r
Nosalty Logó

Vegyes gombapaprikás házi szélesmetélttel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Vegyes gombapaprikás házi szélesmetélttel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A gombához

A tésztához

Összesen 411 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A gombához

A tésztához

Összesen 1643 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A gombához

A tésztához

Összesen 87 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    772.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    465 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    325.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    47 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    507 micro
  • β-crypt
    65 micro
  • Likopin
    1151 micro
  • Lut-zea
    739 micro
Összesen 411 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3091 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    324 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    347 mg
  • Foszfor
    1859 mg
  • Nátrium
    304 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    291.8 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    1303.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    412 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    187 micro
  • K vitamin:
    239 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    439 micro
  • Kolin:
    640 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    2029 micro
  • β-crypt
    261 micro
  • Likopin
    4602 micro
  • Lut-zea
    2955 micro
Összesen 1643 kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    244 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 87 kcal

Hozzávalók

A gombához

A tésztához

Elkészítés

A gombához

  1. Lehetőleg friss, bevizsgált gombaféléket használjunk.A gombákat alaposan átöblítjük, nem szükséges lehámozni, puha sörtéjű kefével megsikáljuk óvatosan. Ízlés szerint egyforma méretűre vágjuk őket.
  2. A vöröshagymákat aprítva megdinszteljük a kacsazsíron, mikor ez kész, hozzáadjuk a pirospaprikát, az edényt félrehúzzuk a tűzről, hogy ne égjen meg a paprika, hozzáadjuk a köményt, a sűrített paradicsomot és a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon főzzük, míg a gomba megpuhul. Nem kell vizet aláönteni, mert a gomba, fövés közben elég levet enged.
  3. Mikor a gomba kellőképpen megpuhult, hozzáadjuk a kakukkfűleveleket és a felkarikázott újhagymát. Még pár percig főzzük, és egy kevés vízzel elkeverve a keményítőt, besűrítjük kissé, hogy a tésztán meg tudjon tapadni a szaftja.
  4. Ha valaki tejfölösen szereti, víz helyett 2-3 evőkanál tejfölben keverje el a keményítőt. Ilyenkor viszont érdemes a hőkiegyenlítés céljából a paprikás levéből egy-két kanálnyit hozzámerni a tejfölhöz, jól elkeverni, és így sűríteni.
  5. A tésztához a liszteket átszitáljuk, beletesszük a robotgép dagasztó táljába, majd hozzáadjuk az egyenként felütött tojásokat. A gépet beindítjuk, ami 1-es fokozaton 3-4 perc alatt készre gyúrja.
  6. Miután a tészta teljesen összeállt, kivesszük a gépből, gombócot formázunk belőle, majd fóliába vagy egy nylon zacskóba tesszük, és a hűtőben fél órát pihentetjük a nyújtás előtt. Van aki sóval együtt gyúrja össze, de szerintem a tésztát a só keményíti, így én csak a főzővízhez adom a sót.
  7. Miután a tészta eleget pihent, 3 darabra osztjuk, és tésztanyújtó géppel (vagy lisztezett deszkán) többször átnyújtva 2 mm vastagságra nyújtjuk, metélt készítő fejjel (vagy egy éles késsel) felvágjuk, majd meglisztezzük, egy nagyobb tálcán szétrázogatjuk, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
  8. Hagyjuk szikkadni, de rögtön ki is főzhetjük lobogó sós vízben. Miután megfőtt, ne öblítsük le, csak csepegtessük le róla a vizet, és egy kevés zsiradékkal, keverjük össze. A házi tészta sokkal ruganyosabb, szinte szétfőzhetetlen, és mivel nem szárítottal van dolgunk, fele annyi idő alatt megfő.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 12678
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálam a gomba mindig is a kedvencek közé tartozott, gyerekkorom óta imádom minden elkészítési módon. Jöhet levesnek, mártásnak, párolva köretnek, rántva, krémnek egy finom melegszendvicshez, akár sütve és töltve is és persze pörköltnek. Nagyon szeretem az erdei gombákat is, igaz még sosem szedtem magam a fazékba valót. Nem is nagyon mernék csak úgy nekiállni gombászni, mivel nem vagyok biztos benne, hogy az ehető fajtát sikerülne begyűjtenem. Viszont csaknem minden nagyobb piacon kaphatóak finom, erdei gombafélék. De akár szárított változatban is sokféle megtalálható, amit áztatás után ugyanúgy elkészíthetünk, mint a frisset. Ezek beszerzése sem túl bonyolult, mivel megtalálhatóak a legtöbb élelmiszerüzlet polcán. Az erdei gombák előnye, hogy rendkívül intenzív az ízük, jól fűszerezik az ételt, ezért kevés is elég belőlük. A másik nagy kedvenc a tészta, persze, ebből a házi az igazi. Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van itthon tésztakészítő gép, így nem nagy kihívás egy jó házi tészta elkészítése pillanatok alatt mindenféle időrabló, megerőltető munka nélkül. A robotgép körülbelül 3 perc alatt összedolgozza tésztává a tojásokat a liszttel, aztán fél óra hűtőben való pihentetés után a tésztanyújtó géppel pár perc alatt kinyújtható, és már főzhető is. Persze, tartok itthon bolti tésztát is, de sokszor jól esik, hogy alkothatok, és bezsebelhetem az elismeréseket.:-)

Hozzávalók

A gombához

A tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...