Pisztácia

Pisztácia

Leírás

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein. A pisztácia halványzöld színű magja körülbelül akkora, mint egy olajbogyó. Pisztácia vásárlásakor igen könnyű helyzetünk van, ugyanis elegendő, ha a szemek nyitottságát ellenőrizzük. Minél jobban ki van nyílva a héj, a pisztácia annál jobb ízű. Édeskés íze miatt elsősorban süteményekhez használatos, pirított és sós formában pedig kitűnő snack. Húsokkal is szokás párosítani, ez esetben a legjobb választás a borjú-, a sertéshús és a szárnyasok. A pisztácia tartalmazza a magvak közül a legtöbb vasat és káliumot. Több ásványianyag és vitamin is - kevésbé jelentős mennyiségben - megtalálható benne.A magas telítettlen zsírsavszázalék kedvező szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Ezen kívül a pisztácia fogyasztásával a prosztata kóros elváltozásait is megelőzhetjük. (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A pisztáciát jól zárható dobozban, vagy zacskóban, hűvös helyen szükséges tárolni. Ilyen körülmények között több hónapig is eltarthatóak. Figyelembe kell vennünk azonban, hogy beltartalmi értékeit a tárolás alatt igen hamar elveszíti.

100g Pisztácia

fehérjetartalom

21.05 g

zsírtartalom

43.525 g

szénhidráttartalom

28.28 g

víztartalom

1.85 g

gramm pisztácia?

Top ásványi anyagok

Foszfor

469 mg

Magnézium

109 mg

Kalcium

107 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

1.122 g

Kolin

71.4 mg

C vitamin

3 mg

E vitamin

2.17 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.05 g

Zsír

telített zsírsav

5.645 g

egyszeresen telített zsírsav

24.534 g

többszörösen telített zsírsav

13.346 g

ásványi anyagok

Kalcium

107 mg

Vas

4.03 mg

Magnézium

109 mg

Foszfor

469 mg

Nátrium

6 mg

Cink

2.34 mg

Réz

1.293 mg

Mangán

1.243 mg

Szelén

10 µg

szénhidrát

rost

10.3 g

cukor

7.74 g

víz

1.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.695 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.234 mg

Niacin - B3 vitamin

1.373 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.513 mg

Folát

51 µg

Kolin

71.4 mg

Béta-karotin

159 µg

Lutein+zeaxantin

1160 µg

E vitamin

2.17 mg

K vitamin

13.2 µg

A vitamin

13 µg

C vitamin

3 mg

B6 vitamin

1.122 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...