Vörösbársony torta toffee-s likőr krémmel
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
A vörösbársony piskótához
-
14g tojás17 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
29g cukor113 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
28g joghurt17 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
1 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A krémhez
-
42g mascarpone168 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
45 kcal
-
4g tejcsokoládé22 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
-
10 kcal
-
13g likőr41 kcal
-
17g porcukor65 kcal
A díszítéshez
-
33g marcipán154 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
17g porcukor65 kcal
Összeállítás
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
A vörösbársony piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
18g sütőpor9 kcal
-
350g cukor1355 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaníliaaroma0 kcal
-
330g joghurt201 kcal
-
2g ecet0 kcal
-
0 kcal
-
9 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A krémhez
-
500g mascarpone2020 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
50g tejcsokoládé268 kcal
-
16g habfixáló60 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
150g likőr491 kcal
-
200g porcukor774 kcal
A díszítéshez
-
400g marcipán1848 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
0 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
200g porcukor774 kcal
Összeállítás
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
A vörösbársony piskótához
-
4.4g tojás6 kcal
-
8.1g finomliszt29 kcal
-
5.4g margarin39 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
9.4g cukor36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g vaníliaaroma0 kcal
-
8.9g joghurt5 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0.1g cukrozatlan kakaópor0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A krémhez
-
13.5g mascarpone54 kcal
-
8.1g habtejszín24 kcal
-
2.7g fehér csokoládé15 kcal
-
1.3g tejcsokoládé7 kcal
-
0.4g habfixáló2 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
4g likőr13 kcal
-
5.4g porcukor21 kcal
A díszítéshez
-
10.8g marcipán50 kcal
-
1.1g tojásfehérje1 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
0 kcal
-
5.4g margarin39 kcal
-
5.4g porcukor21 kcal
Összeállítás
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 66.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 747.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 275 mg
-
Nátrium 236 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.7 g
-
Cukor 107 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 394 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 376 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 149.9 g
Zsír
-
Összesen 803.1 g
-
Telített zsírsav 193 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 211 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 107 g
-
Koleszterin 1036 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8969.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 177 mg
-
Kálcium 2405 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 3304 mg
-
Nátrium 2826 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1557 g
-
Cukor 1290 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 802.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4732 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 195 micro
-
K vitamin: 396 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 204 micro
-
Kolin: 674 mg
-
Retinol - A vitamin: 4510 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2682 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 789 micro
- 4% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 241.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.9 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 127 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
A vörösbársony piskótához
-
3 db tojás
-
300 g finomliszt
-
200 g margarin
-
1.5 csomag sütőpor
-
350 g cukor
-
1 csipet só
-
2 teáskanál vaníliaaroma
-
1 tk szódabikarbóna
-
1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
-
5 kávéskanál ételfesték
A krémhez
-
500 g mascarpone
-
100 g fehér csokoládé
-
50 g tejcsokoládé
-
2 csomag habfixáló
-
3 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez
-
1 db tojásfehérje
-
1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
200 g margarin
-
200 g porcukor
Összeállítás
Elkészítés
A vörösbársony piskótához
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, kakaóport és a sót (így lágyabb, levegősebb lesz a piskóta, és ki lehet szűrni a nem oda való szemeket).
- A puha margarint a cukorral "habosra" keverjük. (Mindenki így írja, de jobban hangzana, hogy addig verjük habverővel, míg a cukor el nem oldódik benne. A margarinról: bármilyen margarin jó, előző nap tegyük ki nyugodtan a konyhába. Rutinosabbak mikróban is puhíthatnak margarint, de ezzel is csak óvatosan, mert hiába lessük a mikróban, egyszer csak a közepe besüpped és kiderül, hogy már folyik is a margarin. Tehetjük kicsit hűtőbe, de sanszos, hogy ki fog csapódni a margarin, és nem túl guszta úgy.) Mehet bele a tojás egészben és a vanília aroma (itt már lehet habosra keverni, ne sajnáljuk rá az időt).
- A natúr joghurtba keverjük el az ételfestéket (én a krémesebb joghurtokat szeretem).
- A lisztes keveréket és az ételfestékes joghurtot felváltva adjuk a tésztához, és keverjük simára (2 részben elég, ha adagoljuk).
- A szódabikarbónát és az ecetet egy kis pohárba öntsük össze, és hagyjuk egy kicsit (1 perc elég) pezsegni, majd keverjük a tésztába. A tészta állaga nagyjából olyan lesz, mint a muffinnak.
- Sütőpapírral bélelt tortaformában sütjük, kapcsos forma kell, az aljára kell csak sütőpapír, az oldalát nem kell se vajazni, sem lisztezni. Ez a piskóta mennyiség 26-28 cm-es formához elég. (Én egy 24 cm-es formát használtam, és egy kicsi szív alakú formát.) Sütőt előmelegítjük (kb 10 perccel a sütés előtt max hőfokra kapcsoljuk, nekem gázsütőm van, annak a 2-3 fokozatán sütöttem a felső rácson kb. 40 percet). Időnként nyugodtan nyissuk ki, ez nem fog összeesni, ha a teteje kezd nagyon sülni, tegyünk rá alufóliát, és úgy süssük tovább. (A 40 percet azért ne vegyük szentírásnak, az én sütőmben ennyi kellett.) Tűpróbával ellenőrizzük, mikor jó, beleszúrunk egy hústűt vagy vékony kést, amink van, ha nem ragad, mikor kihúzzuk, jó. (Lécci senki se kérdezze tőlem, hogy a 2-3 fokozat az elektromos sütőben hány fokot jelent, mert fogalmam sincs, soha sem volt elektromos, vagy légkeveréses sütőm, de google a barátod!!) A piskótát összeállítás előtt legalább 3 órát pihentessük.
A krémhez
- A csokoládékat gőz fölött megolvasztjuk (100 g=1 tábla). Nem kell forralni, csak annyi kell neki, hogy a csoki megolvadjon. Rutinosabbak mikróban is csinálhatják, de kezdőknek csak óvatosan, mert hamar megég a csoki! (Egy lábosba vizet teszünk, egy másik kisebb lábost ráteszünk, akkor jó, ha a kicsi lábos nem esik bele a nagyba. Az alja épphogy beleér a vízbe.)
- A mascarponét a porcukorral, vaníliás cukorral jól kikeverjük, itt is az a lényeg, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Mehet bele az olvasztott csoki. (A cukrot ízlés szerint szoktam adagolni.)
- Mehet bele a likőr, ha nem akarunk alkoholt használni, tehetünk bele akár mogyorókrémet (nutella vagy mindegy), kb fél üveg mehet bele, de akkor nem kell porcukor, se csoki!
- A tejszínhabot elkezdjük felverni. Mikor már keményebb, mehet bele a habfixáló, ezzel addig verjük, amíg tényleg kemény nem lesz. (A cukrászhab eleve cukros, ezt vegyük figyelembe!)
- Az egészet jól összekeverjük, a végén érdemes kóstolgatni, hogy elég-e a cukormennyiség, itt még pótolhatjuk.
A díszítéshez
- Használhatunk marcipánt, de ugyanolyan jó a Formix is. A marcipánt színezhetjük ételfestékkel, pár csepp elég, addig gyúrogatjuk, mint a gyurmát, amíg 1 színű nem lesz. Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert a kézmelegben nagyon puha lesz. A marcipán/formix nyújtásához és színezéséhez alapkövetelmény a rengeteg porcukor, e nélkül leragad. Nyújtásnál a felületet porcukrozzuk le, legkönnyebb szitával, nyújtsuk amilyenre akarjuk, de időnként mozgassuk meg, nehogy leragadjon. Ha fel akarjuk tekerni a nyújtófára, akkor is folyamatosan porcukrozzuk (én kb fél centisre nyújtom a torták beborításához, de ez függ az évszaktól is, nyáron nehezebb vele dolgozni, mert puhább).
- A díszítéshez én a mézeskalácsnál használt tojásfehérje keveréket használtam. 1 tojásfehérjét elkezdünk habosra felverni, folyamatosan adagoljuk a porcukrot és a kakaóport, egy pici, de tényleg kevés ecetet tegyünk bele (itt sem tudok tuti mennyiséget mondani), amikor még folyós, de sűrű, akkor pont jó. Kinyomáshoz a legegyszerűbb megoldás egy vastagabb zacskó, belekanalazzuk a cuccot, majd ollóval kivágjuk az egyik sarkát, nagyon kis luk elég.
Összeállítás
- A piskótát 3 felé vágjuk. Visszatesszük a kapcsos tortaformába, ott állítjuk össze. Legalsó réteg legyen a piskóta teteje lefordítva. Mehet rá a krém fele, majd megint piskóta és a krém maradéka. Tetejére piskóta, a tetejére használjuk a piskóta legalját, így lesz tuti sima. Ha tudjuk, vághatjuk többe is a piskótát (nekem 4 részre sikeredett most). A betöltött piskóta tetejét alufóliával letakarjuk, és mehet a hűtőbe minimum 4-5 óra, de egy egész éjszaka az ideális.
- Ha összeállt a torta, levesszük a csatos formát (késsel vágjuk előbb körbe). A szintén szobahőmérsékletű margarint porcukorral jól kikeverjük. (Most dobtak piacra egy vajas krémes margarint tortákhoz. Nekem nagyon bevált. Ha nagyon nem szereted a vajas ízt, tehetsz még bele vanília aromát, mandula aromát, attól függ, milyen ízvilága lesz a tortának.) Ezzel a cukros margarinnal körbekenjük a tortát, egyrészt, mert az oldalán a lyukakat be tudjuk tömni, a tetejét ki tudjuk egyenesíteni, ha kicsit ferde lett. Másrészt a marcipánnal/formix-szal ha beborítjuk, nem fog csúszkálni rajta. Ha körbekentük, mehet a hűtőbe, amíg a marcipánt/formixet nyújtjuk, formázzuk. Nem célszerű a tejszínhabos maradék krémmel végezni a körbekenegetést, mert a marcipán/formix nem nagyon szereti a sok habot, elkezd 'izzadni" tőle, folyós lesz.
- A marcipánt/formixet fent leírt módon kinyújtjuk, majd óvatosan a tortára borítjuk, az oldalán a felesleget egy éles késsel körbevágjuk, óvatosan a kezünkkel még simogathatjuk, formázhatjuk, majd megint mehet be a hűtőbe 10-15 percre.
- A tojáshabbal díszíthetjük, vagy más módon, ahogy nekünk tetszik. (A tojáshab nekem sötét barna volt, de amikor megszárad, a tortán kivilágosodik.) Minden lépés előtt tegyük vissza a hűtőbe 5-10 percre a tortát, hadd pihenjen, főleg nyáron.
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4691
- Feltöltés dátuma: 2014. június 14.
Ajánló
Férjem 30. születésnapjára készítettem ezt a tortát. Remélem a leírás nem volt zagyva, próbáltam mindent leírni, ami segíthet az elkészítésében. Lehet van egyszerűbb, vagy jobb megoldás bizonyos lépéseknél, de nekem a hosszú évek alatt ez vált be.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Megpróbálok mindent nagyon részletesen leírni, hogy segíthessek a kevésbé rutinosaknak is, bocsánat, ha ezért kicsit hosszúra sikeredik a recept. A likőr lehet tetszőleges, de jó sűrű legyen, nekünk ezért az Angeli likőrök a kedvenceink, bármelyikből készíthető, biztos garantált a siker. (Ha hígabb likőrt kapunk, akkor valamivel kevesebbet használjunk a krémbe, nehogy folyós maradjon.) A piskóta alapötletét itt találtam: Red Velvet torta 2. néven, kicsit módosítottam, mert elég nagy tortát készítettem belőle. Használhatunk marcipánt, de ugyanolyan jó a Formix, a cukrászdák is szinte kivétel nélkül ezt használják. Ízre, állagra ugyanolyan, mint az igazi marcipán, csak fele annyiba kerül. Szerencsémre nálunk van cukrászbolt, ott tudok venni. Árban a marcipán 1 kg kb. 2800-3000 Ft, a formix 2 kb. 3000 Ft, ekkora kiszerelésben árulják. Tilos hűtőben tárolni, jó légmentesen becsomagolva eláll akár 1 évig is, csak tiszta kézzel vegyél ki belőle, többit visszacsomagoljuk. A marcipánt színezhetjük ételfestékkel, pár csepp elég, addig gyúrogatjuk, mint a gyurmát, amíg 1 színű nem lesz. Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert a kézmelegben nagyon puha lesz. A marcipán/formix nyújtásához és színezéséhez alapkövetelmény a rengeteg porcukor, e nélkül leragad. Nyújtásnál a felületet porcukrozd le, legkönnyebb szitával, nyújtsd amilyenre akarod, de időnként mozgasd meg, nehogy leragadjon. Ha fel akarod tekerni a nyújtófára, akkor is folyamatosan porcukrozd. Nem tudok tuti pontos vastagságot mondani, én kb fél centisre nyújtom a torták beborításához, de ez függ az évszaktól is, nyáron nehezebb vele dolgozni, mert puhább.