Zabpelyhes extra-mézes krémes vegán
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tésztalapok
-
75g zabpehelyliszt303 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
8g kókuszzsír67 kcal
-
21g méz63 kcal
-
17g zabtej7 kcal
-
0 kcal
Töltelék
-
58g zabtej26 kcal
-
25g zabpehely95 kcal
-
8g kókuszzsír67 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
4g méz13 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
209 kcal
Csokitető
Összeállítás
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tésztalapok
-
900g zabpehelyliszt3636 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
90g kókuszzsír803 kcal
-
250g méz760 kcal
-
200g zabtej88 kcal
-
0 kcal
Töltelék
-
700g zabtej308 kcal
-
300g zabpehely1137 kcal
-
90g kókuszzsír803 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
50g méz152 kcal
-
2g vanília0 kcal
-
5g fahéj12 kcal
-
900g sárgabaracklekvár2502 kcal
Csokitető
-
100g cukrozatlan kakaópor228 kcal
-
100g kakaóvaj884 kcal
-
135g méz410 kcal
Összeállítás
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tésztalapok
-
21.3g zabpehelyliszt86 kcal
-
7.1g cukor27 kcal
-
2.1g kókuszzsír19 kcal
-
5.9g méz18 kcal
-
4.7g zabtej2 kcal
-
0 kcal
Töltelék
-
16.6g zabtej7 kcal
-
7.1g zabpehely27 kcal
-
2.1g kókuszzsír19 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
1.2g méz4 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
21.3g sárgabaracklekvár59 kcal
Csokitető
-
2.4g cukrozatlan kakaópor5 kcal
-
2.4g kakaóvaj21 kcal
-
3.2g méz10 kcal
Összeállítás
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 33.6 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 887.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 188 mg
-
Foszfor 519 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 191.5 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 38.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 184 micro
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 195.8 g
Zsír
-
Összesen 403.3 g
-
Telített zsírsav 234 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10652.5 g
-
Cink 48 mg
-
Szelén 431 mg
-
Kálcium 1041 mg
-
Vas 70 mg
-
Magnézium 2257 mg
-
Foszfor 6224 mg
-
Nátrium 520 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 52 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2297.4 g
-
Cukor 1205 mg
-
Élelmi rost 139 mg
VÍZ
-
Összesen 461.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 82 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 524 micro
-
Kolin: 505 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2209 micro
- 6% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 252.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.4 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 10.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Hozzávalók
Tésztalapok
-
30 dkg cukor
-
2 dl zabtej
-
2 késhegynyi szódabikarbóna
Töltelék
-
7 dl zabtej
Csokitető
-
100 g cukrozatlan kakaópor
-
135 g méz
Összeállítás
Elkészítés
Tésztalapok
- A lisztet, szódabikarbónát, cukrot alaposan elkeverjük, és a közepébe egy kis üreget alakítunk ki, ahová a folyékony hozzávalókat fogjuk adagolni.
- Először hozzáadjuk az előzőleg gőz felett felolvasztott vajat és a mézet (a kettőt nyugodtan olvasszuk fel együtt), majd a tejet.
- Végül a tésztát végig kézzel vagy dagasztófejes kézi mixerrel egyneműsítve, és utána kézzel alaposan összegyúrjuk. Liszttől függően szükség lehet a receptben megadott mennyiségnél még több tejet hozzáadni; a fontos, hogy kemény, de gyúrható állagot kapjunk!
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Legjobb, ha mérleggel lemérjük a teljes tészta mennyiségét, majd azt elosztjuk néggyel, és nagyjából ekkora darabokra szedjük szét. Mind a négy felet alaposan gyúrjuk át, és a kinyújtásukig konyharuhával fedjük le őket. Nagyjából egy 30x30-as tepsi méretére nyújtsuk a lapokat sütőpapíron (lisztezett felület nem elég szerintem!). Mielőtt sütjük, villával sűrűn megszurkáljuk a felületét, hogy szép egyenletes, lapos maradjon.
- 180-190°C körüli hőmérsékleten sütjük aranybarnára (kb. 10 perc/lap). Ha nádcukrot vagy barna cukrot használunk, akkor már eleve szép barna színe van a tésztánknak, a lényeg, hogy még azelőtt szedjük ki a sütőből, mielőtt bármely pontján kiszáradna, megkeményedne. Minden kivett darabot tegyünk sima felületre, és rögtön menjünk át rajta nyújtófával, vagy még jobb, ha lesúlyozzuk egy másik tepsivel. Ha így hűlnek ki, akkor nem lesz gond a lapok egymáshoz illesztésével. A második elkészült laptól kezdve vegyük le az elsőről a sütőt vagy egyéb súlyt, és halmozzuk egymásra a lapokat, azokat sütőpapírral elválasztva, majd úgy tegyük vissza rájuk a súlyt.
