Zakuszka Zsizsu konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g padlizsán59 kcal
-
250g tv-paprika41 kcal
-
250g paradicsompaprika53 kcal
-
250g paradicsom45 kcal
-
167g lilahagyma61 kcal
-
83g sárgarépa30 kcal
-
71g napraforgó olaj626 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0 kcal
Összesen
921
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
3000g padlizsán713 kcal
-
3000g tv-paprika492 kcal
-
3000g paradicsompaprika640 kcal
-
3000g paradicsom540 kcal
-
2000g lilahagyma728 kcal
-
1000g sárgarépa365 kcal
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0 kcal
Összesen
11069
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
18.9g padlizsán4 kcal
-
18.9g tv-paprika3 kcal
-
18.9g paradicsompaprika4 kcal
-
18.9g paradicsom3 kcal
-
12.6g lilahagyma5 kcal
-
6.3g sárgarépa2 kcal
-
5.4g napraforgó olaj47 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
0.1g nátrium-benzoát0 kcal
Összesen
68
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 73.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 650 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 281 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.5 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1037.6 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1085 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 482 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 67 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 247 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2915 micro
-
β-karotin 11058 micro
-
β-crypt 1019 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 1393 micro
Összesen
921
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.1 g
Zsír
-
Összesen 876.6 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 395 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 321 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7799.5 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 1687 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 1559 mg
-
Foszfor 3375 mg
-
Nátrium 1066 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 822 g
-
Cukor 481 mg
-
Élelmi rost 271 mg
VÍZ
-
Összesen 12451.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 13025 micro
-
B6 vitamin: 21 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 428 mg
-
C vitamin: 5780 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 810 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2970 micro
-
Kolin: 860 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 34984 micro
-
β-karotin 132691 micro
-
β-crypt 12226 micro
-
Likopin 77199 micro
-
Lut-zea 16710 micro
Összesen
11069
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 49.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 78.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 220 micro
-
β-karotin 836 micro
-
β-crypt 77 micro
-
Likopin 486 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
68
kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
3 kg padlizsán
-
3 kg tv-paprika
-
3 kg paradicsompaprika
-
3 kg paradicsom
-
2 kg lilahagyma
-
1 kg sárgarépa
-
10 dl napraforgó olaj
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
2 ek cukor
-
2 kk nátrium-benzoát
Elkészítés
- A padlizsánokat, ha lehet szabad tűzön, egyben megsütjük. (Legjobb parázson, vagy valamilyen fém lapon.) Ha megpuhult, a héja feketére sült, akkor levesszük, és egy zacskóba tesszük, amit összekötünk, hogy kicsit párologjon. Közben megtisztítjuk a zöldségeket.
- Alaposan megmossuk a paprikákat, csumájától, magjától megszabadulunk. Megmossuk a paradicsomot is, és apró darabokra vágjuk. A lilahagymát megpucoljuk, megmossuk. Ugyanígy a sárgarépát is.
- Ha a padlizsán állt kb. 1 órát, akkor óvatosan lehúzzuk a héját úgy, hogy a tetején lévő szárral megfogjuk. Majd kicsit lemossuk. Rátesszük egy vágódeszkára, ami enyhén lejt, hagyjuk lecsepegni, és kihűlni. Ha kihűlt apróra felvágjuk, de ne mixeljük, mert a magok keserűek lesznek.
- A hagymákat kézi mixerrel vagy darálógéppel pépesre daráljuk. Majd kb. fél liter olajban üvegesre pároljuk. A tv paprikát is ledaráljuk pépes állagúra, majd hozzáadjuk a hagymához. Folyamatos kevergetés mellet megsütjük a paprikát is. Majd jön a szintén ledarált paradicsompaprika.
- Közben a paradicsomot feltesszük főni. Ha megfőtt, akkor kipasszírozzuk, és a levét visszatesszük a tűzre, hogy a víz elpárologjon valamennyire róla (attól függ, hogy mennyire akarjuk a zakuszkánkat folyósra).
- Közben ne feledkezzünk meg az éppen dinsztelődő paprika-hagyma egyvelegről! Kavarjunk bele többször is, nehogy odaégjen! És apránként hozzá kell tölteni a maradék fél liter olajat.
- A sárgarépát sós vízben nagyon puhára megfőzzük, majd leszűrjük, és villával összetörjük, vagy lehet kézi mixelővel is.
- Ha a paradicsompüré megfőtt, és úgy ítéljük meg, hogy éppen megfelelő az állaga az ízlésünknek, akkor hozzáönthetjük a zakuszkához. Így együtt tovább főzzük, majd jöhet bele a sárgarépa is és a padlizsán, majd a két csapott evőkanál kristálycukor. Sózzuk, borsozzuk az ízlésünk szerint!
- Kb. 3-4 órán át kell összesen főzni. De kell közben kóstolgatjuk, és amikor megfőtt minden, akkor lekapcsolhatjuk. Még forrón kavarunk hozzá valamilyen tartósítószert, én nátrium-benzonátot kavartam hozzá, 2 kávéskanálnyit. Majd még forrón üvegekbe rakjuk, és meleg dunsztban addig tartjuk, amíg ki nem hűl (ez kb. 3 nap).
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 97
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 17594
- Feltöltés dátuma: 2014. október 04.
Ajánló
Kenyérre, sós péksüteményekre, kiflire, vastagon kenve isteni! Sós, főtt babot is lehet keverni a már megfőtt zakuszkához, nagyon finom lesz tőle!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ez az első alkalom, amikor zakuszkát készítettem, de nagyon finomra sikeredett. Először Magyarországon ettem az egyik rokonomnál, aki Erdélyből hozott egy üveggel. Már akkor nagyon ízlett. És most, hogy kiköltöztem Székelyföldre, még többször tudtam ebből a finomságból enni. Idén úgy döntöttünk a párommal, hogy mi is elkészítjük a sajátunkat (az édesanyja segítségével). Nem bántuk meg, mert nagyon finom lett. :)