Áfonyás túrófánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
Kb. 50 darabhoz
-
63g burgonya36 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
10 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
63g tehéntúró92 kcal
-
10g rum23 kcal
-
20g vörösáfonya9 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
2g porcukor7 kcal
Összesen
1379
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
Kb. 50 darabhoz
-
250g burgonya144 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
250g tehéntúró368 kcal
-
40g rum92 kcal
-
80g vörösáfonya37 kcal
-
340g napraforgó olaj3006 kcal
-
7g porcukor27 kcal
Összesen
5513
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
Kb. 50 darabhoz
-
16.2g burgonya9 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
16.2g finomliszt59 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
6.5g cukor25 kcal
-
0.6g vaníliás cukor3 kcal
-
10.7g tojás13 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
-
16.2g tehéntúró24 kcal
-
2.6g rum6 kcal
-
5.2g vörösáfonya2 kcal
-
22g napraforgó olaj195 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
Összesen
357
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.2 g
Zsír
-
Összesen 101.6 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 157 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1074.2 g
-
Cink 164 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 391 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.3 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 143.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 216 micro
Összesen
1379
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.7 g
Zsír
-
Összesen 406.5 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 172 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 129 g
-
Koleszterin 626 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4296.9 g
-
Cink 654 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 663 mg
-
Vas 508 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 1563 mg
-
Nátrium 591 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 361.2 g
-
Cukor 130 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 574 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 510 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 143 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 165 micro
-
Kolin: 487 mg
-
Retinol - A vitamin: 501 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 865 micro
Összesen
5513
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 26.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.7 g
-
Cink 42 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 20 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
357
kcal
Hozzávalók
Kb. 50 darabhoz
Elkészítés
Kb. 50 darabhoz
- A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd finomra reszeljük. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni.
- A lisztet, a sót és a sütőport összeszitáljuk (vagy habverővel óvatosan, gondosan összekeverjük). A kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat habosra, fehéredésig keverjük. A narancsot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját a tojáskrémhez reszeljük, majd eldolgozzuk benne a túrót. Hozzáadjuk a rumot, több részletben a lisztet, végül a reszelt burgonyát, az áfonyát és az olvasztott vajat/margarint.
- Közepes méretű lábasban vagy fritőzben kb. 160 fokra felforrósítunk két-három ujjnyi olajat (akkor megfelelő a hőmérséklete, ha a belemártott fakanál nyele vagy hurkapálca körül apró buborékok igyekeznek a felszín felé). Két kiskanállal 8-10, diónyi nagyságú adagot szaggatunk ki a masszából, és egyenesen a forró olajba ejtjük, segítjük (sülés közben jócskán megnőnek!). A kiskanalakat minden adagnál a forró olajba mártjuk, hogy ne ragadjon rájuk a tészta. Fedő nélkül, szelíd tűzön/takarék lángon mindkét oldalukon aranybarnára sütjük (5-6 perc). Vigyázat, ha túl forró olajban, élénk tűzön, gyorsan sütjük, kívül hirtelen megpirulnak, belsejük azonban nyers marad!
- Szűrőlapáttal kiemeljük az olajból a fánkocskákat, lecsepegtetjük, több rétegben összehajtott papírkendőre terítve, felitatjuk róluk az olajat. Kissé hűlni hagyjuk, majd lapos tálra halmozzuk őket, tetejüket meghintjük fátyolnyi porcukorral (esetleg menta-/citromfűbóbitával díszítjük), és mihamarabb tálaljuk. Langyosan az igazi!
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5317
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 27.
Ajánló
TIPP: Külön tálkában felforrósított málnalekvárt, narancsdzsemet, sárgabarack- vagy egyéb savanykás lekvárt, esetleg frissen szeletelt narancsgerezdet kínálhatunk hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ezt a kis finomságot szintén nagynénémtől tanultam, aki a Nők Lapja egyik számában találta még régebben. Gyorsan készen van és isteni finom. Nálunk a dupla adag is pillanatok alatt elfogy.