Töltelék
- Egy fazékba mérjük ki a tejet, és kezdjük el melegíteni.
- Ha már melegnek érezzük, kezdjük adagolni hozzá a zabpelyhet. Zabpehelyből akár kevesebbet, akár többet is adhatunk hozzá, mint a receptben megadott mennyiség. Mindenképp apránként adagoljuk, a cél, hogy egy sűrű, de könnyen kenhető állagot kapjunk.
- Ha a kívánt állagot elértük húzzuk le a tűzről, és rögtön keverjük bele a cukrot, a vajat (amit ez esetben nem kell előre megolvasztani), a mézet és a fűszereket (vaníliapor, fahéj, stb) ízlés szerint.
Csokitető
- Gőz felett olvasszuk fel a vajat, vagy ha kakaó- és kókuszvajat is használunk, akkor a kettőt együtt. A kakaóvajat előzőleg érdemes lereszelni vagy apró darabokra vagdosni, hogy hamarabb felolvadjon.
- Ha teljesen megolvadtak a vajak, akkor vegyük el a tálat a gőz felől, és a lehető leggyorsabban, folyamatos és erőteljes keveréssel adjuk hozzá a kakaóport, és utoljára a mézet. Ha közben nagyon besűrűsödött (mert annyira kihűlt), akkor tegyük vissza az egészet a gőz fölé egy kicsit, hogy folyósabb állagú legyen.
- Azonnal öntsük a csokikrémet a már összeállított sütemény tetejének közepére, és gyorsan egy evőkanál vagy erre a célra készült kenőkés segítségével igazítsuk, simítsuk el.
- Közvetlenül a becsokizás után még elég puha a csoki ahhoz, hogy bármit a tetejére szórhassunk: zabpehely, mogyoró, kókusz, stb.
Összeállítás
- Válasszuk ki a legjobban sikerült, legnagyobb méretű, legstabilabb, a sütés során legkevésbé kiszáradt lapot. Ez legyen az alapunk!
- Az alapra kenjük fel a töltelék 1/3-ad részét vékonyan, majd fedjük be lekvárral, és úgy tegyük rá a második lapot. Ugyanígy járunk el a második és harmadik lap esetében.
- Az utolsó, negyedik lapra pedig elkészítjük a csokitetőt.
- Az összeállított süteményt érdemes a hűtőben 2-3 napig tárolni fogyasztás előtt, hogy a tészta megpuhuljon, az ízek összeérjenek. Mivel a tészta puhításában sokat segít a lekvár, ezért folyósabb, hígabb lekvárt használjunk; a darabos, sűrű vagy dzsem nagyon nem jó.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 40
- Össznézettség: 7583
- Feltöltés dátuma: 2014. december 29.
Ajánló
Vegán mézes!? Igaz, nincsen benne tejtermék, de a mézes mégsem lehet teljesen vegán, hiszen a méz is állati eredetű. Ha igazán totál vegán szeretnéd elkészíteni, akkor a receptben megadott mézet minden esetben cseréld valamilyen növényi szirupra (pl. agávé-, juhar-, rizsszirup, stb)! Valódi csoki tető, mmm...!! Olyan csokit sajnos nem valószínű, h bárhol kaptok, amely cukor helyett mézzel vagy növényi szirupokkal készül. Ez egy omlós, lágyabb, és nem egy törhető, kemény csoki lesz, de ezt előnyként említem, mert mézzel a csoki állaga óriási élményt nyújt, mikor beleharapunk... Ha pedig valóban csokit akarunk a sütinkre és nem csak kakaós krémet, akkor muszáj kakaóvajat használnunk. A kakaóvaj drágább, de a mennyiség mondjuk felét helyettesíthetjük kókuszvajjal. Kakaóvaj híján használjunk a teljes mennyiség helyett kókuszvajat. Az állati eredetű vajból egyszerűen az alkotóelemei miatt nem igazán lehet még csak jó kakaókrémet sem készíteni... A receptben megadott mennyiségből egy kb. 60%-os kakaótartalmú csoki lesz!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nagy kedvenc nálunk a mézes krémes, ünnepekre és szülinapokra is gyakran készül. Eddig mindig bolti étcsokival és tejbegrízes töltelékkel készítettem, de ebben az évben már untam volna újra ugyanazt elkészíteni... Az egyik nagy ötlet a zabpehely volt, ami úgy érzem, egy igen szerencsés választás lett a mézeshez. De régebben már sokszor gondolkoztam azon is, hogy ha már mézes, akkor miért csak pár evőkanál méz van benne, így most nem csak a tésztájába, de a krémbe is tettem egy keveset belőle, viszont a csokimáz mézzel elkészítve - mmm... - na szerintem az egy új löketet ad a "mézes krémes világ"-nak, az tuti : )