Zsolnay signature töltött káposzta
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltött káposztához
-
100g sertéslapocka236 kcal
-
328 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
5g kukoricadara18 kcal
-
2g só0 kcal
-
5 kcal
-
0g bors1 kcal
-
100g paradicsomlé17 kcal
-
300g káposzta60 kcal
Összesen
680
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltött káposztához
-
1000g sertéslapocka2360 kcal
-
500g kolozsvári szalonna3275 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
50g kukoricadara181 kcal
-
17g só0 kcal
-
16g fűszerpaprika45 kcal
-
2g bors5 kcal
-
1000g paradicsomlé170 kcal
-
3000g káposzta600 kcal
Összesen
6791
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
A töltött káposztához
-
16.8g sertéslapocka40 kcal
-
8.4g kolozsvári szalonna55 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.8g kukoricadara3 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16.8g paradicsomlé3 kcal
-
50.3g káposzta10 kcal
Összesen
114
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.4 g
Zsír
-
Összesen 53.8 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1358.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 336 mg
-
Nátrium 775 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 421.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 162 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 92 micro
-
β-karotin 795 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 9037 micro
-
Lut-zea 505 micro
Összesen
680
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 254.1 g
Zsír
-
Összesen 537.6 g
-
Telített zsírsav 190 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 246 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 63 g
-
Koleszterin 1160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13586 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 288 mg
-
Kálcium 1387 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 725 mg
-
Foszfor 3358 mg
-
Nátrium 7747 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 258.8 g
-
Cukor 119 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 4214.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 785 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 1616 mg
-
D vitamin: 700 micro
-
K vitamin: 1865 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 77 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1370 micro
-
Kolin: 974 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 919 micro
-
β-karotin 7953 micro
-
β-crypt 990 micro
-
Likopin 90370 micro
-
Lut-zea 5053 micro
Összesen
6791
kcal
- 5% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 133 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 1516 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
114
kcal
Hozzávalók
A töltött káposztához
-
1 kg sertéslapocka
-
4 ek fűszerpaprika
-
2 közepes fej káposzta
Elkészítés
A töltött káposztához
- Egy nagy fazékban vizet teszünk fel melegedni jó félig töltve vízzel. A káposzta torzsáját kivágjuk, beleszúrunk egy húsvillát, és ha főtt pár percet, a már megabálódott levelek ilyenkor elválnak, könnyen kiszedhetőek. Ezt csináljuk addig, míg olyan levelekhez nem érünk, amit már nem lehet tölteni, majd ezekkel bélelünk alá a töltelékeknek. Apró káposzta lesz belőle.
- A húst, ha lehet, akkor ne daráljuk. Az eredeti az apró kockára vágott. Sokkal babrásabb, ez igaz, de így lesz az igazi.
- A szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk. Mikor már szépen kisült a zsírja, akkor hozzáadjuk a vöröshagymát, és fokhagymát. Ha már ezzel is szépen összepárolódott, akkor jöhet a fűszerpaprika, bors, só. Kavargatjuk pár percet, nem kell nagy lángon, nehogy megégjen a paprika. Akár ekkor már le is vehetjük a tűzről.
- Egy tálba belerakjuk a felaprított húst és a kukoricadarát, majd ráöntjük a fűszeres-szalonnás zsíros masszát, a paradicsomból kb. egy-két decit, és alaposan összedolgozzuk. Tudni kell, hogy a kukorica elég édes, ezért kicsit erőteljesebben kell fűszerezni, mint a rizzsel főzöttet, hisz a rizsnek semleges az íze.
- Megkóstoljuk a tölteléket, ha kell még teszünk bele fűszert, és összedolgozzuk vele, majd elővesszük a „fonyózott” káposztát, és ha nagy, akkor felvágjuk.
- Legegyszerűbb módja, ha negyedeljük, vagy felezzük őket. És a legmutatósabban ezekből tölcsér formájúra tudjuk tölteni őket. Egyik oldala hegyes, másik oldalán pedig benyomjuk a káposztát a töltelékbe. Megtöltjük az egészet.
- Mi úgy szoktuk, hogy a nagyobbakkal kezdjük az edénybe rakását. Az edény aljában már ott van a belső levelekből felvágott apró káposzta fele, az edény szélébe rakjuk először körbe viszonylag szorosan, aztán haladunk befele, míg egy réteg káposztánk nem lesz. Utána következik az újabb sor. Ha már az összes tölteléket beraktuk, lefedjük apró káposztával.
- Csak annyi vizet töltünk rá, hogy éppen, hogy elfedje, ez el is fog főni lényegében. Ennek a káposztának nem szokott leve lenni, esetleg tejföllel eszi, aki úgy szereti.
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1842
- Feltöltés dátuma: 2023. január 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
Ez a fantasztikus recept a Zsolnay Kávéház és a Radisson Blu Béke Hotel konyhafőnökétől, Tóth Zoltántól érkezett, próbáljátok ki ti is!