Zöldborsóleves 10.
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
125g zöldborsó101 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0 kcal
-
25g tej14 kcal
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
500g zöldborsó405 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0 kcal
-
100g tej56 kcal
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
52.6g zöldborsó43 kcal
-
8.4g sárgarépa3 kcal
-
9.5g fehérrépa6 kcal
-
4.7g petrezselyem2 kcal
-
10.5g burgonya6 kcal
-
1.7g napraforgó olaj15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
0 kcal
-
10.5g tej6 kcal
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 376.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 154.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 223 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 645 micro
-
β-karotin 2605 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3770 micro
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 36.1 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1507.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 363 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 239 mg
-
Foszfor 704 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.2 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 618.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 974 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 292 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 891 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 473 micro
-
Kolin: 165 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2581 micro
-
β-karotin 10419 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 15079 micro
- 4% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 65.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 94 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 271 micro
-
β-karotin 1096 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1586 micro
Hozzávalók
-
50 dkg zöldborsó
-
1 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
1 db burgonya
-
2 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál cukor
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 dl tej
Elkészítés
- A répát és a petrezselyemgyökeret, valamint a krumplit felkockázzuk. A petrezselyemzöldet alaposan magmossuk, és cérnával jó erősen átkötözzük, mint egy csokrot.
- Az olajat felmelegítjük, rátesszük a borsót, a krumplin kívül a zöldségeket, meg a csokor petrezselyemzöldet. Megsózzuk, rászórjuk a cukrot, lefedjük, és nagyon kis lángon saját levében megpároljuk. Ha a borsó nem elég zsenge, akár többször is pici vizet öntünk alá. Gyakran átkeverjük, és nagyon figyelünk, hogy le ne kapjon.
- Ha a borsó már puha, megszórjuk a liszttel meg a pirospaprikával, jól átkeverjük, és lassanként és kevergetve, nehogy a liszt csomós maradjon, felöntjük hideg vízzel.
- Ha szükséges, utánaízesítünk. Ekkor tesszük hozzá a krumplit, és felforraljuk. Vigyázzunk, mert könnyen kifut. Kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a krumpli is meg nem puhul.
- Tálaláskor a tányérokba 1-1 ek tejet öntünk a leveshez.
- Receptkönyvben: 184
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 42373
- Feltöltés dátuma: 2011. június 17.
Ajánló
Az 50 dkg borsó megpucolva értendő. Ha piacon vesszük héjastól, akkor 1 kg kell hozzá. És még egy praktika: Ha igazán zsenge cukorborsót sikerül szereznünk, akkor a héjából is tehetünk a levesbe. Mégpedig úgy, hogy kb. 1-2 cm-es darabokra törjük, és a hártyáját lehúzzuk róla. Együtt pároljuk a borsóval, ehető, és ráadásul nagyon finom, csak kicsit időigényes konyhakésszé varázsolni. Van, hogy krumplit nem teszek bele, hanem egy tojásból készült galuskát a legvégén.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Megint egy egyszerű leves, de mégis, ahány ház, annnyiféleképp készül. Ennek az érdekessége a csokorba kötött petrezselyemzöld, ami ilyen módon beletéve-megpárolva egész más ízt ad a levesnek, mint összeaprítva. Nem annyira esztétikus tálaláskor, de akkor ki is lehet a levesből szedni, akinek nem tetszik. Én nem szoktam kiszedni, mert minél tovább van a levesben, annál finomabb ízt ad neki, főleg, ha friss, tavaszi, zsenge petrezselyemzöldet sikerül használnom. (Különben is, a tavaszi, friss cukorborsóból készült leves összehasonlíthatatlanul ízletesebb mélyhűtöttből kreált társánál.) A tejet sokan furcsálják bele, pedig selymesé teszi az leves ízét. Nálunk van, aki már túlzásokba is esik, jóval több, mint 1 ek tejjel löttyinti nyakon. :)