre sült, kivesszük a a sütőből, és hagyjuk hűlni, miközben elkészítjük a mázat.
Almavaj
- Az almákat megpucoljuk, negyedeljük, a magházaikat kivágjuk, majd lereszeljük. Minél kisebbre reszeljük, annál rövidebb ideig kell főznünk.
- A cukrot megkaramellizáljuk, rádobjuk az almát, a fahéjat és a vaníliát, majd az egészet felforraljuk. Miután kellően összeesett (15-20 perc után), levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük.
- Majd visszatesszük a tűzre, és néha megkeverve közepes lángon addig főzzük, míg sűrű krém nem lesz. Ez kb. 1 óra.
- A színe is megváltozhat, ha jól karamellizáljuk. Végül hozzákeverjük a karamellszószt, és hagyjuk teljesen kihűlni. A végeredmény tényleg egy szuperül kenhető almakrém lesz!
Máz
- Egy közepes tálban habverővel simára keverjük a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejet, a citromlevet, a porcukrot, a sót és a vaníliát.
- A kész mázat (ami nem túl folyós, de nem is szilárd, inkább "lassan terülő") spatulával vagy tortalapáttal jó gazdagon rákenjük a langyos tekercsekre, hagyjuk kihűlni, majd azonnal tálaljuk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3212
- Feltöltés dátuma: 2024. február 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
420 recept
A legjobb módja a régi, ráncos almák felhasználásának, ha almavajat készítünk belőlük. Hát még ha ezt a mesésen krémes, enyhén karamellás almavajat kelt tésztás tekercsekbe töltjük! Na a lesz az igazi csoda!