Orzo
Leírás
Az orzo, más néven rizoni, a rövidre vágott tészta egy formája, nagy rizsszem alakú. Az orzo hagyományosan lisztből készül, de lehet teljes kiőrlésű gabonából is. Gyakran búzadarával készül, amely durumbúzából készült liszt. Az orzo egy olasz tésztafajta, és tényleg úgy néz ki, mint a rizs, bár a neve azt jelenti: árpa. Ezt a fondorlatos elnevezést azért kapta, mert formája és mérete megegyezik a feldolgozatlan árpamagéval, bár ilyen formában nem sok halandó láthatja, mert a feldolgozása során elveszíti az orzo-ra emlékeztető alakját, és kör alakú lesz. Emiatt az olaszok is sokszor csak „risoni” -nak nevezik az orzót, ami azt jelenti: „nagy rizs”. Tényleg könnyen összetéveszthető vele, de szögezzük le, hogy az orzo sárgásabb és nagyobb is, plusz elkészíteni is egyszerűbb. Ételeidben hasonló hatást érhetsz el vele, mint a rizottó rizzsel. Utóbbi persze tökéletes salátákhoz vagy piláfokhoz, nyilván rizottókhoz is, de a rizs nem válik úgy eggyé az étellel, mint az orzo. Az orzo nagyon jól teljesít, ha például töltőanyagként használod. Remekül felszívja az ízeket, emiatt tökéletes töltött paprikához, tökhöz, de én szívesen megnéznék vele egy töltött káposztát is! Az orzoval készült egytálételek mindig csodásan krémesek, a tésztában lévő nem kevés keményítőnek köszönhetően. Mindezeken túl a kis mérete miatt nagyon szórakoztató tésztafajta, ezerféle felhasználásra alkalmas, jó vele főzni! A mediterrán és közel-keleti országokban egyaránt használják, de Németország némely részén is felbukkan. Görögországban „kritharáki” -nak hívják, ami azt jelenti, hogy „kis árpa”. A görög konyhában salátákhoz, levesekhez vetik be. Törökországban sem ismeretlen, ott „arpa şehriye” -nek (azaz „dalosmadár-nyelvnek”) nevezik, és szintén levesekben és piláfokban használják. De orzoszerű tésztát olyan neveken is találhatsz mint: manestra, rosa marina, reiskornpasta vagy gallo pion. Simán készítheted az általad megszokott és kedvelt tésztaételeket is vele. Jól állnak neki a tejszínes, vajas szószok, de paradicsomosan is simán működhet, csak egy dologra vigyázz! Mivel ez a tészta nem üreges, ezért a vele készült ételeket elnehezíti, tömény, laktató, szóval fennáll a veszélye, hogy félholtra eszed magad vele.
Mikor vegyem
Bármikor.
100g Orzo
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok