Vegyes gombapaprikás házi szélesmetélttel
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 1% Zsír
A gombához
-
175g csiperkegomba37 kcal
-
75g gomba16 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
46g újhagyma9 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
3 kcal
-
0 kcal
-
3 kcal
-
6g kacsazsír0 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
85 kcal
-
41g tojás52 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 1% Zsír
A gombához
-
700g csiperkegomba149 kcal
-
300g gomba64 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
11 kcal
-
0 kcal
-
13 kcal
-
23g kacsazsír0 kcal
-
25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g tönkölybúza liszt338 kcal
-
165g tojás208 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 1% Zsír
A gombához
-
37.1g csiperkegomba8 kcal
-
15.9g gomba3 kcal
-
9.5g vöröshagyma3 kcal
-
9.8g újhagyma2 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0 kcal
-
0.8g sűrített paradicsom1 kcal
-
1.2g kacsazsír0 kcal
-
0.4g burgonyakeményítő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tésztához
-
10.6g finomliszt39 kcal
-
5.3g tönkölybúza liszt18 kcal
-
8.8g tojás11 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.2 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 772.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 465 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 325.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 160 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 507 micro
-
β-crypt 65 micro
-
Likopin 1151 micro
-
Lut-zea 739 micro
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.9 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3091 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 324 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 347 mg
-
Foszfor 1859 mg
-
Nátrium 304 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 291.8 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1303.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 412 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 187 micro
-
K vitamin: 239 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 439 micro
-
Kolin: 640 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 2029 micro
-
β-crypt 261 micro
-
Likopin 4602 micro
-
Lut-zea 2955 micro
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 164 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 244 micro
-
Lut-zea 157 micro
Hozzávalók
A gombához
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 db újhagyma
-
2 szál kakukkfű
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
1 ek sűrített paradicsom
-
1.5 ek kacsazsír
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tésztához
-
20 dkg finomliszt
Elkészítés
A gombához
- Lehetőleg friss, bevizsgált gombaféléket használjunk.A gombákat alaposan átöblítjük, nem szükséges lehámozni, puha sörtéjű kefével megsikáljuk óvatosan. Ízlés szerint egyforma méretűre vágjuk őket.
- A vöröshagymákat aprítva megdinszteljük a kacsazsíron, mikor ez kész, hozzáadjuk a pirospaprikát, az edényt félrehúzzuk a tűzről, hogy ne égjen meg a paprika, hozzáadjuk a köményt, a sűrített paradicsomot és a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon főzzük, míg a gomba megpuhul. Nem kell vizet aláönteni, mert a gomba, fövés közben elég levet enged.
- Mikor a gomba kellőképpen megpuhult, hozzáadjuk a kakukkfűleveleket és a felkarikázott újhagymát. Még pár percig főzzük, és egy kevés vízzel elkeverve a keményítőt, besűrítjük kissé, hogy a tésztán meg tudjon tapadni a szaftja.
- Ha valaki tejfölösen szereti, víz helyett 2-3 evőkanál tejfölben keverje el a keményítőt. Ilyenkor viszont érdemes a hőkiegyenlítés céljából a paprikás levéből egy-két kanálnyit hozzámerni a tejfölhöz, jól elkeverni, és így sűríteni.
- A tésztához a liszteket átszitáljuk, beletesszük a robotgép dagasztó táljába, majd hozzáadjuk az egyenként felütött tojásokat. A gépet beindítjuk, ami 1-es fokozaton 3-4 perc alatt készre gyúrja.
- Miután a tészta teljesen összeállt, kivesszük a gépből, gombócot formázunk belőle, majd fóliába vagy egy nylon zacskóba tesszük, és a hűtőben fél órát pihentetjük a nyújtás előtt. Van aki sóval együtt gyúrja össze, de szerintem a tésztát a só keményíti, így én csak a főzővízhez adom a sót.
- Miután a tészta eleget pihent, 3 darabra osztjuk, és tésztanyújtó géppel (vagy lisztezett deszkán) többször átnyújtva 2 mm vastagságra nyújtjuk, metélt készítő fejjel (vagy egy éles késsel) felvágjuk, majd meglisztezzük, egy nagyobb tálcán szétrázogatjuk, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
- Hagyjuk szikkadni, de rögtön ki is főzhetjük lobogó sós vízben. Miután megfőtt, ne öblítsük le, csak csepegtessük le róla a vizet, és egy kevés zsiradékkal, keverjük össze. A házi tészta sokkal ruganyosabb, szinte szétfőzhetetlen, és mivel nem szárítottal van dolgunk, fele annyi idő alatt megfő.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 12686
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nálam a gomba mindig is a kedvencek közé tartozott, gyerekkorom óta imádom minden elkészítési módon. Jöhet levesnek, mártásnak, párolva köretnek, rántva, krémnek egy finom melegszendvicshez, akár sütve és töltve is és persze pörköltnek. Nagyon szeretem az erdei gombákat is, igaz még sosem szedtem magam a fazékba valót. Nem is nagyon mernék csak úgy nekiállni gombászni, mivel nem vagyok biztos benne, hogy az ehető fajtát sikerülne begyűjtenem. Viszont csaknem minden nagyobb piacon kaphatóak finom, erdei gombafélék. De akár szárított változatban is sokféle megtalálható, amit áztatás után ugyanúgy elkészíthetünk, mint a frisset. Ezek beszerzése sem túl bonyolult, mivel megtalálhatóak a legtöbb élelmiszerüzlet polcán. Az erdei gombák előnye, hogy rendkívül intenzív az ízük, jól fűszerezik az ételt, ezért kevés is elég belőlük. A másik nagy kedvenc a tészta, persze, ebből a házi az igazi. Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van itthon tésztakészítő gép, így nem nagy kihívás egy jó házi tészta elkészítése pillanatok alatt mindenféle időrabló, megerőltető munka nélkül. A robotgép körülbelül 3 perc alatt összedolgozza tésztává a tojásokat a liszttel, aztán fél óra hűtőben való pihentetés után a tésztanyújtó géppel pár perc alatt kinyújtható, és már főzhető is. Persze, tartok itthon bolti tésztát is, de sokszor jól esik, hogy alkothatok, és bezsebelhetem az elismeréseket.:-)