Áfonyás ökörszemek
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
53g finomliszt193 kcal
-
2 kcal
-
25g tej14 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
7g vaj50 kcal
Töltelék
-
25g ricotta38 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4 kcal
-
0g tojássárgája0 kcal
-
3 kcal
-
2g tejföl4 kcal
-
8g áfonyadzsem22 kcal
-
6g áfonya3 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
530g finomliszt1929 kcal
-
23 kcal
-
250g tej140 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
70g vaj502 kcal
Töltelék
-
250g ricotta375 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
29 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
80g áfonyadzsem222 kcal
-
60g áfonya34 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
36.5g finomliszt133 kcal
-
0.5g instant élesztő2 kcal
-
17.2g tej10 kcal
-
4.8g porcukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
4.8g vaj35 kcal
Töltelék
-
17.2g ricotta26 kcal
-
3.4g porcukor13 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.1g tojássárgája0 kcal
-
0.5g étkezési keményítő2 kcal
-
1.4g tejföl3 kcal
-
5.5g áfonyadzsem15 kcal
-
4.1g áfonya2 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.4 g
Zsír
-
Összesen 108 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 730 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3121 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 1001 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 1218 mg
-
Nátrium 476 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 639.5 g
-
Cukor 188 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 375.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 962 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 114 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 388 micro
-
Kolin: 467 mg
-
Retinol - A vitamin: 939 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 254 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 594 micro
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Hozzávalók
Tészta
-
530 g finomliszt
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
70 g porcukor
-
1 csipet só
-
2 db tojássárgája
Töltelék
-
250 g ricotta
-
50 g porcukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 g tojássárgája
-
0.5 ek étkezési keményítő
-
1 ek tejföl
-
10 teáskanál áfonyadzsem
Elkészítés
Tészta
- A lisztet, a porcukrot és a sót a robotgép keverőüstjébe tesszük. A langyos tejet elkeverjük az instant élesztővel és hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
- Elkezdjük összedolgozni, majd mikor a tészta kezd összeállni, hozzáadagoljuk a puha vajat kb. 3 részben. Miután a vaj is belekerült, egy jó 15 percig dagasztjuk robotgéppel (vagy kézzel).
- Az elkészült tésztát letakarva, meleg helyen 50-60 percet kelesztjük, eközben elkészítjük a tölteléket. (Lásd: Töltelék)
- Kelesztés után a tésztát kb. 1 centi vastagra nyújtjuk és egy 8/10 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha nincs, pohárral vagy bögrével) köralakúra kiszaggatjuk.
- Az így kapott tésztakorongok közepét kiskanállal benyomkodjuk, egy viszonylag nagy mélyedést formázva, de a tésztának körben maradjon egy kis pereme.
- A mélyedésekbe adagoljunk a lekvárból egy teáskanállal, majd erre jöhet egy-egy jó nagy evőkanál töltelék. Végül a töltelékbe nyomkodjunk 3-4 szem áfonyát.
- A megtöltött tésztákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük körbe felvert tojássárgájával, majd sütés előtt még letakarva kelesszük, 20-25 percig.
- Ezalatt melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Kenjük meg még egyszer a tésztát tojássárgájával, majd süssük a sütőben kb. 25 percig, ahol duplájára nő és közben szépen megbarnul.
- Sütés után, még langyosan szórjuk meg finoman porcukorral és már tálalhatjuk is.
Töltelék
- Nemes egyszerűséggel az összes hozzávalót (az áfonya és a lekvár kivételével) egy tálkában simára keverjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1958
- Feltöltés dátuma: 2023. április 19.
Ajánló
Frissen a sütőből a legfinomabb, de kihűlve, jól záródó zacskóban egy-két napig puha marad, de akár még le is fagyaszthatjuk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
A házi ökörszemek lenyűgözők és ízletesek reggelire, desszertnek, uzsonnára vagy tízóraira. Bár elkészítésük kicsit macerásnak tűnhet, ez a recept remek választás azoknak a hobbicukrászoknak, akik a klasszikus péksütemények újszerű változatát szeretnék kipróbálni! Az ökörszem pedig egy igazán nosztalgikus péksüti, ami sokaknak gyerekkori emlékeket idézhet: hányan majszoltunk ilyet az iskolába menet? A tészta foszlós és puha, a töltelék gazdag és édes, mondhatni, egy első osztályú retró különlegesség. Kelet-Europán belül a miénkhez hasonló sütit, kolache-nek (koh-lah-shee) neveznek és hagyományosan cseh családok otthonában készítettek elöszőr a 80-as években. Kicsivel később vált népszerűvé az Egyesült Államokban, amikor csehek ezrei vándoroltak be Texasba. A neve a kola szóból származik, amely "kerekeket" vagy "kereket" jelent, utalva a péksütemény formájára. Édes élesztős tésztából készül, amelyet a közepén kivájtak/benyomkodtak és friss vagy fagyasztott gyümölccsel töltöttek meg. A töltelékeket jellemzően kajszibarackból, mákból, aszalt szilvából és cseresznyéből készítették, amelyek nálunk is népszerű hozzávalók.