21 örök kedvenc étel a megboldogult Família Kft-től

Ki ne emlékezne a kilencvenes évek legnépszerűbb és első hazai gyártású szitkomjára, a Família Kft-re? A Szép család nemcsak rendkívül vicces volt, de enni is szerettek! 

1991-ben indult minden, a rendszerváltás hajnalán, amikor még naivan hanyatt estünk a nyugaton már megunt Nestlé-reklámoktól, azt hittük, hogy a McDonald’s-ban tényleg kaját adnak, és a Família Kft. is nagyon korszerűnek és nagyon nyugatinak tűnt az alákevert röhögéssel és az összes faviccel együtt.Az első magyar szitkom a Szép család termékelhelyezéssel súlyosbított hétköznapjait mutatta be, amit még ennyi idő távlatából is öröm visszanézni. 25 év alatt sem kopik el a (rossz) poén, ha Károly fel akarja ásni a kertet, vagy ha Vili, a "nagyon hülye" egy egeret hoz az ikreknek.

A „Vili, te nagyon hülye”, „De akkor ki van az üzletben?”, „Eddig, eddig, eddig vagyok”, és az „Én meg megyek és megeszem nyersen a krémet!” örökzöld és végtelenségig ismételt poénjai mellett a Família Kft. szereplőinek hétköznapjaiban az ételek és a főzés is fontos szerepet játszottak.Na jó, lehet, hogy csak a nagymama, Vilma életében, de Ágica, Károly, az ikrek, Kriszta, Ádám vagy Hajnalka is imádott enni.

Ennek jegyében 1996-ban egy szakácskönyv is megjelent: aFamília Szakácskönyv, amiÁgica, az ikrek, Hajnalka és VILI „te nagyon hülye” receptjeit gyűjtötte össze.

A könyvben egyébként nemcsak receptek vannak, hanem lényegében egy interjúkönyv is, az összes szereplő, valamint a rendező, producer, dramaturg is beszél az étkezési szokásairól és gyerekkoráról. Érdekes volt olvasni az idősebb szereplőkről, hogy mennyit kellett nélkülözniük a világháború és az ötvenes évek alatt.Ráadásként mindegyikük megosztja az olvasóval néhány finomság receptjét.Akinek meg esetleg kedve van hozzá, próbálja ki a benne levő recepteket, van köztük néhány egészen jó is, de a könyv sajnos ma már csak antikváriumban és családi könyvespolcok rejtett zugaiban bukkan fel.

Ha kedvet kaptál a kilencvenes évek Família Kft-jének (nem is olyan) nosztalgikus ételeit elkészíteni, mutatjuk a szereplők kedvenc fogásait, amiket ők maguk máig szívesen elkészítenek!

  1. 1.

    Mazsolás borleves

  2. 2.

    Diós bundában sült hal paradicsomos zöldségkörettel

  3. 3.

    Zserbós bejgli - Bejgli 7.

  4. 4.

    Tejszínes-mustáros hagymaleves

  5. 5.

    Részeges csokis piskótaszelet

  6. 6.

    Lekváros bukta 3.

  7. 7.

    Vörösboros marhapörkölt zöldségekkel

  8. 8.

    Tárkonyos-aszútörkölyös őzraguleves

  9. 9.

    Rakott kelkáposzta 4. - több húsos

  10. 10.

    Somlói galuska

  11. 11.

    Marhahúsleves metélttésztával

  12. 12.

    Szalonnás rakott krumpli

  13. 13.

    Isteni kakaós süti

  14. 14.

    Frissítő gyümölcsleves

  15. 15.

    Egészben sült jérce okrával

  16. 16.

    Hortobágyi palacsinta csirkemellből

  17. 17.

    Kukoricakrémleves parmezánnal és chilivel

  18. 18.

    Fűszeres-hagymás édesburgonya

  19. 19.

    Pekándiós pite

  20. 20.

    Krémes és francia krémes 3.

  21. 21.

    Töltött spenótos palacsintabatyuk

És ezt olvastad már?

Ebéd a Szomszédokkal - itt vannak a kultikus sorozat legnépszerűbb fogásai egyenesen a gazdagréti lakótelepről

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...