Zabos kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
38g finomliszt137 kcal
-
42 kcal
-
13g zabpehelyliszt51 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
38g tej21 kcal
-
3 kcal
-
1g méz3 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
0g só0 kcal
tetejére
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
1g zabpehely2 kcal
Összesen
352
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
332 kcal
-
100g zabpehelyliszt404 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
300g tej168 kcal
-
21g friss élesztő22 kcal
-
7g méz21 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
0g só0 kcal
tetejére
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
5g zabpehely19 kcal
Összesen
2803
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
29g finomliszt106 kcal
-
32 kcal
-
9.7g zabpehelyliszt39 kcal
-
3.9g tojássárgája12 kcal
-
29g tej16 kcal
-
2 kcal
-
0.7g méz2 kcal
-
7.7g vaj56 kcal
-
0g só0 kcal
tetejére
-
7.7g tojásfehérje4 kcal
-
0.5g zabpehely2 kcal
Összesen
271
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
352
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.4 g
Zsír
-
Összesen 96.4 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 606 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2863.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 558 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 355 mg
-
Foszfor 1378 mg
-
Nátrium 346 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 396.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 176.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 700 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 369 micro
-
Kolin: 445 mg
-
Retinol - A vitamin: 685 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 167 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 901 micro
Összesen
2803
kcal
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
271
kcal
Hozzávalók
tészta
-
300 g finomliszt
-
100 g teljes kiőrlésű liszt
-
100 g zabpehelyliszt
-
2 db tojássárgája
-
3 dl tej
-
21 g friss élesztő
-
1 teáskanál méz
-
80 g vaj
-
só ízlés szerint
tetejére
-
2 db tojásfehérje
-
5 g zabpehely
Elkészítés
tészta
- Kb. 1 dl langyos tejben elkeverünk egy teáskanál mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- Egy tálban összekeverjük a liszteket és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a 2 tojássárgáját és az olvasztott vajat. Kicsit összedolgozzuk, és apránként hozzáadagoljuk a langyos tejet, annyit, amennyitől lágy, de még jól gyúrható tésztát kapunk.
- Gombócba gyúrjuk, és 1 órán át lefedve, meleg helyen kelesztjük.
- Mikor szépen duplájára kelt, lisztezett felületen átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, és hengerekké sodorjuk őket, majd pedig egyszerűen összefonjuk, mint egy copfot. A két végét pedig kicsit alátűrjük, hogy szép legyen.
- Lisztezett tepsibe helyezzük, és újra kelesztjük kb. 30-45 percig.
- Sütés előtt lekenjük a tetejét a megmaradt tojásfehérjével, megszórjuk kis zabpehellyel, és 170 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x25
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 142
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 17659
- Feltöltés dátuma: 2016. március 28.
Ajánló
El lehet készíteni édesebben is, sósabban is, attól függően, ki hogy szereti! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Minden évben sütök kalácsot, idén pedig úgy döntöttem, kicserélem a liszt egy részét rosttal telibb lisztekre. Izgultam, hogy sikerül-e, de szerencsére első próbálkozásra is nagyon szép, finom és omlós lett!