Koktélrák

A koktélrák és ezzel együtt a rákhús nagyon egészséges, sok fehérjét, valamint koleszterint csökkentő zsírsavakat is tartalmaz. A koktélrák a legkisebb olló nélküli rák. Érdemes tisztítva vásárolni, mert nehéz és munkaigényes apró páncéljából kihámozni a rákhúst. Ha szürkés színű a vásárolt koktélrák, azt jelenti, hogy nyers, ha rózsaszínes, akkor előfőzöttet vettünk.
A koktélrákot gyakran fagyasztva vagy előfőzött állapotban árusítják. A fagyasztott változatokat felhasználás előtt általában ki kell olvasztani, amit a hűtőben lassan vagy gyorsan, hideg vízben érdemes megtenni.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A koktélrák általában kisebb méretű, előkészített garnélákat jelöl, amelyeket hideg vagy meleg ételekben használnak. Ezeket a rákokat általában tisztítják, főzik, és készen állnak arra, hogy különféle fogásokba kerüljenek. A koktélrák a nevét egy híres rákos fogásról kapta, ami egy klasszikus hideg előétel koktélmártással (majonéz- és ketchupalapú mártás), salátaágyon tálalva.
Koktélrákot frissen és fagyasztva is lehet venni, utóbbi gyakoribb. Ellenőrizzük a származási helyét, és a fenntartható forrásból származó rákokat érdemes előnyben részesíteni. Olyan tanúsítványokat kell keresni a csomagoláson, mint az MSC (Marine Stewardship Council) vagy az ASC (Aquaculture Stewardship Council).
A koktélrák könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjeforrás, amely segíti az izomépítést és fenntartást. Gazdag ómega-3 zsírsavakban, amelyek javítják a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenthetik a gyulladást, és támogathatják az agy működését. B12-vitaminban, jódban, szelénben és cinkben is gazdag alapanyag. A friss koktélrák 1-2 napig áll a hűtőben, a fagyasztott akár fél évig fogyasztható.
Készülhet belőle mediterrán halleves, de vietnami Báhn xeo palacsinta is.
Még több koktélrákos receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni koktélrákot halpiacon, halasnál, de akár szuper- és hipermarketekben is, leginkább fagyasztva.
A friss koktélrák 1-2 napig áll a hűtőben, a fagyasztott akár 2-6 hónapig fogyasztható még.
fehérjetartalom
13.61 g
zsírtartalom
126000.737 g
szénhidráttartalom
0.91 g
víztartalom
83.01 g
Nátrium
566 mg
Foszfor
244 mg
Kalcium
54 mg
Magnézium
22 mg
B6 vitamin
0.161 g
Kolin
80.9 mg
Niacin - B3 vitamin
1.778 mg
E vitamin
1.32 mg
fehérje
13.61 g
Zsír
telített zsírsav
0.261 g
egyszeresen telített zsírsav
0.181 g
többszörösen telített zsírsav
0.295 g
koleszterin
126 g
ásványi anyagok
Kalcium
54 mg
Vas
0.21 mg
Magnézium
22 mg
Foszfor
244 mg
Nátrium
566 mg
Cink
0.97 mg
Réz
0.182 mg
Mangán
0.029 mg
Szelén
29.6 µg
szénhidrát
víz
83.01 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.015 mg
Niacin - B3 vitamin
1.778 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Folát
19 µg
Kolin
80.9 mg
Retinol
54 µg
E vitamin
1.32 mg
D vitamin
2 µg
K vitamin
0.3 µg
B12 vitamin
1.11 µg
A vitamin
54 µg
B6 vitamin
0.161 g
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!