Almás hajtogatott rudak
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katica
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g cukor35 kcal
-
2g tejpor8 kcal
-
4 kcal
-
25g víz0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
5g vaj36 kcal
Töltelék
Összesen
365
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g cukor426 kcal
-
20g tejpor99 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
300g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g vaj430 kcal
Töltelék
Összesen
4396
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
25.7g finomliszt94 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
0.9g tejpor4 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
12.9g víz0 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
2.6g vaj18 kcal
Töltelék
-
34.3g alma16 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.4g víz0 kcal
-
1.7g étkezési keményítő7 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
Összesen
188
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.1 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 102.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
365
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.2 g
Zsír
-
Összesen 82.9 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 371 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2244.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 388 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 219 mg
-
Foszfor 1171 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 841.4 g
-
Cukor 314 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 1232.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 698 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 604 micro
-
Kolin: 284 mg
-
Retinol - A vitamin: 665 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 332 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 561 micro
Összesen
4396
kcal
- 4% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 96.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
188
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
60 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
2 dkg tejpor
-
5 dkg friss élesztő
-
1 db tojás
-
6 dkg vaj
Töltelék
-
4 közepes db alma
-
1 ek citromlé
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
4 dkg étkezési keményítő
-
2 dkg vaj
Elkészítés
Tészta
- 1,5 dl langyos vízhez adjunk 1 teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni (kb. 15 perc). Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót, a tejport. Egy bögrében keverjük össze villával a tojást 1,5 dl langyos vízzel.
- A felfutott élesztőt, a tojásos vizet adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és alaposan gyúrjuk össze, amíg a tészta össze nem áll. Most adjuk hozzá a puha vajat is, és dagasszunk sima, rugalmas tésztát.
- Folpackkal lazán takarjuk le, tegyünk rá egy tiszta konyharuhát, majd kelesszük 50-60 percig, míg a tészta kb. duplájára növekszik.
- A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk, és néhány percig pihentetjük. (10 perc)
- A gombócokat egyenként kb. 12x14 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Középre csíkban 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel (kb. 8-9). Az egyben maradt részt ráhajtjuk a töltelékre, majd áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre.
- Ezután a tésztákat megfordítva egy sütőpapírral ellátott sütőlemezre/tepsire tesszük, egymástól 2-3 ujjnyi távolságra. 6 db fér egy sütőlemezre. Lazán takarjuk le folpackkal, és hagyjuk duplájára kelni a rudakat, kb. 45 perc alatt.
- A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. A tésztát megkenhetjük tojással a sütés előtt, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Ha nem kenjük le tojással sütés előtt, akkor olvasztott vajjal kenjük meg még forrón, amint kivesszük a sütőből (én nem kentem le). Tetszés szerint meghinthetjük porcukorral, és úgy szervírozhatjuk.
Töltelék
- Az almákat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a vaníliás cukrokkal, a sóval, a 1,1 dl vízzel, valamint a citromlével együtt, és felforraljuk.
- Egy csészében csomómentesre keverjük a keményítőt 0,4 dl vízzel, majd hozzákeverjük az almához, és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat, amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2071
- Feltöltés dátuma: 2016. április 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Katica
169 recept
Szerelem volt első látásra... Egy külföldi gasztroblogon akadtam rá... Azonnal ki kellett próbálnom. Bejött a hozzá fűzött reményem. Nagyon puha és könnyű a tésztája, talán a tejpornak és az almás tölteléknek köszönhetően. Érdemes kipróbálni!