r
Nosalty Logó

Velencei briós limoncellokrémmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gasztrobloggerférj
Velencei briós limoncellokrémmel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 515 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 2060 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 246 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1075.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    753 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    188 micro
Összesen 515 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    63.3 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    685 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4300.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    441 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    625 mg
  • Nátrium
    3013 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    294.3 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    573 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    565 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    752 micro
Összesen 2060 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    513.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 246 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Este elkészítjük a tésztát:a liszteket tálba szitáljuk és az összes hozzávalóval, egyszerűen rugalmas tésztává gyúrjuk.
  2. Kilisztezett tálban, folpackkal lefedve éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. Reggel kivesszük a hűtőből, és amíg ügyes-bajos dolgainkat intézzük, hagyjuk szobahőmérsékleten átlangyosodni kb. fél-egy órát.
  4. Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni.
  5. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, erre kerülnek majd a gombócok. A kezünkkel 5-5,5 dekás darabokat tépkedünk és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk.
  6. 1 tojássárgáját elkeverünk 1-2 ek tejjel, ezzel megkenjük őket és negyed órát még állni hagyjuk.
  7. Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Ha kell, a kezünkkel húzkodjuk szét a vágást kicsit. Mindegyikbe 1-2 púpos tk krémet teszünk, ez épp elég a 9-10 gombóc tetejére.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük, majd porcukorral meghintve hétvégi reggelire tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 333
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 16258
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 23.

Ajánló

A briósok más krémmel is megtölthetőek, akár csokisan, kávésan, túrósan, ahogyan csak szeretnénk. Bizonyos esetekben így hagyjuk ki a tésztájából a citromhéjat, és/vagy keverhetünk bele akár mazsolát is. A sörélesztő, ami a receptben szerepel, egészen más, mint a sima élesztő. Ez az a gomba, amit sörkészítésnél használnak és tiszta malátán nevelik. Ásványi anyag-tartalma elképesztő. Alapvetően az íze keserű, de ezt a kész péksüteményen, kenyéren nem lehet érezni, sőt, sokkal könnyedebb, finomabb tésztát kapunk, mint sima élesztővel. Nem összekeverendő a sörélesztő pehellyel, ami táplálékkiegészítő és inaktív éleszőtgombákat tartalmaz - sütéshez nem használható. Amennyire tudom otthon is beszerezhető, talán boltokban is, de gyógyszertárban biztosan. Ha nincs, használjunk sima élesztőt helyette. pH besorolás: erősen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Velencei briós limoncellokrémmel
Gasztrobloggerférj 7 recept

És még mindig a házi Limoncello felhasználása. Még mindig tart a szerelem, még mindig felcsillan a  szemem, ha olyan receptet találok, amibe belekerül. Az ötletet a Limoncello tiramisunál hozzászóló hölgy adta, aki a tiramisut lazán reggelire kanalazta be. Eszternél a reggeli szó megfogant és keresni kezdett. Addig-addig, amíg egy olasz gasztroblogon bele nem botlott ennek a briósnak a receptjébe. Azonnal konferenciált Mrs. Smith-szel, szegény kikészülve ült a gép előtt, amikor meglátta. Úgyhogy annyira megesett rajta a szíve, hogy még azon nyomban este fél 11-kor legurult a konyhába, hogy bedagassza a tésztát. Kikerekedett szemmel néztem fel a könyvemből: - Hát Te meg hova mész? - Csak bedagasztok egy tésztát és már itt is vagyok - ugrott ki az ágyból. - Ilyenkor? - 10 perc az egész... - Kizárt. - Na, gyere le, ha nem hiszed el. És így történt, hogy életemben először dagasztottam tésztát, először érintett szűz kezem vajtól, tojástól, tejtől csöpögő, ragadó kulimászt, a grimasz az arcomon minden erőfeszítés ellenére látszott... Másnap reggel Eszter előbb kelt, hogy megjutalmazzon esti fáradtságos munkámért és gyorsan kisütötte a briósokat. Mire lejöttem a konyhába, már az egész lakás citromillatban úszott. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit ünnepibb reggelit szeretne az asztalra tenni vagy kedveskedni szeretne valakinek.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...