Normandiai almás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mignon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
1g só0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
4g víz0 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
4g vaj25 kcal
A töltelékhez
-
250g alma117 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
4g calvados9 kcal
-
25g víz0 kcal
A tetejére
Összesen
815
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
2g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
16g víz0 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
16g calvados37 kcal
-
100g víz0 kcal
A tetejére
Összesen
3265
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
10.5g finomliszt38 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
5.3g vaj38 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
2.1g tojásfehérje1 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
A töltelékhez
-
52.7g alma25 kcal
-
9g citrom1 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.8g calvados2 kcal
-
5.3g víz0 kcal
A tetejére
Összesen
171
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 42.9 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 468.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 226 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.8 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 272 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 377 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 363 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 147 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 186 micro
Összesen
815
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 36.3 g
Zsír
-
Összesen 171.8 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 851 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1874.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 101 mg
-
Kálcium 214 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 539 mg
-
Nátrium 903 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 407.1 g
-
Cukor 217 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1087.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1507 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 421 mg
-
Retinol - A vitamin: 1450 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 587 micro
-
β-crypt 130 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 745 micro
Összesen
3265
kcal
- 2% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 98.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
171
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
0.5 kávéskanál só
-
2 db tojássárgája
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
- Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal, meg esetleg 1-2 evőkanál hideg vízzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát gombóccá formáljuk, folpack-ba csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
- Közben az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. A citrom héját megreszeljük.
- Az almaszeletek 1/4-ét megcsepegtetjük kevés citromlével, és betesszük a hűtőbe.
- A többi almához hozzákeverjük a reszelt citromhéjat.
- A vajat megolvasztjuk egy lábosban, hozzáadjuk a citromhéjas almát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, 1 dl vizet és a cukrot. Lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt lángon puhára pároljuk, aztán nagy lángon, fedő nélkül pár percig tovább főzzük, hogy szinte teljesen elfője a levét. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük az almapálinkát, botmixerrel összepürésítjük.
- A sütőt előmelegítjük, kivajazunk egy 24 cm átmérőjű kb. 5 cm magas gyümölcstortaformát.
- A tésztát kivesszük a hűtőből. Enyhén lisztes nyújtódeszkán, enyhén lisztes nyújtófával a gyümölcstortaforma méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy jusson a forma peremére is, és kibéleljük vele a tortaformát.
- Több helyen megszurkáljuk villával, majd sütőpapírt terítünk rá, a papírra nehezékül rizst öntünk, és 10 percig így sütjük.
- További 5 percig sütőpapír nélkül sütjük, majd azon forrón, vékonyan lekenjük tojásfehérjével, és kicsit hagyjuk kihűlni.
- Az elősütött tésztába belesimítjuk az almapürét, szépen elrendezzük rajta a félretett almaszeleteket, amelyekre rámorzsolunk 3 dkg vajat, rászórunk 2 ek cukrot.
- A lepényt kb. 40 perc alatt megsütjük. Mikor kész, az alma aranybarna színű rajta.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 9223
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Mignon
212 recept
A 2010-es Stahl magazin őszi számát lapoztam át újra a napokban. Azonnal megakadt a szemem ezen az almás gyönyörűségen, ami rögtön belopta magát a szívembe: francia recept, szezongyümölcsből. Irány a konyha! Várakozásaimnak megfelelően isteni finom lett, azonnal elfogyott az utolsó morzsáig!