Almás Zserbó Medea konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
19g vaj134 kcal
-
44g finomliszt159 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
3g tejföl5 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
13g tej7 kcal
Töltelék
Bevonat
Összesen
692
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
150g vaj1076 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
100g tej56 kcal
Töltelék
-
1000g alma468 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
120g feketeribizli lekvár334 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Bevonat
Összesen
5527
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
6.8g vaj49 kcal
-
15.9g finomliszt58 kcal
-
1.4g porcukor5 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0.9g tejföl2 kcal
-
0.5g élesztő0 kcal
-
4.5g tej3 kcal
Töltelék
-
45.4g alma21 kcal
-
11.3g dió74 kcal
-
5.4g feketeribizli lekvár15 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Bevonat
-
1.4g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
2.3g víz0 kcal
Összesen
250
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 41.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 427.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 219 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.9 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 121.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
692
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.9 g
Zsír
-
Összesen 329.5 g
-
Telített zsírsav 114 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 126 g
-
Koleszterin 616 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3419.5 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 621 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 683 mg
-
Foszfor 1755 mg
-
Nátrium 157 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 607.2 g
-
Cukor 238 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 970.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1362 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 500 micro
-
Kolin: 386 mg
-
Retinol - A vitamin: 1306 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 580 micro
-
β-crypt 106 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 578 micro
Összesen
5527
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 44 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
250
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
15 dkg vaj
-
35 dkg finomliszt
-
3 csapott ek porcukor
-
1 db tojássárgája
-
1 ek tejföl
-
1 dkg élesztő
Töltelék
Bevonat
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 dkg cukor
-
3 dkg vaj
Elkészítés
Tészta
- Készítsük el a tésztát. Ehhez olvasszuk fel a vajat és picit várjunk, amíg lehűl, ezután keverjük bele a cukrot és a tojássárgáját. Egy másik edénybe rakjuk a lisztet, tegyük hozzá a szobahőmérsékletű tejet, tejfölt, majd morzsoljuk bele az élesztőt is. Gyúrjunk belőle lágy tésztát, és letakarva szobahőmérsékleten pihentessük 30 percet.
- Ha letelt a tészta pihentetésének ideje, válasszuk a cipócskát három részre, és az elsőt nyújtsuk ki. Ezt a tésztát tegyük egy kivajazott tepsibe, és villával szurkáljuk meg a felületét. Ezután kenjük le 3 evőkanál lekvárral. Erre jöhet a cukros dió, majd a kinyomkodott alma, megszórva egy evőkanálnyi fahéjas cukorral. Ezután jöhet a második kinyújtott tésztaréteg, és következhet a következő réteg, ugyanebben a sorrendben. A végén a harmadik tésztával lezárjuk a sütit, és ezt is megszurkáljuk.
- A sütit óvatosan nyomkodjuk le, és előmelegített 180 fokos sütőben, körülbelül 30 perc alatt, süssük enyhén barna színűre. Teljesen hűtsük ki, és közben készítsük el a bevonatot.
- Ezután öntsük a sütemény tetejére, szépen simítsuk le, és hagyjuk legalább egy éjszakát a hűtőben „érni” a zserbót.
Töltelék
- Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le, majd tegyük félre.
- Közben a diót és a cukrot keverjük össze.
Bevonat
- Ehhez a kakaót és a cukrot keverjük annyi vízzel, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Tegyük fel a tűzre, és forraljuk pár percig (2-3), ezután keverjük hozzá a vajat, és hűtsük langyosra.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 6165
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 26.
Ajánló
Minél tovább áll a süti, annál jobban összeérnek az ízek, és puhább lesz, ezt viszont nehéz kivárni, mert frissen is nagyon finom! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- vasárnapi ebéd ,
- halloween ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
NS
17513 recept
A hagyományos zserbó egy kicsit újragondolva, mindenképpen érdemes kipróbálni! :))