Spaghetti alla Porcinara
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Olasz Gasztronómiai Világhét
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
63g vargánya gomba13 kcal
-
13g olívaolaj111 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
30g tojássárgája97 kcal
-
38g pecorino sajt145 kcal
-
13g pisztácia72 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
440
kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
250g vargánya gomba53 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
150g pecorino sajt581 kcal
-
50g pisztácia286 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
1756
kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
39.9g vargánya gomba9 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
19.2g tojássárgája62 kcal
-
24g pecorino sajt93 kcal
-
8g pisztácia46 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
282
kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 21 g
Zsír
-
Összesen 36.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1508.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 455 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 515 mg
-
Nátrium 469 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 266 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 473 micro
Összesen
440
kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 83.9 g
Zsír
-
Összesen 144.6 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1458 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6035 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 1822 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 2059 mg
-
Nátrium 1875 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 291.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 464 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 279 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 1063 mg
-
Retinol - A vitamin: 445 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1894 micro
Összesen
1756
kcal
- 15% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 233 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 964.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 291 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 329 mg
-
Nátrium 299 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 170 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 303 micro
Összesen
282
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
250 g vargánya gomba
-
50 ml olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
500 db spagetti tészta
-
6 db tojássárgája
-
150 g pecorino sajt
-
50 g pisztácia
-
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
- A vargánya tönkjét megpucoljuk, kalapjáról az esetleges hibás részeket kivágjuk, majd bő vízzel megmossuk. Ezt követően nagyobb kockákra vágjuk és forró serpenyőbe tesszük.
- Mikor kezd pirulni, hozzáadjuk az olívaolajat és a fokhagymát. Takarék lángon folytatjuk a pirítást 1-2 percig, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd a tűzről levéve hagyjuk pihenni. Amikor a gomba alatt lévő olaj langyosra hűlt, kivesszük a fokhagymagerezdeket a pirított gombák közül.
- Egy fazékba vizet öntünk, hozzáadunk egy teáskanál sót, majd forralni kezdjük. Amint felforrt, beletesszük a tésztát és a csomagoláson jelzett ideig főzzük. Friss tészta esetén ez kb. 6 perc, szárított tésztáknál viszont akár kétszer ennyi is lehet.
- Miközben főzzük a tésztát, a tojássárgákat elkeverjük egy nagyobb keverőtálban a reszelt Pecorino sajttal. Egy nagyon kicsi sóval ízesítjük – óvatosan, mivel a Pecorino Romano elég intenzív ízvilágú és sós is - és őröljünk bele bőven friss feketeborsot. Ha elkészült, félretesszük kicsit összeérni a keveréket. A keveréshez érdemes olyan tálat választani, amibe majd a kifőtt tészta is belefér.)
- Mielőtt leszűrjük a tésztát, egy pohár főzővizet tegyünk félre. A leszűrt tésztát a keverőtálba öntjük a tojásos keverékhez, és gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, nehogy rántottává váljon a tojássárgája. Ezt követően hozzáadjuk a pirított gombát is, ha pedig a tészta túl sok mártást szívna fel, a felértetett főzővízzel tudunk rajta lazítani.
- Tálalásnál ízlés szerint reszelhetünk még rá Pecorino Romanot, ha pedig kicsit megbolondítanánk, szórjunk kevés aprított pörkölt pisztáciát vagy friss petrezselymet a tetejére.
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 76
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 2612
- Feltöltés dátuma: 2022. november 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Olasz Gasztronómiai Világhét
14 recept
Az Olasz Gasztronómiai Világhét keretén belül Alessandro Manna, a Trattoria Pomo d'Oro séfje egy villámgyorsan elkészíthető, ízekben nem fukarkodó vargányás spagettit készített. A Spaghetti alla Porcinara igazi laziói specialitás, így Rómában is az egyik legnépszerűbb tésztaételnek számít. Mivel Alessandro szicíliai, a kész spagettit kevés Bronte-i pisztáciával tálalta, melynek ropogóssága jól egyensúlyozza a vargánya textúráját.