Avokádó

Az avokádó ősi haszonnövény, Közép-Amerika őslakosai évezredek óta ismerik és termesztik. A nagyon tápláló, sok növényi "jó" zsírt tartalmazó gyümölcs húsa zöld, krémes. Csekély cukortartalma miatt még a cukorbetegek számára is kiváló.
Az avokádó nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, ezáltal rendkívül jó hatással van a szívre, az erekre, sőt, csökkentheti a koleszterinszintet. Utóérő gyümölcs: a keményebb avokádó szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérik, a folyamat papírzacskóban gyorsítható. Nyersen fogyasztva a legízletesebb!
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, örökzöld fa illetve annak körtealakú termése, utóbbit aligátorkörtének is hívják. A héja lehet zöld, vörösesbarna vagy feketés, sima vagy ráncos, húsa vajhoz hasonló állagú, krémes, íze diós. A közepén levő mag igen nagyra nőhet. I.e. már 5000 évvel is fogyasztották, de a 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. Európában is jelentős gazdasági jelentőségre tett szert, de fő termőhelye az USA, Mexikó, a Karib-térség, Dél-Amerika, Izrael, Brazília.
Fél avokádó mindössze 112 kalória, fedezi az egyszeresen telítetlen napi zsírsavszükséglet 27%-át, (a többszörösen telítetlennek 14%-át), az élelmirost-szükséglet 20%-át és a folsav-szükséglet 29%-át!
Az avokádó termesztésének árnyoldalairól itt írtunk!
Piacon, boltokban a barna, érdes héjú és a fényes, zöld, feszes héjú avokádó is gyakori. Akkor jó, ha húsa nyomásra épphogy benyomható, tehát nem kőkemény, és nem is túl puha. Ha mégis túl kemény lenne, tedd otthon alma vagy banán mellé illetve rakd papírzacskóba, és hagyd kinn a pulton. Csomagolhatod alufóliába is, így téve a sütőbe kb. 10 percre, 200 fokra. Az avokádóban levő, érést elősegítő etilén-gáz így összesűrűsödik, és ettől megpuhul.
Vágjuk hosszában félbe, szedjük ki a magját, és egy kanállal nyúljunk be a vékony héj és a hús közé. Kanyarítsuk ki a fél gyümölcsöt. Vágjuk késsel cikkelyekre, és tegyük pirítósra, kockázzuk salátába, vagy pürésítsük a legfinomabb avokádókrémért illetve guacamoléért. Nagyon hamar megbarnul, ha félbevágtuk: vagy azonnal fogyasszuk el, vagy locsoljuk meg kevés friss citromlével, és tegyük légmentesen záródó dozozban a hűtőbe, maximum 1-2 napra!
Elkészülhet belőle az isteni guacamole, azaz a leghíresebb avokádós kence, bundázva kiránthatjuk, krémként mehet tésztára, mexikói salátába, feldobhatjuk vele a hummuszunkat, de a népszerű buggyantott tojásos-avokádós reggeliről se felejtkezzünk meg! Édesség is lehet belőle: íme az avokádós csokimousse, az avokádós-kakaós tekercs tej- és lisztmentesen, vagy a vegán mogyoróvajas sajttorta.
Az érett termésekből A-, B- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható avokádóolajat préselnek, amit a kozmetikai iparban főleg érzékeny / ekcémás bőrre használnak, de étkezési célokra (pl. salátákra) öntve is kiváló.
Még több avokádós receptért görgess lejjebb!
Egész évben kapható a nagyobb élelmiszerboltokban illetve piacokon.
Az érett egyedeket hűtőszekrényben, a keményebb példányokat szobahőmérsékleten.
fehérjetartalom
2 g
zsírtartalom
13.741 g
szénhidráttartalom
8.53 g
víztartalom
73.23 g
Foszfor
52 mg
Magnézium
29 mg
Kalcium
12 mg
Nátrium
7 mg
B6 vitamin
0.257 g
Kolin
14.2 mg
C vitamin
10 mg
E vitamin
2.07 mg
fehérje
2 g
Zsír
telített zsírsav
2.126 g
egyszeresen telített zsírsav
9.799 g
többszörösen telített zsírsav
1.816 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.55 mg
Magnézium
29 mg
Foszfor
52 mg
Nátrium
7 mg
Cink
0.64 mg
Réz
0.19 mg
Mangán
0.142 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
6.7 g
cukor
0.66 g
víz
73.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.067 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
1.738 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.389 mg
Folát
81 µg
Kolin
14.2 mg
Alfa-karotin
24 µg
Béta-karotin
62 µg
Béta-kriptoxantin
28 µg
Lutein+zeaxantin
271 µg
E vitamin
2.07 mg
K vitamin
21 µg
A vitamin
7 µg
C vitamin
10 mg
B6 vitamin
0.257 g
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
NosaltyEzt nem láttuk jönni. Már hosszú hónapok óta tart a dubajicsoki-őrület, és úgy tűnt egyhamar nem is fog alábbhagyni a lelkesedés iránta. Most azonban új kihívó tűnt fel a láthatáron. Az Angel Hair, azaz angyalhaj csokoládé meghökkentő külsejével borzolja a kedélyeket.
Szász NóriManapság már itthon is egyre népszerűbb alapanyag a mogyoróvaj, amit általában zabkásába teszünk vagy dzsemmel szendvicset készítünk belőle. De nem minden párosítás ennyire szerencsés: mutatjuk, mivel nem érdemes kombinálni, hogy ne térjünk le a harmonikus ízek útjáról.
Szabó AnnaManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Ha szeretnél olcsó, mégis minőségi késeket a konyhádba, akkor érdemes lecsapnod erre az akcióra!
Most kiderül, hogy lesz-e bármi változás vagy korlátozás az árrésstop miatt az Aldinál.
A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel. Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel. Hogy miért vadász a címe? Mert így ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!