Koktélrák

Koktélrák

Leírás

Koktélrák – receptek, leírás, tippek

A koktélrák és ezzel együtt a rákhús nagyon egészséges, sok fehérjét, valamint koleszterint csökkentő zsírsavakat is tartalmaz. A koktélrák a legkisebb olló nélküli rák. Érdemes tisztítva vásárolni, mert nehéz és munkaigényes apró páncéljából kihámozni a rákhúst. Ha szürkés színű a vásárolt koktélrák, azt jelenti, hogy nyers, ha rózsaszínes, akkor előfőzöttet vettünk.

A koktélrákot gyakran fagyasztva vagy előfőzött állapotban árusítják. A fagyasztott változatokat felhasználás előtt általában ki kell olvasztani, amit a hűtőben lassan vagy gyorsan, hideg vízben érdemes megtenni.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a koktélrák?

A koktélrák általában kisebb méretű, előkészített garnélákat jelöl, amelyeket hideg vagy meleg ételekben használnak. Ezeket a rákokat általában tisztítják, főzik, és készen állnak arra, hogy különféle fogásokba kerüljenek. A koktélrák a nevét egy híres rákos fogásról kapta, ami egy klasszikus hideg előétel koktélmártással (majonéz- és ketchupalapú mártás), salátaágyon tálalva.

Hogyan vásároljuk?

Koktélrákot frissen és fagyasztva is lehet venni, utóbbi gyakoribb. Ellenőrizzük a származási helyét, és a fenntartható forrásból származó rákokat érdemes előnyben részesíteni. Olyan tanúsítványokat kell keresni a csomagoláson, mint az MSC (Marine Stewardship Council) vagy az ASC (Aquaculture Stewardship Council).

Mire jó a koktélrák?

A koktélrák könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjeforrás, amely segíti az izomépítést és fenntartást. Gazdag ómega-3 zsírsavakban, amelyek javítják a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenthetik a gyulladást, és támogathatják az agy működését. B12-vitaminban, jódban, szelénben és cinkben is gazdag alapanyag. A friss koktélrák 1-2 napig áll a hűtőben, a fagyasztott akár fél évig fogyasztható.

Mi készülhet a koktélrákból?

Készülhet belőle mediterrán halleves, de vietnami Báhn xeo palacsinta is.

Még több koktélrákos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk venni koktélrákot halpiacon, halasnál, de akár szuper- és hipermarketekben is, leginkább fagyasztva.

hogyan tároljam

A friss koktélrák 1-2 napig áll a hűtőben, a fagyasztott akár 2-6 hónapig fogyasztható még.

100g Koktélrák

fehérjetartalom

13.61 g

zsírtartalom

126000.737 g

szénhidráttartalom

0.91 g

víztartalom

83.01 g

gramm koktélrák?

Top ásványi anyagok

Nátrium

566 mg

Foszfor

244 mg

Kalcium

54 mg

Magnézium

22 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.161 g

Kolin

80.9 mg

Niacin - B3 vitamin

1.778 mg

E vitamin

1.32 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.61 g

Zsír

telített zsírsav

0.261 g

egyszeresen telített zsírsav

0.181 g

többszörösen telített zsírsav

0.295 g

koleszterin

126 g

ásványi anyagok

Kalcium

54 mg

Vas

0.21 mg

Magnézium

22 mg

Foszfor

244 mg

Nátrium

566 mg

Cink

0.97 mg

Réz

0.182 mg

Mangán

0.029 mg

Szelén

29.6 µg

szénhidrát

víz

83.01 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.015 mg

Niacin - B3 vitamin

1.778 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.31 mg

Folát

19 µg

Kolin

80.9 mg

Retinol

54 µg

E vitamin

1.32 mg

D vitamin

2 µg

K vitamin

0.3 µg

B12 vitamin

1.11 µg

A vitamin

54 µg

B6 vitamin

0.161 g

33 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!