r
Nosalty Logó

Zabpelyhes extra-mézes krémes vegán

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Zabpelyhes extra-mézes krémes vegán
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tésztalapok

Töltelék

Csokitető

Összeállítás

Összesen 1107 kcal
  • 6% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tésztalapok

Töltelék

Csokitető

Összeállítás

Összesen 13271 kcal
  • 6% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tésztalapok

Töltelék

Csokitető

Összeállítás

Összesen 313 kcal
  • 6% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    33.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    887.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    188 mg
  • Foszfor
    519 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    191.5 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 1107 kcal
  • 6% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    195.8 g

Zsír

  • Összesen
    403.3 g
  • Telített zsírsav
    234 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10652.5 g
  • Cink
    48 mg
  • Szelén
    431 mg
  • Kálcium
    1041 mg
  • Vas
    70 mg
  • Magnézium
    2257 mg
  • Foszfor
    6224 mg
  • Nátrium
    520 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    52 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2297.4 g
  • Cukor
    1205 mg
  • Élelmi rost
    139 mg

VÍZ

  • Összesen
    461.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    524 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2209 micro
Összesen 13271 kcal
  • 6% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.4 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 313 kcal

Hozzávalók

Tésztalapok

Töltelék

Csokitető

Összeállítás

Elkészítés

Tésztalapok

  1. A lisztet, szódabikarbónát, cukrot alaposan elkeverjük, és a közepébe egy kis üreget alakítunk ki, ahová a folyékony hozzávalókat fogjuk adagolni.
  2. Először hozzáadjuk az előzőleg gőz felett felolvasztott vajat és a mézet (a kettőt nyugodtan olvasszuk fel együtt), majd a tejet.
  3. Végül a tésztát végig kézzel vagy dagasztófejes kézi mixerrel egyneműsítve, és utána kézzel alaposan összegyúrjuk. Liszttől függően szükség lehet a receptben megadott mennyiségnél még több tejet hozzáadni; a fontos, hogy kemény, de gyúrható állagot kapjunk!
  4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Legjobb, ha mérleggel lemérjük a teljes tészta mennyiségét, majd azt elosztjuk néggyel, és nagyjából ekkora darabokra szedjük szét. Mind a négy felet alaposan gyúrjuk át, és a kinyújtásukig konyharuhával fedjük le őket. Nagyjából egy 30x30-as tepsi méretére nyújtsuk a lapokat sütőpapíron (lisztezett felület nem elég szerintem!). Mielőtt sütjük, villával sűrűn megszurkáljuk a felületét, hogy szép egyenletes, lapos maradjon.
  5. 180-190°C körüli hőmérsékleten sütjük aranybarnára (kb. 10 perc/lap). Ha nádcukrot vagy barna cukrot használunk, akkor már eleve szép barna színe van a tésztánknak, a lényeg, hogy még azelőtt szedjük ki a sütőből, mielőtt bármely pontján kiszáradna, megkeményedne. Minden kivett darabot tegyünk sima felületre, és rögtön menjünk át rajta nyújtófával, vagy még jobb, ha lesúlyozzuk egy másik tepsivel. Ha így hűlnek ki, akkor nem lesz gond a lapok egymáshoz illesztésével. A második elkészült laptól kezdve vegyük le az elsőről a sütőt vagy egyéb súlyt, és halmozzuk egymásra a lapokat, azokat sütőpapírral elválasztva, majd úgy tegyük vissza rájuk a súlyt.

Töltelék

  1. Egy fazékba mérjük ki a tejet, és kezdjük el melegíteni.
  2. Ha már melegnek érezzük, kezdjük adagolni hozzá a zabpelyhet. Zabpehelyből akár kevesebbet, akár többet is adhatunk hozzá, mint a receptben megadott mennyiség. Mindenképp apránként adagoljuk, a cél, hogy egy sűrű, de könnyen kenhető állagot kapjunk.
  3. Ha a kívánt állagot elértük húzzuk le a tűzről, és rögtön keverjük bele a cukrot, a vajat (amit ez esetben nem kell előre megolvasztani), a mézet és a fűszereket (vaníliapor, fahéj, stb) ízlés szerint.

