Zserbó Narancshéj konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
KösziAnyu
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztalapokhoz
-
100g finomliszt364 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
17g tej9 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
13g tejföl26 kcal
A töltelékhez
A tetejére
Összesen
1316
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztalapokhoz
-
600g finomliszt2184 kcal
-
300g margarin2151 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
80g tejföl158 kcal
A töltelékhez
-
200g dió1308 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
200g sárgabaracklekvár556 kcal
A tetejére
Összesen
7889
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztalapokhoz
-
32.1g finomliszt117 kcal
-
16g margarin115 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
0.5g élesztő1 kcal
-
5.3g tej3 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
4.3g tejföl8 kcal
A töltelékhez
-
10.7g dió70 kcal
-
5.3g porcukor21 kcal
-
10.7g sárgabaracklekvár30 kcal
A tetejére
-
2.9g tojás4 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
5.3g margarin38 kcal
Összesen
423
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19.6 g
Zsír
-
Összesen 81.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 632.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 317 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132.2 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 57.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 589 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 86 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 554 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 414 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
1316
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 117.7 g
Zsír
-
Összesen 490.3 g
-
Telített zsírsav 89 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 183 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 197 g
-
Koleszterin 407 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3794.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 256 mg
-
Kálcium 629 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 641 mg
-
Foszfor 1904 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 793.4 g
-
Cukor 251 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 346.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3532 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 381 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 516 micro
-
Kolin: 517 mg
-
Retinol - A vitamin: 3324 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2484 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 628 micro
Összesen
7889
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 189 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 178 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 133 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
423
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztalapokhoz
- A zserbó tésztájához a hozzávalókat összedolgozzuk és letakarva fél órát pihentetjük.
- A tésztát 3 részre osztjuk és egészen vékony lapokká nyújtjuk (figyeljünk rá, hogy a tésztarétegek majd mindig kitöltsék a tepsit). Az első lapot a nyújtófa segítségével átgörgetjük a tepsibe (előzőleg nem kell a tepsit kivajazni, sütőpapír sem kell). Egyenletesen megkenjük baracklekvárral, a porcukros dióval, majd óvatosan ráfektetjük a második tésztalapot. Ezt alaposan lenyomkodjuk, és megszurkájuk villával. Ezután jöhet egy újabb baracklekvár és dióréteg, végül a harmadik tésztalap. Szintén alaposan lenyomkodjuk és megszurkáljuk.
- Előmelegített sütőben, 190 fokon aranybarnára sütjük.
- Ha megsült, félretesszük hűlni és elkészítjük rá a csokimázat. Vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett folyóssá alakítjuk a tojást a kakaóporral és a kristálycukorral. Mikor elolvadt benne a cukor, és az egész kellőképpen felforrósodott, félretesszük és felolvasztjuk benne a margarint. Konyhai ecset segítségével bőven megkenjük a zserbó tetejét.
- Állni hagyjuk lehetőleg 1-2 napig, utána rombusz alakúra vágva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 4304
- Feltöltés dátuma: 2012. december 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
KösziAnyu
23 recept
Sokféle zserbót kóstoltam már, de valahogy a nagymamám hagyományos zserbójánál nem ettem még finomabbat. Szerencsére a receptet megörököltük tőle, így mi is el tudjuk készíteni minden évben, Karácsony tájékán. A csokimázat is még a mamám kísérletezte ki, így született meg a tökéletes zserbó receptje. Nekem minden évben gasztroélmény! :)