r
Nosalty Logó

Zserbó-torta

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gonoszka1
Zserbó-torta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Tetejére

  • 6 dkg dió (fél és negyed)
1203
Kalória
15.7g
Fehérje
138.4g
Szénhidrátok
68.3g
Zsír
50.8g
Víz
113.2g
Koleszterin
6.2g
Rost
82.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Tetejére

Összesen 1203 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Tetejére

Összesen 14418 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládémáz

Tetejére

Összesen 407 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    68.3 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    591.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    295 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138.4 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    50.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    240 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 1203 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    188 g

Zsír

  • Összesen
    820.1 g
  • Telített zsírsav
    318 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    171 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    283 g
  • Koleszterin
    1359 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7102.4 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    301 mg
  • Kálcium
    1309 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    1368 mg
  • Foszfor
    3539 mg
  • Nátrium
    473 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1661.1 g
  • Cukor
    988 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

Víz

  • Összesen
    609.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2947 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    954 micro
  • Kolin:
    756 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2880 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    792 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    675 micro
Összesen 14418 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 407 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. 2 dkg porcukorral a tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Egy tálba beletesszük a 60 dkg lisztet, a 37,5 dkg puha vajat, a tojássárgákat, a tejfölt, a 10 dkg porcukrot és a felfuttatott élesztőt.
  3. Tésztává gyúrjuk (aránylag lágy tésztát kapunk).
  4. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

Töltelék

  1. A darált diót összekeverjük a porcukorral.
  2. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, és a sárgabaracklekvárba belekeverjük.
  3. A hűtőből elővesszük a tésztát, és 5 egyforma részre osztjuk.
  4. A 28 cm-es kapcsos tortaformát kikenjük a vajjal vékonyan, és megszórjuk liszttel.
  5. Az első tésztagombócot kinyújtjuk a tortaforma méretére lisztezett felületen, és belehelyezzük a formába. Negyed adagnyi lekvárral bekenjük egyenletesen a tésztát, megszórjuk negyed adagnyi cukros dióval. A következő 3 db tésztagombóccal is így járunk el. Az 5-ik tésztagombócot is kinyújtjuk, ráhelyezzük a sütemény tetejére, és alaposan megszurkáljuk egészen mélyen a süteményt.
  6. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor fedjük le alufóliával.
  7. A megsült zserbó-tortát kivesszük a sütőből, pihentetjük kb. 20 percet, majd óvatosan levesszük a tortagyűrűt, majd ha már langyos, akkor óvatosan lecsúsztatjuk a tortaforma aljáról. Kihűtjük teljesen.

Csokoládémáz

  1. A cukrot a vízzel tűzre tesszük, és sziruppá főzzük (akkor jó, ha az odakészített hideg vízbe a cukorszirup nem keveredik el, hanem összeáll "gömbbé").
  2. Közben vízgőz fölött a tejszínbe beletördelt csokoládét felolvasztjuk, és elkeverjük egyneművé.
  3. A cukorszirupot a felolvasztott csokoládéhoz öntjük, és elkeverjük. Megvárjuk, hogy langyossá hűljön.
  4. Ekkor a kihűlt zserbó-tortát rácsra tesszük, és a torta közepére kezdjük önteni a csokoládémázat, és egy lapos kés segítségével kenjük egyenletessé a tetején és az oldalán.

Tetejére

  1. A diószemekkel díszítjük a tortánk tetejét.
  2. Hűtőbe tesszük dermedni.
  3. Szeletelve tálaljuk ezt a tömény csodát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28

Ezt a tortát készítettem 24-re, a családi karácsonyi ünnepségre. Az általam felhasznált hozzávalókból, az elpárolgást is beleszámítva, 100 grammban 458 kalória van. Én azért szeretem a zserbót (nem csak tortának), mert pár nappal az ünnep előtt elkészíthető, mert a pihentetés csak jót tesz neki, mert finoman összeérnek az ízek.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lakos Benedek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!