r
Nosalty Logó

Alma estélyi ruhában

0,0

0 ÉRTÉKELÉS3 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Harmathy Ildikó
Alma estélyi ruhában
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

788
Kalória
11g
Fehérje
96g
Szénhidrátok
42.5g
Zsír
201.3g
Víz
179g
Koleszterin
6.2g
Rost
58.8g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

Összesen 788 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

Összesen 3145 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A töltött almához

A tésztához

A tepsi kikenéséhez

A rumsodóhoz

Összesen 157 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    42.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    179 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    201.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    309 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    298 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    182 micro
Összesen 788 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    44 g

Zsír

  • Összesen
    169.9 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1611.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    385 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    703 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    384.1 g
  • Cukor
    235 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    805 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1236 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    384 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    441 micro
  • β-crypt
    88 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    728 micro
Összesen 3145 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    80.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 157 kcal

Elkészítés

A töltött almához

  1. Először a tölteléket készítsük: a diót a tejjel leforrázzuk, állni-hűlni hagyjuk. Vigyázat! A dió nehogy nagyon elázzon!
  2. Amikor langyos, hozzákeverjük a mézet és a rumaromát.
  3. Főzzünk teát, hagyjuk hűlni.
  4. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivágjuk, citromos vízben öblítjük, lecsurgatjuk.
  5. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, és kevés tejjel alaposan összegyúrjuk.
  6. 8 egyforma részre vágjuk, részenként 20 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
  7. A kerek lap közepébe mézes-rumos diót halmozunk.
  8. Arra fektetjük a fél almát, magházával lefelé.
  9. A tészta széleit körben felszedjük, és az alma köré bugyoláljuk felül összefogva, majd a kiálló részekből gallért formálva.
  10. Kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a ’beöltöztetett’ almákat.
  11. Forró sütőbe tesszük, lassan sütjük (160 fokon).
  12. Amíg az alma sül, készítjük a sodót.
  13. Rumsodó elkészítése:
  14. A tojásokat a cukorral és a liszttel jól elkeverjük.
  15. Hozzáöntjük a legalább langyosra hűlt teát és a tejszínt.
  16. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük.
  17. A rumaromával ízesítjük.
  18. A 'ruhájukban' sült almák mellé kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 20 perc

Vízvári Mariskától ered ez a jópofa név, szerintem találó, mert kedvére dekorálhatja az ember a 'felöltöztetett' almákat. Például ha lenne még rumos meggyem, a gallérba raktam volna! A tejszínhabot is elviseli! Kedves, vendégváró csemege!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!