Almatorta francia házi recept alapján
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
ZilkaZil
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
1g élesztő1 kcal
-
6g tej4 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
1g só0 kcal
-
13g víz0 kcal
-
9 kcal
A krémhez
-
14g tojás17 kcal
-
6g mandula37 kcal
-
25g crème fraîche89 kcal
-
3g calvados6 kcal
-
19g porcukor73 kcal
A töltelékhez
Összesen
586
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
10g élesztő11 kcal
-
50g tej28 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
71 kcal
A krémhez
-
110g tojás138 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
200g crème fraîche714 kcal
-
20g calvados46 kcal
-
150g porcukor581 kcal
A töltelékhez
Összesen
4683
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
0.6g élesztő1 kcal
-
3g tej2 kcal
-
15.1g finomliszt55 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
12.1g vaj86 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
6g víz0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
A krémhez
-
6.6g tojás8 kcal
-
3g mandula18 kcal
-
12.1g crème fraîche43 kcal
-
1.2g calvados3 kcal
-
9g porcukor35 kcal
A töltelékhez
Összesen
282
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 36.6 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 157 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 441.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 231 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.8 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 75.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 201 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 197 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
586
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 65.7 g
Zsír
-
Összesen 292.5 g
-
Telített zsírsav 160 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1256 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3529.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 371 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 233 mg
-
Foszfor 920 mg
-
Nátrium 1851 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 462 g
-
Cukor 250 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 603.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1611 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 253 micro
-
Kolin: 532 mg
-
Retinol - A vitamin: 1574 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 415 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 880 micro
Összesen
4683
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
282
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. Összekeverjük a liszttel, tojással, egy kevés olajjal, sóval és annyi vízzel, hogy keményebb, rugalmas tésztát kapjunk.
- 1 órára hűtőbe tesszük.
- Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, A vajat kb. akkorára nyújtjuk, mint a tészta fele, és a közepére tesszük. A tészta széleit a vajra hajtjuk minden oldalról, majd félbe, és ismét félbe hajtjuk az egészet. Fél órára hűtőbe tesszük.
- Megint fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, újra félbe és félbe hajtjuk, és ismétfél órára hűtőbe tesszük.
- Ezután akkorára nyújtjuk, hogy a peremen túllógóan ki tudjunk vele bélelni egy tortaformát.
- Elrendezzük rajta a vékony almaszeleteket, meghintjük cukorral.
- A krém hozzávalóit összekeverjük, majd a tortára öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 percig sütjük, amíg a krém meg nem szilárdul.
- Teljesen kihűtve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8910
- Feltöltés dátuma: 2013. április 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
ZilkaZil
127 recept
Ági78 legutóbbi almatortáján felbuzdulva töltöttem fel ezt a régi nagy kedvencet. Egy francia barátom édesanyjától származik a recept, aki olyan szerencsés, hogy a saját készítésű vaját, crème fraîche-t tudja használni... Hát, ezek hiányában korántsem olyan finom ez a süti, de legalább nem kell mindig gyomorrontás problémájával patikába menni, vagy nem kell még egy kis bort inni, csak hogy könnyebb legyen az emésztés... Mindenképp használjunk a tésztához igazi, finom vajat, mert az adja a fő karakterét. Crème fraîche helyett használhatunk lecsöpögtetett joghurtot egy kevés tejszínnel elkeverve. Calvados helyett pedig más brandyt vagy pálinkát.