Vatrushka - Ватрушка, málnás vaníliakrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
kelt tészta
-
36g finomliszt131 kcal
-
10g tej6 kcal
-
9g joghurt5 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
2 kcal
-
28 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
2g tej1 kcal
vaníliás krém
-
25g tej14 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
4 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
2g vaj14 kcal
-
14g málna7 kcal
morzsaliszt
-
5g finomliszt18 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
3g vaj22 kcal
Összesen
372
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
kelt tészta
-
360g finomliszt1310 kcal
-
100g tej56 kcal
-
90g joghurt55 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
23 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g tej11 kcal
vaníliás krém
-
250g tej140 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
140g málna73 kcal
morzsaliszt
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
30g vaj215 kcal
Összesen
3739
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
kelt tészta
-
24.9g finomliszt91 kcal
-
6.9g tej4 kcal
-
6.2g joghurt4 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
4.8g vaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
0.5g instant élesztő2 kcal
-
2.2g napraforgó olaj20 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
1.4g tej1 kcal
vaníliás krém
-
17.3g tej10 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
9.7g málna5 kcal
morzsaliszt
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
Összesen
262
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 257 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Összesen
372
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.7 g
Zsír
-
Összesen 165.1 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1064 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2569.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 768 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 1012 mg
-
Nátrium 411 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 473.9 g
-
Cukor 132 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 364.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1155 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 168 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 419 micro
-
Kolin: 713 mg
-
Retinol - A vitamin: 1133 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 246 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1192 micro
Összesen
3739
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 178 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
kelt tészta
-
360 g finomliszt
-
100 ml tej
-
90 ml joghurt
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
70 g vaj
-
só ízlés szerint
-
60 g cukor
-
7 g instant élesztő
vaníliás krém
-
250 ml tej
-
1 db tojás
-
1 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
20 g finomliszt
-
20 g vaj
-
140 g málna
morzsaliszt
-
50 g finomliszt
-
25 g porcukor
-
30 g vaj
Elkészítés
kelt tészta
- A tejet az élesztővel egy kiskanál cukorral összekeverjük, és 10 percig kelni hagyjuk.
- A tojásokat a cukorral és a joghurttal jól összekeverjük. A vaj kivételével mindent egy tálba öntünk, és jól összedolgozzuk, dagasztjuk. Két részletben a vajat is tésztába dolgozzuk. Egy nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
- 10 percet pihentetjük a tésztánkat, és egy kiskanálnyi mennyiségű olajjal megkenjük a munkafelületet. Az enyhén olajozott felületen kicsit átdolgozzuk, majd párszor a munkafelülethez csapkodjuk a tésztát.
- Dagasztótálunk alját egy fél kiskanálnyi mennyiségű napraforgó olajjal bekenjük. A tésztát visszahelyezzük a tálba, és a tészta tetejét is nagyon vékonyan olajjal megkenjük. A tálat frissentartó fóliával letakarjuk, és kétszeres nagyságúra kelesztjük a tésztát, kb. 45-50 perc.
- Közben elkészítjük a pudingkrémet és a morzsát.
- A tej egy részét fölmelegítjük. Közben a többi hozzávalót (a vaj és a málna kivételével) összekeverjük, a maradék tejjel kicsit fölhígítjuk, és a meleg tejhez öntjük, sűrű állagúra főzzük (igény szerint lehet egy kevés lereszelt citromhéjat is a krémbe belefőzni).
- Miután elkészült a krém, hozzákeverjük a vajat. Frissentartó fóliával közvetlenül a krémet letakarjuk, és hűlni hagyjuk.
- Morzsa elkészítéséhez minden hozzávalót egy tálban morzsa állagúra keverünk. (Remek megoldás a konyhai robotgép dagasztóvilláival ezt a műveletet elvégezni.)
- Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen 10 db-ra elosztjuk. Nekem kb. 60 g-ra jött ki egy db tészta súlya. 10 db gombócot alkotunk. Ujjainkkal folyamatosan középre húzkodjuk a tésztát addig, ameddig egy gombóc formálódik. Távol egymástól egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. (Tanácsos mindjárt kettő tepsiben elosztani, hogy sütés alatt ne érjenek össze.)
- Frissentartó fóliával letakarjuk, és kb. 30 percig pihentetjük.
- Egy 2 dl-es pohár alját ecset segítségével megkenjük napraforgó olajjal, és pár másodpercig a gombóc közepébe belenyomjuk, egyfajta mélyedést alkotunk.
- Ezt a műveletet az összes gombóccal elvégezzük. Tojás, tej keverékével egy ecsettel lekenjük a tésztákat.
- A megformázott mélyedésekbe egyenletesen elosztjuk a krémet. A málnaszemeket is beletűzdeljük. 180 fokra fölmelegítjük a sütőnket.
- Ameddig fölmelegszik a sütőnk, addig még pihentetjük a tésztát, kb. 20 perc. Közvetlenül sütés előtt még a morzsás tésztával befedjük a krémes felületet.
- Kb. 20 perc alatt készre sütjük a Vatrushkákat.
- Jó étvágyat
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 942
- Feltöltés dátuma: 2018. október 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Éva házias konyhája
159 recept
Vatrushka napokig puha állagú krémes, ízeiben nagyon finom sütemény. A származása ősi szláv, orosz és ukrán konyhához tartozik. Sajttorta a név jelentése. Ezért hagyományosan túrós töltelékkel készítik, de megtöltik még lekvárral is, különböző gyümölcsökkel. Nekem a vaníliakrémmel töltött recept volt szimpatikus. De több receptnél tapasztaltam, hogy a gyümölcsöket itt is variálják, pl. eper, áfonya és -mint én is - málnával ízesítettem. A családomban most ez lett a kedvenc süti. Amire azért időt kell szánni, de a végeredmény valóban megéri a fáradságot.