r
Nosalty Logó

Vatrushka - Ватрушка, málnás vaníliakrémmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
Vatrushka  - Ватрушка, málnás vaníliakrémmel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

kelt tészta

vaníliás krém

morzsaliszt

Összesen 372 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

kelt tészta

vaníliás krém

morzsaliszt

Összesen 3739 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

kelt tészta

vaníliás krém

morzsaliszt

Összesen 262 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    257 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 372 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.7 g

Zsír

  • Összesen
    165.1 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1064 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2569.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    768 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    1012 mg
  • Nátrium
    411 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    473.9 g
  • Cukor
    132 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    364.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    168 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    419 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1133 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    246 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1192 micro
Összesen 3739 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

kelt tészta

vaníliás krém

morzsaliszt

Elkészítés

kelt tészta

  1. A tejet az élesztővel egy kiskanál cukorral összekeverjük, és 10 percig kelni hagyjuk.
  2. A tojásokat a cukorral és a joghurttal jól összekeverjük. A vaj kivételével mindent egy tálba öntünk, és jól összedolgozzuk, dagasztjuk. Két részletben a vajat is tésztába dolgozzuk. Egy nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
  3. 10 percet pihentetjük a tésztánkat, és egy kiskanálnyi mennyiségű olajjal megkenjük a munkafelületet. Az enyhén olajozott felületen kicsit átdolgozzuk, majd párszor a munkafelülethez csapkodjuk a tésztát.
  4. Dagasztótálunk alját egy fél kiskanálnyi mennyiségű napraforgó olajjal bekenjük. A tésztát visszahelyezzük a tálba, és a tészta tetejét is nagyon vékonyan olajjal megkenjük. A tálat frissentartó fóliával letakarjuk, és kétszeres nagyságúra kelesztjük a tésztát, kb. 45-50 perc.
  5. Közben elkészítjük a pudingkrémet és a morzsát.
  6. A tej egy részét fölmelegítjük. Közben a többi hozzávalót (a vaj és a málna kivételével) összekeverjük, a maradék tejjel kicsit fölhígítjuk, és a meleg tejhez öntjük, sűrű állagúra főzzük (igény szerint lehet egy kevés lereszelt citromhéjat is a krémbe belefőzni).
  7. Miután elkészült a krém, hozzákeverjük a vajat. Frissentartó fóliával közvetlenül a krémet letakarjuk, és hűlni hagyjuk.
  8. Morzsa elkészítéséhez minden hozzávalót egy tálban morzsa állagúra keverünk. (Remek megoldás a konyhai robotgép dagasztóvilláival ezt a műveletet elvégezni.)
  9. Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen 10 db-ra elosztjuk. Nekem kb. 60 g-ra jött ki egy db tészta súlya. 10 db gombócot alkotunk. Ujjainkkal folyamatosan középre húzkodjuk a tésztát addig, ameddig egy gombóc formálódik. Távol egymástól egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. (Tanácsos mindjárt kettő tepsiben elosztani, hogy sütés alatt ne érjenek össze.)
  10. Frissentartó fóliával letakarjuk, és kb. 30 percig pihentetjük.
  11. Egy 2 dl-es pohár alját ecset segítségével megkenjük napraforgó olajjal, és pár másodpercig a gombóc közepébe belenyomjuk, egyfajta mélyedést alkotunk.
  12. Ezt a műveletet az összes gombóccal elvégezzük. Tojás, tej keverékével egy ecsettel lekenjük a tésztákat.
  13. A megformázott mélyedésekbe egyenletesen elosztjuk a krémet. A málnaszemeket is beletűzdeljük. 180 fokra fölmelegítjük a sütőnket.
  14. Ameddig fölmelegszik a sütőnk, addig még pihentetjük a tésztát, kb. 20 perc. Közvetlenül sütés előtt még a morzsás tésztával befedjük a krémes felületet.
  15. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a Vatrushkákat.
  16. Jó étvágyat
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 946
  • Feltöltés dátuma: 2018. október 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vatrushka  - Ватрушка, málnás vaníliakrémmel
Éva házias konyhája 159 recept

Vatrushka napokig puha állagú krémes, ízeiben nagyon finom sütemény. A származása ősi szláv, orosz és ukrán konyhához tartozik. Sajttorta a név jelentése. Ezért hagyományosan túrós töltelékkel készítik, de megtöltik még lekvárral is, különböző gyümölcsökkel. Nekem a vaníliakrémmel töltött recept volt szimpatikus. De több receptnél tapasztaltam, hogy a gyümölcsöket itt is variálják, pl. eper, áfonya és -mint én is - málnával ízesítettem. A családomban most ez lett a kedvenc süti. Amire azért időt kell szánni, de a végeredmény valóban megéri a fáradságot.

Hozzávalók

kelt tészta

vaníliás krém

morzsaliszt

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...