Vaníliás rizstorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
A kekszes alaphoz
A tejberizshez
-
17g gyors rizs60 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
6 kcal
-
83g tej47 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
21g mascarpone84 kcal
-
2g zselatin6 kcal
A díszítéshez
-
18g babapiskóta66 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
-
8g gumicukor29 kcal
Összesen
531
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
A kekszes alaphoz
A tejberizshez
-
200g gyors rizs716 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
20g zselatin67 kcal
A díszítéshez
-
210g babapiskóta790 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
100g gumicukor342 kcal
Összesen
6368
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
A kekszes alaphoz
A tejberizshez
-
8.3g gyors rizs30 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
41.3g tej23 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10.3g mascarpone42 kcal
-
0.8g zselatin3 kcal
A díszítéshez
-
8.7g babapiskóta33 kcal
-
8.3g habtejszín24 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
-
4.1g gumicukor14 kcal
Összesen
263
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
531
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.1 g
Zsír
-
Összesen 333.7 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2983 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 1325 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 351 mg
-
Nátrium 1196 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 690.4 g
-
Cukor 328 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 180.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1680 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 475 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 1648 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 379 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
6368
kcal
- 9% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
263
kcal
Hozzávalók
A kekszes alaphoz
A tejberizshez
-
20 dkg gyors rizs
-
10 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 l tej
-
25 dkg mascarpone
A díszítéshez
-
30 db babapiskóta
-
1 csomag habfixáló
-
100 g gumicukor
Elkészítés
A kekszes alaphoz
- Egy kisebb tortaforma alját és peremét kivajazzuk.
- A sütőt előmelegítjük.
- A kekszet darálóval morzsásra törjük, és hozzáöntjük a kihűlt olvasztott vajat. Ezt kicsit gyúrogatni kell, hogy a vajból mindenhová jusson. Ha kész, a kivajazott tortaforma aljára nyomkodjuk úgy, hogy a pereme egy picit magasabb legyen.
- A sütőben addig sütjük, míg keményebb lesz (ennek az ideje kb. 10-15 perc, de figyelni kell, nehogy odaégjen!). A formában hagyjuk kihűlni is.
- A tejet a vaníliával, cukorral felforraljuk, beletesszük a rizst. Kb. 18-20 perc, amíg puhára fő. (Figyelni kell, mert a tej szeret kifutni. Azért használjunk zacskós előfőzött rizst, mert így sokkal hamarabb kész a dolog!) Ha kész és már sűrű a tejberizs, akkor teljesen ki kell hűteni. Ha kihűlt, jöhet hozzá a mascarpone. Jól elkeverjük benne, ettől finom krémes lesz. (Ekkor az állaga még mindig csak tejberizses, ahhoz, hogy szépen megmaradjon a formája, szükség van zselatinra.)
- Egy csomag zselatint készítsünk el (a csomagon leírtak alapján, de azt ajánlom, ne az egészet, hanem csak az elkészült folyadék felét, v. háromnegyedét öntsük a krémhez, mert így is hatásos lesz, de nem lesz kocsonyaszerű az állaga, hanem krémes marad). A zselatinos folyadékot alaposan keverjük el a tejberizsben, majd öntsük az egészet a kihűlt kekszre, a tortaformába.
- Egy éjszakára ajánlott a hűtőben hagyni, mert így biztosan megdermed.
- Másnapra szépen felveszi a tortaforma alakját, így azt már le lehet venni és körberakni a szélét piskótával. (Én a piskótákból levágtam késsel 2 cm-t, mert túl magasak voltak a tortához képest.)
- Hogy a piskóta rajta maradjon a torta szélén és mert mutatós, körbekötjük egy szép szalaggal, a művelet végét egy szép masnival koronázzuk meg.
- A habfixálóval felverjük a habtejszínt és a tetejét teljesen beborítjuk habzsákkal nyomott tejszínhabbal, végül elrakosgatjuk rajta a gumicukrokat.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 195
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 40171
- Feltöltés dátuma: 2011. október 25.
Ajánló
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ezt a tortát az unokahúgom 3. szülinapjára készítettem el. Nagyon nagy sikere volt. Mindenki azt mondogatta, hogy: "De jó ötlet tejberizsből tortát készíteni"... És tényleg az! Nem én találtam ki a receptet, én csak módosítottam rajta egy picit, de nem bánom. Egyszerű, de nagyszerű édesség. A szép díszítés miatt pedig kellően ünnepi is!:)