r
Nosalty Logó

Zöldborsóleves 10.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Zöldborsóleves 10.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 836 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 89 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    376.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    154.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    223 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    645 micro
  • β-karotin
    2605 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3770 micro
Összesen 208 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    36.1 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1507.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    363 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    704 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.2 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    618.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    974 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    292 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    891 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    473 micro
  • Kolin:
    165 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2581 micro
  • β-karotin
    10419 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    15079 micro
Összesen 836 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    271 micro
  • β-karotin
    1096 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1586 micro
Összesen 89 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A répát és a petrezselyemgyökeret, valamint a krumplit felkockázzuk. A petrezselyemzöldet alaposan magmossuk, és cérnával jó erősen átkötözzük, mint egy csokrot.
  2. Az olajat felmelegítjük, rátesszük a borsót, a krumplin kívül a zöldségeket, meg a csokor petrezselyemzöldet. Megsózzuk, rászórjuk a cukrot, lefedjük, és nagyon kis lángon saját levében megpároljuk. Ha a borsó nem elég zsenge, akár többször is pici vizet öntünk alá. Gyakran átkeverjük, és nagyon figyelünk, hogy le ne kapjon.
  3. Ha a borsó már puha, megszórjuk a liszttel meg a pirospaprikával, jól átkeverjük, és lassanként és kevergetve, nehogy a liszt csomós maradjon, felöntjük hideg vízzel.
  4. Ha szükséges, utánaízesítünk. Ekkor tesszük hozzá a krumplit, és felforraljuk. Vigyázzunk, mert könnyen kifut. Kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a krumpli is meg nem puhul.
  5. Tálaláskor a tányérokba 1-1 ek tejet öntünk a leveshez.
  • Receptkönyvben: 184
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 42327
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 17.

Ajánló

Az 50 dkg borsó megpucolva értendő. Ha piacon vesszük héjastól, akkor 1 kg kell hozzá. És még egy praktika: Ha igazán zsenge cukorborsót sikerül szereznünk, akkor a héjából is tehetünk a levesbe. Mégpedig úgy, hogy kb. 1-2 cm-es darabokra törjük, és a hártyáját lehúzzuk róla. Együtt pároljuk a borsóval, ehető, és ráadásul nagyon finom, csak kicsit időigényes konyhakésszé varázsolni. Van, hogy krumplit nem teszek bele, hanem egy tojásból készült galuskát a legvégén.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Megint egy egyszerű leves, de mégis, ahány ház, annnyiféleképp készül. Ennek az érdekessége a csokorba kötött petrezselyemzöld, ami ilyen módon beletéve-megpárolva egész más ízt ad a levesnek, mint összeaprítva. Nem annyira esztétikus tálaláskor, de akkor ki is lehet a levesből szedni, akinek nem tetszik. Én nem szoktam kiszedni, mert minél tovább van a levesben, annál finomabb ízt ad neki, főleg, ha friss, tavaszi, zsenge petrezselyemzöldet sikerül használnom. (Különben is, a tavaszi, friss cukorborsóból készült leves összehasonlíthatatlanul ízletesebb mélyhűtöttből kreált társánál.) A tejet sokan furcsálják bele, pedig selymesé teszi az leves ízét. Nálunk van, aki már túlzásokba is esik, jóval több, mint 1 ek tejjel löttyinti nyakon. :)  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...