r
Nosalty Logó

Áfonyás ökörszemek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Áfonyás ökörszemek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 3933 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 272 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.4 g

Zsír

  • Összesen
    108 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    730 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3121 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    1001 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    1218 mg
  • Nátrium
    476 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    639.5 g
  • Cukor
    188 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    375.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    962 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    114 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    388 micro
  • Kolin:
    467 mg
  • Retinol - A vitamin:
    939 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    254 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    594 micro
Összesen 3933 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet, a porcukrot és a sót a robotgép keverőüstjébe tesszük. A langyos tejet elkeverjük az instant élesztővel és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
  2. Elkezdjük összedolgozni, majd mikor a tészta kezd összeállni, hozzáadagoljuk a puha vajat kb. 3 részben. Miután a vaj is belekerült, egy jó 15 percig dagasztjuk robotgéppel (vagy kézzel).
  3. Az elkészült tésztát letakarva, meleg helyen 50-60 percet kelesztjük, eközben elkészítjük a tölteléket. (Lásd: Töltelék)
  4. Kelesztés után a tésztát kb. 1 centi vastagra nyújtjuk és egy 8/10 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha nincs, pohárral vagy bögrével) köralakúra kiszaggatjuk.
  5. Az így kapott tésztakorongok közepét kiskanállal benyomkodjuk, egy viszonylag nagy mélyedést formázva, de a tésztának körben maradjon egy kis pereme.
  6. A mélyedésekbe adagoljunk a lekvárból egy teáskanállal, majd erre jöhet egy-egy jó nagy evőkanál töltelék. Végül a töltelékbe nyomkodjunk 3-4 szem áfonyát.
  7. A megtöltött tésztákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük körbe felvert tojássárgájával, majd sütés előtt még letakarva kelesszük, 20-25 percig.
  8. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Kenjük meg még egyszer a tésztát tojássárgájával, majd süssük a sütőben kb. 25 percig, ahol duplájára nő és közben szépen megbarnul.
  9. Sütés után, még langyosan szórjuk meg finoman porcukorral és már tálalhatjuk is.

Töltelék

  1. Nemes egyszerűséggel az összes hozzávalót (az áfonya és a lekvár kivételével) egy tálkában simára keverjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 1958
  • Feltöltés dátuma: 2023. április 19.

Ajánló

Frissen a sütőből a legfinomabb, de kihűlve, jól záródó zacskóban egy-két napig puha marad, de akár még le is fagyaszthatjuk!

Receptkategóriák

Áfonyás ökörszemek
Gerzsenyi Flóra 415 recept

A házi ökörszemek lenyűgözők és ízletesek reggelire, desszertnek, uzsonnára vagy tízóraira. Bár elkészítésük kicsit macerásnak tűnhet, ez a recept remek választás azoknak a hobbicukrászoknak, akik a klasszikus péksütemények újszerű változatát szeretnék kipróbálni! Az ökörszem pedig egy igazán nosztalgikus péksüti, ami sokaknak gyerekkori emlékeket idézhet: hányan majszoltunk ilyet az iskolába menet? A tészta foszlós és puha, a töltelék gazdag és édes, mondhatni, egy első osztályú retró különlegesség. Kelet-Europán belül a miénkhez hasonló sütit, kolache-nek (koh-lah-shee) neveznek és hagyományosan cseh családok otthonában készítettek elöszőr a 80-as években. Kicsivel később vált népszerűvé az Egyesült Államokban, amikor csehek ezrei vándoroltak be Texasba. A neve a kola szóból származik, amely "kerekeket" vagy "kereket" jelent, utalva a péksütemény formájára. Édes élesztős tésztából készül, amelyet a közepén kivájtak/benyomkodtak és friss vagy fagyasztott gyümölccsel töltöttek meg. A töltelékeket jellemzően kajszibarackból, mákból, aszalt szilvából és cseresznyéből készítették, amelyek nálunk is népszerű hozzávalók.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...