r
Nosalty Logó

Zakuszka Zsizsu konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Zakuszka Zsizsu konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 921 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 11069 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 68 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    73.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    650 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.5 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1037.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1085 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    482 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    247 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2915 micro
  • β-karotin
    11058 micro
  • β-crypt
    1019 micro
  • Likopin
    6433 micro
  • Lut-zea
    1393 micro
Összesen 921 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.1 g

Zsír

  • Összesen
    876.6 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    395 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    321 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7799.5 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    1687 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1559 mg
  • Foszfor
    3375 mg
  • Nátrium
    1066 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    822 g
  • Cukor
    481 mg
  • Élelmi rost
    271 mg

VÍZ

  • Összesen
    12451.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    13025 micro
  • B6 vitamin:
    21 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    428 mg
  • C vitamin:
    5780 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    810 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    83 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2970 micro
  • Kolin:
    860 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    34984 micro
  • β-karotin
    132691 micro
  • β-crypt
    12226 micro
  • Likopin
    77199 micro
  • Lut-zea
    16710 micro
Összesen 11069 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    220 micro
  • β-karotin
    836 micro
  • β-crypt
    77 micro
  • Likopin
    486 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 68 kcal
  • Legnézettebb receptje

Elkészítés

  1. A padlizsánokat, ha lehet szabad tűzön, egyben megsütjük. (Legjobb parázson, vagy valamilyen fém lapon.) Ha megpuhult, a héja feketére sült, akkor levesszük, és egy zacskóba tesszük, amit összekötünk, hogy kicsit párologjon. Közben megtisztítjuk a zöldségeket.
  2. Alaposan megmossuk a paprikákat, csumájától, magjától megszabadulunk. Megmossuk a paradicsomot is, és apró darabokra vágjuk. A lilahagymát megpucoljuk, megmossuk. Ugyanígy a sárgarépát is.
  3. Ha a padlizsán állt kb. 1 órát, akkor óvatosan lehúzzuk a héját úgy, hogy a tetején lévő szárral megfogjuk. Majd kicsit lemossuk. Rátesszük egy vágódeszkára, ami enyhén lejt, hagyjuk lecsepegni, és kihűlni. Ha kihűlt apróra felvágjuk, de ne mixeljük, mert a magok keserűek lesznek.
  4. A hagymákat kézi mixerrel vagy darálógéppel pépesre daráljuk. Majd kb. fél liter olajban üvegesre pároljuk. A tv paprikát is ledaráljuk pépes állagúra, majd hozzáadjuk a hagymához. Folyamatos kevergetés mellet megsütjük a paprikát is. Majd jön a szintén ledarált paradicsompaprika.
  5. Közben a paradicsomot feltesszük főni. Ha megfőtt, akkor kipasszírozzuk, és a levét visszatesszük a tűzre, hogy a víz elpárologjon valamennyire róla (attól függ, hogy mennyire akarjuk a zakuszkánkat folyósra).
  6. Közben ne feledkezzünk meg az éppen dinsztelődő paprika-hagyma egyvelegről! Kavarjunk bele többször is, nehogy odaégjen! És apránként hozzá kell tölteni a maradék fél liter olajat.
  7. A sárgarépát sós vízben nagyon puhára megfőzzük, majd leszűrjük, és villával összetörjük, vagy lehet kézi mixelővel is.
  8. Ha a paradicsompüré megfőtt, és úgy ítéljük meg, hogy éppen megfelelő az állaga az ízlésünknek, akkor hozzáönthetjük a zakuszkához. Így együtt tovább főzzük, majd jöhet bele a sárgarépa is és a padlizsán, majd a két csapott evőkanál kristálycukor. Sózzuk, borsozzuk az ízlésünk szerint!
  9. Kb. 3-4 órán át kell összesen főzni. De kell közben kóstolgatjuk, és amikor megfőtt minden, akkor lekapcsolhatjuk. Még forrón kavarunk hozzá valamilyen tartósítószert, én nátrium-benzonátot kavartam hozzá, 2 kávéskanálnyit. Majd még forrón üvegekbe rakjuk, és meleg dunsztban addig tartjuk, amíg ki nem hűl (ez kb. 3 nap).
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 97
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 17592
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 04.

Ajánló

Kenyérre, sós péksüteményekre, kiflire, vastagon kenve isteni! Sós, főtt babot is lehet keverni a már megfőtt zakuszkához, nagyon finom lesz tőle!

Receptkategóriák

Ez az első alkalom, amikor zakuszkát készítettem, de nagyon finomra sikeredett. Először Magyarországon ettem az egyik rokonomnál, aki Erdélyből hozott egy üveggel. Már akkor nagyon ízlett. És most, hogy kiköltöztem Székelyföldre, még többször tudtam ebből a finomságból enni. Idén úgy döntöttünk a párommal, hogy mi is elkészítjük a sajátunkat (az édesanyja segítségével). Nem bántuk meg, mert nagyon finom lett. :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...