Csokitető

  1. Gőz felett olvasszuk fel a vajat, vagy ha kakaó- és kókuszvajat is használunk, akkor a kettőt együtt. A kakaóvajat előzőleg érdemes lereszelni vagy apró darabokra vagdosni, hogy hamarabb felolvadjon.
  2. Ha teljesen megolvadtak a vajak, akkor vegyük el a tálat a gőz felől, és a lehető leggyorsabban, folyamatos és erőteljes keveréssel adjuk hozzá a kakaóport, és utoljára a mézet. Ha közben nagyon besűrűsödött (mert annyira kihűlt), akkor tegyük vissza az egészet a gőz fölé egy kicsit, hogy folyósabb állagú legyen.
  3. Azonnal öntsük a csokikrémet a már összeállított sütemény tetejének közepére, és gyorsan egy evőkanál vagy erre a célra készült kenőkés segítségével igazítsuk, simítsuk el.
  4. Közvetlenül a becsokizás után még elég puha a csoki ahhoz, hogy bármit a tetejére szórhassunk: zabpehely, mogyoró, kókusz, stb.

Összeállítás

  1. Válasszuk ki a legjobban sikerült, legnagyobb méretű, legstabilabb, a sütés során legkevésbé kiszáradt lapot. Ez legyen az alapunk!
  2. Az alapra kenjük fel a töltelék 1/3-ad részét vékonyan, majd fedjük be lekvárral, és úgy tegyük rá a második lapot. Ugyanígy járunk el a második és harmadik lap esetében.
  3. Az utolsó, negyedik lapra pedig elkészítjük a csokitetőt.
  4. Az összeállított süteményt érdemes a hűtőben 2-3 napig tárolni fogyasztás előtt, hogy a tészta megpuhuljon, az ízek összeérjenek. Mivel a tészta puhításában sokat segít a lekvár, ezért folyósabb, hígabb lekvárt használjunk; a darabos, sűrű vagy dzsem nagyon nem jó.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x30
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 7487
  • Feltöltés dátuma: 2014. december 29.

Ajánló

Vegán mézes!? Igaz, nincsen benne tejtermék, de a mézes mégsem lehet teljesen vegán, hiszen a méz is állati eredetű. Ha igazán totál vegán szeretnéd elkészíteni, akkor a receptben megadott mézet minden esetben cseréld valamilyen növényi szirupra (pl. agávé-, juhar-, rizsszirup, stb)! Valódi csoki tető, mmm...!! Olyan csokit sajnos nem valószínű, h bárhol kaptok, amely cukor helyett mézzel vagy növényi szirupokkal készül. Ez egy omlós, lágyabb, és nem egy törhető, kemény csoki lesz, de ezt előnyként említem, mert mézzel a csoki állaga óriási élményt nyújt, mikor beleharapunk... Ha pedig valóban csokit akarunk a sütinkre és nem csak kakaós krémet, akkor muszáj kakaóvajat használnunk. A kakaóvaj drágább, de a mennyiség mondjuk felét helyettesíthetjük kókuszvajjal. Kakaóvaj híján használjunk a teljes mennyiség helyett kókuszvajat. Az állati eredetű vajból egyszerűen az alkotóelemei miatt nem igazán lehet még csak jó kakaókrémet sem készíteni... A receptben megadott mennyiségből egy kb. 60%-os kakaótartalmú csoki lesz!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagy kedvenc nálunk a mézes krémes, ünnepekre és szülinapokra is gyakran készül. Eddig mindig bolti étcsokival és tejbegrízes töltelékkel készítettem, de ebben az évben már untam volna újra ugyanazt elkészíteni... Az egyik nagy ötlet a zabpehely volt, ami úgy érzem, egy igen szerencsés választás lett a mézeshez. De régebben már sokszor gondolkoztam azon is, hogy ha már mézes, akkor miért csak pár evőkanál méz van benne, így most nem csak a tésztájába, de a krémbe is tettem egy keveset belőle, viszont a csokimáz mézzel elkészítve - mmm... - na szerintem az egy új löketet ad a "mézes krémes világ"-nak, az tuti : )

Hozzávalók

Tésztalapok

Töltelék

Csokitető

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...