Acma, a puha török zsemle
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
7g élesztő7 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
25g joghurt15 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
25g tej14 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
2g só0 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
A díszítéshez
-
1g szezámmag4 kcal
Összesen
601
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
75g joghurt46 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
-
75g tej42 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
7g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A díszítéshez
-
2g szezámmag11 kcal
Összesen
1805
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
42.4g finomliszt154 kcal
-
3.4g élesztő4 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
12.7g joghurt8 kcal
-
10.8g napraforgó olaj96 kcal
-
12.7g tej7 kcal
-
9.3g tojás12 kcal
-
3.4g cukor13 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
3.4g tojássárgája11 kcal
A díszítéshez
-
0.3g szezámmag2 kcal
Összesen
307
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 136 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1493.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 146 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 264 mg
-
Nátrium 1011 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 52.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Összesen
601
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42 g
Zsír
-
Összesen 81.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 407 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4479.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 439 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 793 mg
-
Nátrium 3033 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 157 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 281 micro
-
Kolin: 351 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 507 micro
Összesen
1805
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 759.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 514 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
307
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
2 dkg élesztő
-
1 kk sütőpor
-
0.8 dl joghurt
-
0.8 dl napraforgó olaj
-
0.8 dl tej
-
1 db tojás
-
2 csapott ek cukor
-
1 tk só
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához
- A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
- Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
- Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
- Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd a felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük.
- A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 359
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 29061
- Feltöltés dátuma: 2010. november 08.
Ajánló
A megadott mennyiségből 6 db dundibb acma készíthető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Számomra tökéletes ez a tészta. Amitóta megismertem, sokminden készült már belőle, pl. húsvéti kalács, bukták, szezámmagos perec stb. Magát az erdeti receptet, az acmát még nem tettem fel. Most ez követekezik. A formázása nem lett tökéletes, kicsit dundibbak a kelleténél, de sebaj, az íze mindenért kárpótol. Csak javasolni tudom.