Almás-gyömbéres kosárka
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Norbi06
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
A töltelékhez
-
125g alma59 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
A sodóhoz
-
19g habtejszín55 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g cukor5 kcal
Összesen
501
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
A töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
A sodóhoz
-
150g habtejszín438 kcal
-
200g tej112 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10g cukor39 kcal
Összesen
3997
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
A töltelékhez
-
50.7g alma24 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A tésztához
-
15.2g finomliszt55 kcal
-
10.1g vaj73 kcal
-
4.1g porcukor16 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
A sodóhoz
-
7.6g habtejszín22 kcal
-
10.1g tej6 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
Összesen
203
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 118.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 228 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
501
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 47.5 g
Zsír
-
Összesen 222.4 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 814 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1599.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 505 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 641 mg
-
Nátrium 199 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 466.7 g
-
Cukor 207 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 946.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1890 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 289 mg
-
Retinol - A vitamin: 1827 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 667 micro
-
β-crypt 106 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 534 micro
Összesen
3997
kcal
- 3% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 81.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
203
kcal
Hozzávalók
A töltelékhez
-
1 kg alma
-
fahéj ízlés szerint
-
gyömbérpor ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
20 dkg vaj
-
8 dkg porcukor
-
1 db tojássárgája
-
gyömbérpor ízlés szerint
A sodóhoz
-
1.5 dl habtejszín
-
2 dl tej
-
1 db vanília
Elkészítés
A töltelékhez
- Az almákat meghámozzuk, kivesszük a magházát és a húsát úgy-ahogy sikerül pürésítjük. (Azért írom így, mert finom, mikor maradnak benne nagyobb darabok.)
- Ezt ízlés szerint fűszerezve gyömbérrel, szerecsendióval (vagy szerecsendió virággal, ha olyan mázlisták vagyunk, hogy van otthon :-) cukorral és fahéjjal odarakjuk az almát egy kis edényben főni pár percre.
- Közben összeállítjuk a linzer tésztát, amihez jó, ha van egy dagasztógépünk, aki helyettünk elvégzi a munka nagy részét és nincs meleg tenyere, amitől a vaj megpuhulna. Ha nincs, kézzel minél gyorsabban összegyúrjuk a tésztát, majd ha szükséges, mert túl puha lett a kezünktől, hűtőben pihentetjük.
- Muffin sütőformába nyomkodjuk a tésztát, majd a sütő felső részében 5 percig elősütjük 180 °C fokon (gázsütő 4-es fokozat).
- Kivesszük és megnyomkodjuk a felhólyagosodott közepét, hogy visszaessen és a gödrökbe kanalazzuk a közben tűzről levett, és részben kihűlt almás tölteléket. Megszórjuk (ha szerencsénk van egészben maradt, így dekoratívabb) dióval.További 7 percig sütjük, ne tovább, mert a linzertészta kiszárad.
- A vaníliás sodóhoz forraljuk fel a tejszínt a tejjel egy edényben, a megnyitott vaníliarúddal (én egy 1,5 éve egy adag cukorban "alvó" rudat használtam, ez is tökéletesen megtette). Figyeljük mert a tej kifut, mikor elkezd "habosodni" vegyük le a lángot kicsire. Ha már pár milliméter híján kifutott, fújjunk rá erősen, így visszaugrik. Ízlés szerint édesítjük vaníliás, vagy sima porcukorral.Ha nem lenne elég sűrű és van türelmünk tojássárgával, ha nincs akkor pedig keményítővel javítunk az állagán,majd alaposan kihűtjük, először szobában, majd a mélyhűtőben jéghidegre.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1831
- Feltöltés dátuma: 2013. március 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Norbi06
121 recept
Azon vacilláltam, hogy forró karamell mártással, vagy jéghideg vaníliás tejszínsodóval együk a langyos almás "kosárkákat"... hmm... Az állagok, ízek és hőmérsékletek találkozása mesekönyvbe illő (az adag 12 muffin méretű kosárkára szól).