Calvados
Leírás
A Calvados érlelt, Normandiai almaborból készített, hagyományos párlat. Az almabor vagy más néven cider, egy jellemzően almából, erjesztéssel készített, kellemesen savanykás ízű, alkoholos ital, melyet többek között Franciaországban, Finnországban és Angliában is készítenek. Cefréjének készítéséhez 30-50 féle almát használnak fel. A helyiek szerint meghatározó, hogy a friss almalé mekkora cukor-, illetve savtartalommal bír. Szerintük a tökéletes ital elkészítéséhez, édes, keserédes, savanyú és keserű almákat kell felhasználni. A négy alaptípus kiegyensúlyozottsága alapfeltétel. A cidert körteborral, "poiré"-val is keverhetik a készítés során. A Calvados alkoholtartalma 40-42%. Termelőhelye alapján a XIX. század elejétől kezdték ezt az almaborpárlatot Eau de Calvados--nak nevezni. A Calvados-t főként étkezések után, vagy az egyes fogások között fogyasztják, mert nagyon jó, ún. digestif, emésztést elősegítő ital. A Calvados-t fagylaltkelyhekben, koktélokban, aperitif-ként, ill. digestif-ként szolgálják fel. Ízvilágában nagyon jól illik a sajtokhoz, csokoládéhoz, édességekhez, csokoládés krémekhez és a fagylaltokhoz. Számos normandiai receptben is felbukkan alapanyagként, melyeknek fő összetevője a garnélarák, a borjú vagy a csirke.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűvös helyen; bárszekrényben.
100g Calvados
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
66.6 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
5 mg
Nátrium
1 mg
Vas
0.01 mg
Réz
0.01 mg
Top vitaminok
Riboflavin - B2 vitamin
0.007 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.005 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
Vas
0.01 mg
Foszfor
5 mg
Nátrium
1 mg
Réz
0.01 mg
szénhidrát
víz
66.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.005 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.007 mg