r
Nosalty Logó

Nyári citromos-garnélás orzosaláta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Nyári citromos-garnélás orzosaláta
  • 8% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztasalátához

A citromos öntethez

Összesen 265 kcal
  • 8% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztasalátához

A citromos öntethez

Összesen 1062 kcal
  • 8% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztasalátához

A citromos öntethez

Összesen 85 kcal
  • 8% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1757.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    405 mg
  • Nátrium
    971 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    397 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2681 micro
Összesen 265 kcal
  • 8% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.8 g

Zsír

  • Összesen
    69.9 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    606 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7028.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    1152 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    1619 mg
  • Nátrium
    3885 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    867.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    523 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    126 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    291 micro
  • Kolin:
    378 mg
  • Retinol - A vitamin:
    390 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1590 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10723 micro
Összesen 1062 kcal
  • 8% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    561.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    310 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    127 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    857 micro
Összesen 85 kcal

Hozzávalók

A tésztasalátához

  • 375 g garnéla (kb. 18 közepes garnélafarok felolvasztva, megtisztítva)
  • 125 g orzo (lecserélheted kuszkuszra vagy más típusú tésztára, de válassz kis formát, például pennét vagy farfallét)
  • 1 nagy db cukkini (félholdakra vágva)
  • 2 ek olívaolaj (osztva)
  • 80 g rukkola (vagy helyette használhatunk bébispenótot, kelkáposztát vagy vízitormát)
  • 150 g feta sajt (apróra morzsolva)

A citromos öntethez

Elkészítés

A tésztasalátához

  1. Fél citrom héját körbevágjuk, majd félretesszük a saláta feltétjéhez.
  2. Forraljunk fel vizet, és főzzük ki az orzót a csomagoláson írt utasítások szerint (kb. 5-7 perc). Lecsepegtetjük, visszatesszük az edénybe, és egy kis olívaolajjal összekeverjük, nehogy az orzo összetapadjon.
  3. Amíg fől az orzo, melegítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepesen magas hőmérsékleten. Süssük meg a cukkinit körülbelül 3-5 perc alatt, vagy amíg az egyik oldala enyhén barnulni nem kezd. Fordítsuk meg őket, és ismételjük meg a másik oldalukon is. Ha kész, vegyük ki a serpenyőből.
  4. Ugyanabban a serpenyőben hevítsük fel a másik 1 evőkanál olívaolajat, és süssük meg a felengedett garnélarákokat oldalanként 1-2 percig, amíg átlátszatlan és rózsaszínű lesz. Vegyük ki őket a serpenyőből.
  5. Tegyük egy nagy keverőtálba a friss rukkolát, a főtt orzót, a pirított cukkinit, a sült garnélát, a finomra morzsolt feta sajtot és a reszelt citromhéjat. Öntsük az öntetet a hozzávalók tetejére, és keverjük össze. Igény szerint még sóval + borssal ízesítjük. Tálald + élvezd!

A citromos öntethez

  1. Az öntet összes hozzávalóját keverjük össze egy kis tálban, vagy rázzuk fel erőteljesen egy kis fedővel ellátott üvegben. Tegyük félre a tálalásig.
  2. Tálalás előtt öntsük az öntetet a hozzávalók tetejére, és keverjük össze. Igény szerint még sóval + borssal ízesítjük.
  • Receptkönyvben: 89
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 4437
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 17.

Ajánló

Ez a friss tésztasaláta főételként is fogyasztható, de köretként is tálalhatjuk. Remekül passzol néhány egyszerű fehérjében gazdag húshoz, például sült lazachoz vagy grillezett csirkehúshoz. Akár ki is hagyhatjuk a garnélát, és egy másik hússal/főételhez tálalhatjuk, vagy helyettesíthetjük a garnélát csirkével, tofuval vagy hallal (lazac, tonhal vagy makréla). Vegán változat esetén a feta lecserélhető egy tejmentes alternatívára, elhagyhatjuk a garnélarákot, és helyettesíthetjük más növényi fehérjeforrással, például csicseriborsóval, a mézet pedig juharszirupra cserélhetjük. Gluténmentes változathoz cseréljük le az orzót egy gluténmentes tésztára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyári citromos-garnélás orzosaláta
Hering András 182 recept

Ezt a citromos orzosalátát fetával, cukkinivel és garnélával tálaljuk. Iszonyú egyszerű elkészíteni, tele van egészséges alapanyagokkal, és hideg nyári tésztasalátaként is fogyasztható. Tele van rostban gazdag zöldségekkel, energetizáló szénhidrátokkal, egészséges zsírokkal és minőségi fehérjével - tehát mindazzal, amitől kiegyensúlyozott lehet egy étkezés. Továbbá ennek az ételnek nagyon jól áll, ha előre elkészítjük. Ekkor az öntetet mindig csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk hozzá, hogy elkerüljük az elázottságot. A megfőtt orzót mindenképpen locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, nehogy összeragadjon! A recept maradékai légmentesen záródó edényben és hűtőszekrényben legfeljebb 3 napig tárolható.

Hozzávalók

A tésztasalátához

A citromos öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...