Zab-Sacher
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Zabalom
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta
-
125g alma59 kcal
-
38g zabpehelyliszt152 kcal
-
9 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
5 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0 kcal
Töltelék
-
104 kcal
Bevonat
Összesen
652
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta
-
1000g alma468 kcal
-
300g zabpehelyliszt1212 kcal
-
68 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0 kcal
Töltelék
-
300g sárgabaracklekvár834 kcal
Bevonat
-
50g vaj359 kcal
-
0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
14g mandulapehely83 kcal
Összesen
5209
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta
-
43.8g alma20 kcal
-
13.1g zabpehelyliszt53 kcal
-
1.3g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
8.8g cukor34 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
6.6g vaj47 kcal
-
9.6g tojás12 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
Töltelék
-
13.1g sárgabaracklekvár37 kcal
Bevonat
-
2.2g vaj16 kcal
-
0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.6g mandulapehely4 kcal
Összesen
229
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 654.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 279 mg
-
Nátrium 196 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.6 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 133.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 223 micro
Összesen
652
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.3 g
Zsír
-
Összesen 221.2 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5238.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 509 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 703 mg
-
Foszfor 2231 mg
-
Nátrium 1564 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 764.4 g
-
Cukor 458 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 1068.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1705 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 269 micro
-
Kolin: 768 mg
-
Retinol - A vitamin: 1652 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 560 micro
-
β-crypt 116 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1786 micro
Összesen
5209
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
229
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
4 nagy db alma
-
300 g zabpehelyliszt
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
200 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
150 g vaj
-
4 db tojás
-
2 kk szódabikarbóna
Töltelék
-
300 g sárgabaracklekvár
Bevonat
-
50 g vaj
-
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
-
1 teáskanál cukor
-
2 ek mandulapehely
Elkészítés
Tészta
- Az almákat meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot (vagy sütésálló édesítőt), a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját.
- A zablisztet (aprítóban megőrölt zabpehely is lehet) egy külön tálban összekeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütésen. Egy 24 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát kivajazzuk és kilisztezzük (zabliszttel is lehet).
- A vajat megolvasztjuk, és a tojásos keverékhez öntjük, elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
- A zablisztes keveréket adjuk hozzá az almáshoz, és keverjük el. A tojáshabot egy keverőlapát segítségével forgassuk hozzá a masszához, amíg homogén nem lesz.
- Öntsük a tésztát a tortaformába, és egyengessük el benne. Kb. egy órán át süssük, késpróbáig. (Elég nedves tészta, nem fog teljesen kiszáradni sütés közben, mert a zab nem sül olyan jól, mint a finomliszt. Ha a késnek csak épp a hegye tésztás egy kicsit, nyugodtan el lehet zárni.) A résnyire nyitott sütőben kezdjük el hűteni, ha már csak langyos, ki lehet venni.
Töltelék
- Ha a tészta kihűlt, vágjuk ketté vízszintesen, és emeljük le a tetejét. Ha eltörne vagy repedne, nem baj, mert össze lehet illeszteni.
- Kenjük meg ízlés szerint, de legalább 300 g sárgabaracklekvárral, és tegyük rá vissza a felső részét. Ha az törött vagy repedt, akkor igazgassuk össze, hogy ne látszódjon.
Bevonat
- A vajat olvasszuk meg, és adjuk hozzá a cukrot, majd a kakaóport. Érdemes apránként, folyamatos kevergetés mellett adagolni a kakaót és a cukrot, hogy egy nem túl édes, homogén, olvasztott tortabevonóra emlékeztető állagú "csokoládét" kapjunk.
- Ha a bevonat elkészült, kevergetve hűtsük le. Amikor már langyos, akkor kanalazzuk a torta tetejére, és oszlassuk el rajta. Végül hintsük meg a mandulaszeletekkel.
- A kész tortára tegyük vissza a tortaforma szélét, és tegyük a hűtőbe lefedve, amíg megdermed. Utána érdemes inkább kamrában tárolni, nehogy idő előtt kiszáradjon.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24 cm átmérő
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 119
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 2453
- Feltöltés dátuma: 2019. március 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Zabalom
7 recept
Alma és zabpehely alapú kakaós sütemény, amire a legtöbben azt kérdezték: Mi ez, Sacher?! Nem, de egy kicsit valóban hasonlít :)