Sertésdagadó

A sertésdagadó egy különleges, de egyre népszerűbb húsfajta, amely a sertés hátsó, alsó részéből származik. Bár sokan inkább a karaj vagy a combot választják, a dagadó egy ínycsiklandó alternatívát kínál, amely különleges textúrájával és gazdag zamatával tökéletes választás lehet egy finom ebédhez vagy vacsorához. A sertésdagadó húsának zsírtartalma a főzőtudomány igazi titkát rejti, hiszen a zsír elegáns megolvadása rendkívül szaftossá és puhává varázsolja a húst.
A sertésdagadó a sertés „hasfala”; a hasa alja; pontosabban a hasüreget körülvevő izomszövet. Erőteljesebb, markánsabb ízvilággal rendelkező hús, így különösen jól illik hozzá a fűszeres, gazdag mártások, vagy a füstölt hozzávalók, amelyek még inkább kiemelik az ízeket. Emellett a dagadó igen közkedvelt a hosszú, lassú főzési módszerekkel, például sütés, pörkölt vagy roston sütés formájában. A megfelelő elkészítési módnak köszönhetően a hús puha, omlós textúrával rendelkezik, amely minden falatot élménnyé varázsol.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sertésdagadó a hátsó, alsó részből, a sertés farhátjától és combjától közvetlenül alatta található hús. A hús lágysága és gazdag íze miatt ideális választás pörköltekhez, ragukhoz, de akár lassú tűzön történő sütéshez is. A sertésdagadó különlegessége, hogy zsírosabb, mint a karaj, így a hosszú főzés alatt a zsírszövetek felolvadnak, ami a hús ízét kiemeli, és biztosítja a puhaságot. A hús textúrája robosztusabb, de megfelelő hőkezeléssel igazán omlós, ínycsiklandó étel készíthető belőle.
A sertésdagadó vásárlása nem bonyolult, hiszen a legtöbb hentesnél könnyen elérhető. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a hús friss legyen, és ne tartalmazzon túl sok inat vagy kötőszövetet, mert ezek befolyásolják az étel textúráját. A húsnak szép rózsaszín színűnek kell lennie, a zsírrétegek pedig fehér vagy enyhén sárgás árnyalatúak. A sertésdagadó leginkább szezonálisan elérhető, de fagyasztott formában egész évben beszerezhető a legtöbb hentesnél vagy szupermarketben.
A sertésdagadó számos ételben felhasználható, de különösen jól illik a gazdag, fűszeres pörköltekhez, ahol az alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig való főzés segíti a hús ízét kiemelni és a zsír teljesen megolvadni. Az ételekben megjelenő zsíros textúra nagyon szaftossá varázsolja a végeredményt. A dagadó húsában található ásványi anyagok, mint a vas és a cink, valamint a B-vitaminok segítik az immunrendszer működését és a fáradtság csökkentését.
A sertésdagadó ideális választás azok számára, akik szeretik a szaftos, gazdag ízű húsokat. Egy jól elkészített dagadó étel mind étterem szintű élményt nyújt, mind pedig otthon, családi körben is megállja a helyét.
A sertésdagadó felhasználása során leginkább a hagyományos ételek világába kalandozhatunk. Készíthetünk belőle szaftos pörköltet, székely káposztát, amelyhez ízlés szerint fokhagymát, paprikát, és egyéb fűszereket adhatunk. A hosszan, alacsony hőmérsékleten történő sütés is csodákat művel, így egy ropogósra sült dagadóval is elbűvölhetjük a vendégeinket. Az ételhez remekül illenek a friss saláták vagy a pörkölt szaftjában puhított zöldségek.
Emellett a sertésdagadóból készíthetünk egy tartalmas, meleg ételt, például egy fűszeres, töltött káposztát, vagy akár egy ázsiai ihletésű wokos ételt, ahol a hús gyors pirításával és friss zöldségekkel keverve könnyedebb, de ízletes fogást kapunk. Különlegességként érdemes kipróbálni a dagadót töltve, például sajttal és sonkával, majd sütve, így egy igazi ínycsiklandó ételt készíthetünk.
Még több sertésdagadós receptért görgess lejjebb!
A sertésdagadó szezonja egész évben elérhető, friss formában a helyi henteseknél és szupermarketekben, de fagyasztott verzióban is könnyedén beszerezhető. A friss hús leginkább a téli hónapokban népszerű, hiszen a hosszú főzési idők és gazdag ízek ideálisak a hidegebb időszakra.
A sertésdagadó tárolása a hús frissességétől függ. Ha friss húst vásároltunk, a hűtőszekrényben, a legalsó polcon, húsz fok alatti hőmérsékleten tároljuk, és legfeljebb három napig használjuk fel. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, fagyasztva is megőrizhetjük, ekkor akár három hónapig is eláll.
fehérjetartalom
11 g
zsírtartalom
17 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
40 g
Nátrium
39 mg
fehérje
11 g
Zsír
telített zsírsav
17 g
ásványi anyagok
Nátrium
39 mg
szénhidrát
víz
40 g
vitaminok
Sütés nélküli édes ízek, ha nincs nagyon időd és érkezésed (vagy esetleg nincs sütőd), hogy macerás finomságok készüljenek a családi/baráti összejövetelre.
NosaltyJó hír azoknak, akik imádnak sütögetni otthon, és nem csak süteményt. Pizzakövet árul most akciósan a Lidl és az Aldi, de csakis addig, ameddig a készlet tart!
NosaltySokakat a mai napig rémálmok kísértik az iskolai menza miatt, és a helyzet nem sokat változott 2025-re. Pár budapesti kerületben már elindultak kezdeményezések a gyermekétkeztetés megreformálására, most pedig Ferencvárosban írtak ki közbeszerzési pályázatot a fenntarthatóság és minőség előtérbe helyezésével.
Szász NóriMindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
A húsvéti sonka főzése: vásárlási tippek, főzési tapasztalatok, klasszikus köretek. Nem csak kezdőknek! Idén főzzük együtt a húsvéti sonkát!
Húsvétkor minden a sonka körül forog, akár napokig is képesek vagyunk enni egy-egy nagyobb darab füstölt húst. Ahhoz azonban, hogy ez biztonságosan menjen végbe, vessünk egy pillantást a húsvéti sonka tárolási módszereire.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!