Zserbó-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gonoszka1
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
10g porcukor39 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
55g finomliszt200 kcal
-
32g vaj227 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
13g tejföl25 kcal
Töltelék
Csokoládémáz
-
17g cukor65 kcal
-
17g víz0 kcal
-
31 kcal
-
17g étcsokoládé91 kcal
Tetejére
-
5g dió33 kcal
Összesen
1203
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
120g porcukor464 kcal
-
150g tej84 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
660g finomliszt2402 kcal
-
380g vaj2725 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
150g tejföl297 kcal
Töltelék
-
500g dió3270 kcal
-
375g porcukor1451 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
340g sárgabaracklekvár945 kcal
Csokoládémáz
-
200g cukor774 kcal
-
200g víz0 kcal
-
150g növényi habtejszín377 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
Tetejére
-
60g dió392 kcal
Összesen
14418
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
3.4g porcukor13 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
0.4g élesztő0 kcal
-
18.6g finomliszt68 kcal
-
10.7g vaj77 kcal
-
1.1g tojássárgája4 kcal
-
4.2g tejföl8 kcal
Töltelék
-
14.1g dió92 kcal
-
10.6g porcukor41 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
9.6g sárgabaracklekvár27 kcal
Csokoládémáz
-
5.6g cukor22 kcal
-
5.6g víz0 kcal
-
4.2g növényi habtejszín11 kcal
-
5.6g étcsokoládé31 kcal
Tetejére
-
1.7g dió11 kcal
Összesen
407
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 68.3 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 591.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 295 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138.4 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 50.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 240 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
1203
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 188 g
Zsír
-
Összesen 820.1 g
-
Telített zsírsav 318 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 171 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 283 g
-
Koleszterin 1359 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7102.4 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 301 mg
-
Kálcium 1309 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 1368 mg
-
Foszfor 3539 mg
-
Nátrium 473 mg
-
Réz 12 mg
-
Mangán 27 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1661.1 g
-
Cukor 988 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 609.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2947 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 954 micro
-
Kolin: 756 mg
-
Retinol - A vitamin: 2880 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 792 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 675 micro
Összesen
14418
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
407
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta
- 2 dkg porcukorral a tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- Egy tálba beletesszük a 60 dkg lisztet, a 37,5 dkg puha vajat, a tojássárgákat, a tejfölt, a 10 dkg porcukrot és a felfuttatott élesztőt.
- Tésztává gyúrjuk (aránylag lágy tésztát kapunk).
- Hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
Töltelék
- A darált diót összekeverjük a porcukorral.
- A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, és a sárgabaracklekvárba belekeverjük.
- A hűtőből elővesszük a tésztát, és 5 egyforma részre osztjuk.
- A 28 cm-es kapcsos tortaformát kikenjük a vajjal vékonyan, és megszórjuk liszttel.
- Az első tésztagombócot kinyújtjuk a tortaforma méretére lisztezett felületen, és belehelyezzük a formába. Negyed adagnyi lekvárral bekenjük egyenletesen a tésztát, megszórjuk negyed adagnyi cukros dióval. A következő 3 db tésztagombóccal is így járunk el. Az 5-ik tésztagombócot is kinyújtjuk, ráhelyezzük a sütemény tetejére, és alaposan megszurkáljuk egészen mélyen a süteményt.
- Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor fedjük le alufóliával.
- A megsült zserbó-tortát kivesszük a sütőből, pihentetjük kb. 20 percet, majd óvatosan levesszük a tortagyűrűt, majd ha már langyos, akkor óvatosan lecsúsztatjuk a tortaforma aljáról. Kihűtjük teljesen.
Csokoládémáz
- A cukrot a vízzel tűzre tesszük, és sziruppá főzzük (akkor jó, ha az odakészített hideg vízbe a cukorszirup nem keveredik el, hanem összeáll "gömbbé").
- Közben vízgőz fölött a tejszínbe beletördelt csokoládét felolvasztjuk, és elkeverjük egyneművé.
- A cukorszirupot a felolvasztott csokoládéhoz öntjük, és elkeverjük. Megvárjuk, hogy langyossá hűljön.
- Ekkor a kihűlt zserbó-tortát rácsra tesszük, és a torta közepére kezdjük önteni a csokoládémázat, és egy lapos kés segítségével kenjük egyenletessé a tetején és az oldalán.
Tetejére
- A diószemekkel díszítjük a tortánk tetejét.
- Hűtőbe tesszük dermedni.
- Szeletelve tálaljuk ezt a tömény csodát.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 76
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 15867
- Feltöltés dátuma: 2015. január 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gonoszka1
428 recept
Ezt a tortát készítettem 24-re, a családi karácsonyi ünnepségre. Az általam felhasznált hozzávalókból, az elpárolgást is beleszámítva, 100 grammban 458 kalória van. Én azért szeretem a zserbót (nem csak tortának), mert pár nappal az ünnep előtt elkészíthető, mert a pihentetés csak jót tesz neki, mert finoman összeérnek az ízek.