r
Nosalty Logó

Vargabéles 8.- házi vajas tésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Olaszné Anci
Vargabéles 8.- házi vajas tésztából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 1078 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 8617 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 304 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.6 g

Zsír

  • Összesen
    67.7 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    238 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1648.3 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    411 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    161.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    509 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    500 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 1078 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    260.5 g

Zsír

  • Összesen
    541.4 g
  • Telített zsírsav
    325 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    137 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    1903 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13186.8 g
  • Cink
    2609 mg
  • Szelén
    286 mg
  • Kálcium
    1213 mg
  • Vas
    2014 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    3290 mg
  • Nátrium
    3281 mg
  • Réz
    102 mg
  • Mangán
    85 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    674.3 g
  • Cukor
    187 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1289.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4072 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    252 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1202 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    467 micro
  • Kolin:
    747 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4000 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    869 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1078 micro
Összesen 8617 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    463.2 g
  • Cink
    92 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    71 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    42 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 304 kcal

Hozzávalók

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Elkészítés

A vajas tésztához

  1. A vajastészta elkészítéséhez a 40 dkg vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, téglalap alakúra formáljuk, és hűtőbe tesszük.
  2. A 40 dkg lisztbe beletesszük a 10 dkg vajat. A langyos vízbe keverjük az 1 evőkanál ecetet és az 1 teáskanál sót.
  3. Oldódás után a vizet lassan adagolva a lisztes vajhoz keverjük, és közepesen lágy, jól gyúrható tésztát készítünk.
  4. A tésztát jól kidolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.
  5. Pihentetés után lóhere alakúra nyújtjuk, és a közepére rakjuk a korábban hűtőbe rakott téglalap alakú lisztes vajat. Egymás után egyenként ráhajtogatjuk a vajra a tésztafülecskéket. Minden egyes fülecskét jól körbenyomkodunk, hogy levegő ne maradjon alatta.
  6. A nyújtóval óvatosan megveregetjük, letakarva 20 percet pihentetjük.
  7. Pihenés után 1,2-2 cm vastagra nyújtjuk, egyszer szimplán, majd egyszer duplán hajtogatjuk.
  8. Konyharuhába csomagolva hűtőbe tesszük, 20 perc pihentetés után mindkét hajtogatást még egyszer megismételjük.
  9. A vargabéles összerakása következik: a 1/2 kg vajas tésztának 2/3 részét akkorára nyújtjuk, hogy a tepsinek mind a négy oldalára ki tudjuk picit hajtani. (Margarinnal kikenjük a tepsit, amelyben sütjük.)
  10. Elkészítjük a túrótölteléket: a túrót egy tálba tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájába beleteszünk 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, és habosra keverjük.
  11. A túróba beletesszük a megmosott lecsepegtetett mazsolát, a búzadarát, csipet sót, a kifőzött, lecsepegtetett cérnametéltet és a kikavart tojássárgákat.
  12. Végül lazán beleforgatjuk a 3 evőkanál cukorral kemény habbá vert fehérjét. Az egész masszát a tésztával kibélelt tepsibe borítjuk, a tészta széleit behajtogatjuk.
  13. Megolvasztjuk az 5 dkg vajat, bekenjük a behajtogatott tésztaszéleket.
  14. A vajas tészta félretett 1/3 részét kinyújtjuk a tepsi méretére, teljesen lefedjük vele a túrótöltelék tetejét, a maradék olvasztott vajat rálocsoljuk.
  15. Előmelegített sütőben megsütjük. Fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26x34
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 91
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 32636
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 21.

Ajánló

A vajas tésztát én mindig előző nap készítem el, több adagot egyszerre, kiadagolom, csomagolom és a felhasználásig mélyhűtőbe tárolom. Felhasználáskor szobahőmérsékleten hagyom, hogy felengedjen.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vargabéles 8.- házi vajas tésztából
Olaszné Anci 191 recept

Erre is csak azt tudom írni, hogy a kis családom nagy kedvence. Különösen az egyik kisfiamé, ezért elég sokszor elkészítem.

Hozzávalók

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...