Vaníliahabos mákos szelet
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
16g finomliszt57 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
10g tej6 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
4g vaj27 kcal
-
0g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
31g mák164 kcal
-
94g tej53 kcal
-
23g cukor87 kcal
-
21 kcal
-
8g búzadara27 kcal
-
15 kcal
-
16g vaj112 kcal
-
21g citrom3 kcal
A krémhez
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
80g tej45 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
0g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
750g tej420 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
171 kcal
-
60g búzadara216 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
170g citrom26 kcal
A krémhez
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
5.3g finomliszt19 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
3.4g tej2 kcal
-
0.4g élesztő0 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
0g só0 kcal
A máktöltelékhez
-
10.6g mák56 kcal
-
31.8g tej18 kcal
-
7.6g cukor30 kcal
-
1.9g vaníliás pudingpor7 kcal
-
2.5g búzadara9 kcal
-
1.3g vaníliás cukor5 kcal
-
5.3g vaj38 kcal
-
7.2g citrom1 kcal
A krémhez
-
10.6g tej6 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
1.3g vaníliás pudingpor5 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 38.9 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1201 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 624 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 337 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 29.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 203 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 113.9 g
Zsír
-
Összesen 311.4 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 81 g
-
Koleszterin 822 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9608 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 113 mg
-
Kálcium 4990 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 953 mg
-
Foszfor 2693 mg
-
Nátrium 783 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 592 g
-
Cukor 313 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 239.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1626 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 421 micro
-
Kolin: 368 mg
-
Retinol - A vitamin: 1598 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 342 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 519 micro
- 9% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 408 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
125 g finomliszt
-
30 g cukor
-
80 ml tej
-
10 g élesztő
-
1 csipet só
A máktöltelékhez
-
750 ml tej
-
180 g cukor
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
5 evőkanál búzadara
-
125 g vaj
A krémhez
-
250 ml tej
-
60 g vaj
-
30 g vaníliás pudingpor
-
2 ek cukor
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához felfuttatjuk az élesztőt úgy, hogy az összes cukrot az élesztőhöz adjuk, hozzáöntjük kb. felét a megmelegített tejnek, némi lisztet is belekeverünk, elkeverjük, és hagyjuk, míg szépen feljön. Ezután összedolgozzuk a többi tészta hozzávalóval. Viszonylag lágy tésztát kapunk, duplájára kelesztjük, kb egy óra alatt.
- Ezalatt elkészítjük a mákkrémet.
- Egy nagyobb edényben kb 600 ml tejet felteszünk forrni a vajjalés a fele mennyiségű cukorral.
- A vaniliás pudingporhoz hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, elkeverjük, majd ezt hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Folyamatosan keverve beletesszük a búzadarát, és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a darált mákot. Tovább ízesítjük a citrom lereszelt héjával, és kinyomott levével. Időnként keverjük meg, hogy valamelyest kihűljön.
- Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk kb 1/2 cm vastagra, és sütőpapírral bélelt magasfalú tepsibe fektetjük. A papírt az oldalakon akár hagyjuk is meg, mert megmagasodik sülés közben a süti.
- A máktölteléket rásimítjuk a tésztára.
- Végül elkészítjük a vaníliahabot. A tejből, vajból, cukorból, és a vaniliás pudingporból az előzőhöz hasonló módon pudingot készítünk.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat belekeverjük a pudingba. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a pudingba. Rásimítjuk óvatosan a máktöltelékre.
- Előmelegített sütőben, kb 45 perc alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22x32
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 650
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 35904
- Feltöltés dátuma: 2012. november 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Egy újabb epizód a mákszerelem című sorozatomból... Mákrajongó sorstársaimnak erősen ajánlom a kipróbálását! Az a könnyű, finoman szaftos sok-sok mákkrém... a lenge tésztácska az alján, és a kis habos teteje...! :-) Szegény párom mikor látta, hogy mákos készül (újból!), kissé elkeseredett, - Jajj, megint! - mondta. De mikor elkészült: - Hú, de jól néz ki! Együk már, nem lehet még kóstolni? - Bizony sietnem kellett a fényképezéssel... :-))) Ezek után a kóstolási teszten is nagy sikerrel ment át... Vittem a kollégáimnak is néhány szeletet, akik másnap is dicsérgették, hogy az a mákos, az nagyon fincsi volt! :-)) Egyébként egy német sütős oldalon találtam a receptet, sok dícsérettel ellátva, így nem volt kérdéses, hogy biztos finom is. Igazuk volt!