Francia almás-gesztenyés marha
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g marhalapocka330 kcal
-
83g salottahagyma55 kcal
-
125g fehérbor103 kcal
-
164 kcal
-
42g gesztenye82 kcal
-
125g alma59 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
8g calvados19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
83g tagliatelle309 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1500g marhalapocka1980 kcal
-
500g salottahagyma328 kcal
-
750g fehérbor615 kcal
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
250g gesztenye490 kcal
-
750g alma351 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g calvados116 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g tagliatelle1855 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
33.3g marhalapocka44 kcal
-
11.1g salottahagyma7 kcal
-
16.7g fehérbor14 kcal
-
3.3g kolozsvári szalonna22 kcal
-
5.6g gesztenye11 kcal
-
16.7g alma8 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
1.1g calvados3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11.1g tagliatelle41 kcal
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.2 g
Zsír
-
Összesen 39 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 208 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1470.9 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 152 mg
-
Foszfor 833 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 489.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 415 g
Zsír
-
Összesen 233.9 g
-
Telített zsírsav 93 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 104 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1248 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8825.3 g
-
Cink 91 mg
-
Szelén 694 mg
-
Kálcium 642 mg
-
Vas 59 mg
-
Magnézium 910 mg
-
Foszfor 4996 mg
-
Nátrium 1422 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 673 g
-
Cukor 127 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 2936.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 399 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 28 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 143 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1560 micro
-
Kolin: 1147 mg
-
Retinol - A vitamin: 370 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 275 micro
-
β-crypt 74 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 322 micro
- 10% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg salottahagyma
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
25 dkg gesztenye
-
3 nagy db alma
-
5 dkg vaj
-
50 ml calvados
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A húst megmossuk, megtöröljük és felkockázzuk.
- A szalonnát kis kockákra vágjuk.
- A hagymákat megpucoljuk, és (ez az első pozitív pont az elkészítés folyamán)négybe bágjuk. Ha kisebbek, akkor csak kettőbe.
- A húst egy nagy fazékban(ha van bazi nehéz öntött vas serepenyőnk, amiben minden finomabb lesz, akkor abban) kb. 2 ek vajon megkapatjuk. Nem kell nagyon, mert a vaj könnyen megég, elég, ha kicsit kifehéredik.
- Kivesszük, ugyanabban a fazékban megint 2 kanál vajon kicsit megfuttatjuk a hagymát. Ezt sem kell nagyon, éppencsak, hogy összeszedje a hús által otthagyott kis pörzseket.
- A szalonnát zsírjára pirítjuk. Ha a szalonnánk (kolozsvári vagy bacon) zsírosabb volt, akkor leöntjük a felesleges zsírt. A szalonnákat és a húskockákat is visszaöntjük a nagy fazékba a hagyma mellé, és nyakon öntjük a cidre-vel. (A cidre egyébként egy normandiai almabor. Almaléből erjesztik. Nagyobb hipemarketekben és különleges boltokban beszerezhető, de ha nem találunk, a Strongbow ciderral helyettesíthetjük. Ennek az íze hasonlít leginkább a cidre brut ízére, a többi ízesített, sör alapú cider nem jó erre). A cider enyhén szénsavas, így nem hazudok, nem lesz részünk egy szép látványban. Lesz egy adag habzó húsunk túl soknak tűnő lében, amiben ráadásul szalonna és hagyma darabok úszkálnak. Aggodalomra semmi ok, a végére gyönyörű lesz, becs' szó!
- A gázt a lehető legkisebbre vesszük, az ételt lefedjük, és 3 órára megfeledkezünk róla. Addig olvassunk, locsoljunk virágot vagy amihez kedvünk van. :) Fél óránkét egyszer rá lehet nézni, meg lehet rázogatni, de többet nem kell vele foglalkozni.
- 3 óra elteltével az almát megpucoljuk, kockára vágjuk, és hozzáadjuk a csendesen fődögélő ételhez.
- Negyed órával később a megtisztított, konyhakész gesztenyét 2 ek vajon megfuttatjuk, és kb. 15 percig kis lángon kevergetve főzicskézzük. A végén ráöntjük a calvadost, és meggyújtjuk (falmbírozzuk).
- Ha kész, hozzáöntjük a nagy fazék tartalmához, és még egyszer átkeverjük. További fél órán át főzőcskézzük. (Lehet kapni konyhakész, tisztított gsztenyét, de természetesen rendes gesztenyéből is készíthetjük. Ez esetben a gesztenyék púpos végét késsel x alakban bemetsszük, tepsibe tesszük, öntünk alá vizet, és 150 fokos sütőben 3/4 órát sütjük, majd külső és belső héjától is megfosztjuk. Aki egyszer már csinálta, legközelebb garantáltan a konyhakészet veszi).
- 4 óra elteltével elzárjuk a gázt. A fölösleges szaft mostanra elpárolgott, a husink a négy órás nagyon kis lángon való főzéstől pedig atompuhára esett szét.
- Tálalhatjuk szélesmetélttel vagy krumplipürével, de ha valahol kapunk rusztikus parasztkenyeret, szerintem az is tökéletes választás!
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 110
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 7190
- Feltöltés dátuma: 2013. február 08.
Ajánló
A kedves francia hölgy azt mondta, szélesmetélttel vagy krumplipürével fogyasztják, de mint mondta, szerintem egy jófajta kenyérrel is tökéletes. Vegyünk egy üveggel több cidre brut-ot, és azt kortyolgassuk mellé!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az ember ízlése folyamatosan változik. Egy időben tésztafüggő voltam, volt egy salátás meg egy húsevő korszakom is. Most az egytálételek vannak soron. Tök mindegy, mi van benne, de meg tudok őrülni a hosszan, egy fazékban főtt ízletes finomságokért, amelyhez sokszor köret sem kell. És bár a francia konyha alapvetően az agyonbonyolított, csodálatos fogásairól híres, rengeteg olyan egyszerű parasztételük van, amivel nem tudok betelni, mint a coq au vin, a cassoulet (a franciák sóletje) vagy a lecsójuk, a ratatouille. Legújabb szerelmem pedig ez a norman recept, amely estouffade au cidre névre hallgat. Az estouffade egyébként olyan ételt jelent, amelyet kis lángon, nagyon hosszú ideig főznek. Az alma és az almabor is nyilván azért kerültek bele, mert Normandia híres termékei. A receptet egy nagyon kedves francia hölgytől kaptam. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki kis macerával valami döbbenetesen finom, különleges, mégis egyszerű ételt akar készíteni.