Vargabéles 8.- házi vajas tésztából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Olaszné Anci
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 20% Zsír
A vajas tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
31g víz0 kcal
Az összeállításhoz
Összesen
1078
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 20% Zsír
A vajas tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
500g vaj3585 kcal
-
7g só0 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
250g víz0 kcal
Az összeállításhoz
-
220g tojás277 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
1000g tehéntúró1470 kcal
-
80g cérnametélt297 kcal
-
48g búzadara173 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
7g porcukor27 kcal
Összesen
8617
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 20% Zsír
A vajas tésztához
-
17.6g finomliszt64 kcal
-
17.6g vaj126 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
8.8g víz0 kcal
Az összeállításhoz
-
7.7g tojás10 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
3.5g mazsola11 kcal
-
35.1g tehéntúró52 kcal
-
2.8g cérnametélt10 kcal
-
1.7g búzadara6 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
Összesen
304
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.6 g
Zsír
-
Összesen 67.7 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 238 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1648.3 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 252 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 411 mg
-
Nátrium 410 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 161.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 509 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 93 mg
-
Retinol - A vitamin: 500 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 135 micro
Összesen
1078
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 260.5 g
Zsír
-
Összesen 541.4 g
-
Telített zsírsav 325 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 137 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 1903 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13186.8 g
-
Cink 2609 mg
-
Szelén 286 mg
-
Kálcium 1213 mg
-
Vas 2014 mg
-
Magnézium 308 mg
-
Foszfor 3290 mg
-
Nátrium 3281 mg
-
Réz 102 mg
-
Mangán 85 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 674.3 g
-
Cukor 187 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1289.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4072 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 252 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1202 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 467 micro
-
Kolin: 747 mg
-
Retinol - A vitamin: 4000 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 869 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1078 micro
Összesen
8617
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 463.2 g
-
Cink 92 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 71 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 42 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
304
kcal
Hozzávalók
A vajas tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
1 tk só
-
1 ek ecet
-
2.5 dl víz
Az összeállításhoz
-
4 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
6 ek cukor
-
10 dkg mazsola
-
1 kg tehéntúró
-
8 dkg cérnametélt
-
4 evőkanál búzadara
-
5 dkg vaj
Elkészítés
A vajas tésztához
- A vajastészta elkészítéséhez a 40 dkg vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, téglalap alakúra formáljuk, és hűtőbe tesszük.
- A 40 dkg lisztbe beletesszük a 10 dkg vajat. A langyos vízbe keverjük az 1 evőkanál ecetet és az 1 teáskanál sót.
- Oldódás után a vizet lassan adagolva a lisztes vajhoz keverjük, és közepesen lágy, jól gyúrható tésztát készítünk.
- A tésztát jól kidolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.
- Pihentetés után lóhere alakúra nyújtjuk, és a közepére rakjuk a korábban hűtőbe rakott téglalap alakú lisztes vajat. Egymás után egyenként ráhajtogatjuk a vajra a tésztafülecskéket. Minden egyes fülecskét jól körbenyomkodunk, hogy levegő ne maradjon alatta.
- A nyújtóval óvatosan megveregetjük, letakarva 20 percet pihentetjük.
- Pihenés után 1,2-2 cm vastagra nyújtjuk, egyszer szimplán, majd egyszer duplán hajtogatjuk.
- Konyharuhába csomagolva hűtőbe tesszük, 20 perc pihentetés után mindkét hajtogatást még egyszer megismételjük.
- A vargabéles összerakása következik: a 1/2 kg vajas tésztának 2/3 részét akkorára nyújtjuk, hogy a tepsinek mind a négy oldalára ki tudjuk picit hajtani. (Margarinnal kikenjük a tepsit, amelyben sütjük.)
- Elkészítjük a túrótölteléket: a túrót egy tálba tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájába beleteszünk 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, és habosra keverjük.
- A túróba beletesszük a megmosott lecsepegtetett mazsolát, a búzadarát, csipet sót, a kifőzött, lecsepegtetett cérnametéltet és a kikavart tojássárgákat.
- Végül lazán beleforgatjuk a 3 evőkanál cukorral kemény habbá vert fehérjét. Az egész masszát a tésztával kibélelt tepsibe borítjuk, a tészta széleit behajtogatjuk.
- Megolvasztjuk az 5 dkg vajat, bekenjük a behajtogatott tésztaszéleket.
- A vajas tészta félretett 1/3 részét kinyújtjuk a tepsi méretére, teljesen lefedjük vele a túrótöltelék tetejét, a maradék olvasztott vajat rálocsoljuk.
- Előmelegített sütőben megsütjük. Fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26x34
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 32636
- Feltöltés dátuma: 2011. január 21.
Ajánló
A vajas tésztát én mindig előző nap készítem el, több adagot egyszerre, kiadagolom, csomagolom és a felhasználásig mélyhűtőbe tárolom. Felhasználáskor szobahőmérsékleten hagyom, hogy felengedjen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Olaszné Anci
191 recept
Erre is csak azt tudom írni, hogy a kis családom nagy kedvence. Különösen az egyik kisfiamé, ezért elég sokszor elkészítem.