Zöldparadicsom
Leírás
A zöld paradicsom esetében meg kell különböztetni azt a nemesített fajta paradicsomot, amely teljesen megérve is zöld színű marad, illetve a még éretlen paradicsomot, amelynek piros színűre kellett volna érnie. Magyarországon ritkán találkozhatunk a nemesített zöld paradicsommal, viszont komoly hagyománya van hazánkban a be nem érett paradicsom felhasználásának. Általában savanyúságként készítik el, de vannak akik lekvárt főznek belőle, vagy egy speciális, zöldségekből és gyümölcsökből készülő ételt, chutney-t. A zöld paradicsomból lehetőleg ne fogyasszunk egyszerre nagyobb mennyiséget, mert mérgező lehet, ugyanis szolanin és tomanin nevű alkaloidokat tartalmaz. Ezek az alkaloidok hivatottak megvédeni a még éretlen zöldséget a kártevőktől, de nemcsak keserűvé, hanem mérgezővé is teszik. Ezek az alkaloidok az érési folyamat során tűnnek el a paradicsomból.
Mikor vegyem
A nyári hónapokban.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen, hűtőben.
100g Zöldparadicsom
fehérjetartalom
1.2 g
zsírtartalom
0.139 g
szénhidráttartalom
5.1 g
víztartalom
93 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
28 mg
Kalcium
13 mg
Nátrium
13 mg
Magnézium
10 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.081 g
C vitamin
23.4 mg
Kolin
8.6 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.2 g
Zsír
telített zsírsav
0.028 g
egyszeresen telített zsírsav
0.03 g
többszörösen telített zsírsav
0.081 g
ásványi anyagok
Kalcium
13 mg
Vas
0.51 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
28 mg
Nátrium
13 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.09 mg
Mangán
0.1 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
4 g
víz
93 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.06 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.04 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.5 mg
Folát
9 µg
Kolin
8.6 mg
Alfa-karotin
78 µg
Béta-karotin
346 µg
E vitamin
0.38 mg
K vitamin
10.1 µg
A vitamin
32 µg
C vitamin
23.4 mg
B6 vitamin
0.081 g