Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
kovex
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
kukta
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
167g marhafelsál237 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14g napraforgó olaj125 kcal
A mártáshoz
-
167g sárgarépa61 kcal
-
50g fehérrépa32 kcal
-
50g zeller18 kcal
-
33g főzőtejszín44 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
17g víz0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
28g citrom4 kcal
-
0g só0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
63g zsemle172 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g víz0 kcal
-
24 kcal
A birsalma kompóthoz
-
133g birsalma46 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
7g citromlé1 kcal
Összesen
879
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
1000g marhafelsál1420 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
A mártáshoz
-
1000g sárgarépa365 kcal
-
300g fehérrépa191 kcal
-
300g zeller108 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
100g víz0 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g só0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
378g zsemle1032 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A birsalma kompóthoz
-
800g birsalma278 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
40g citromlé9 kcal
Összesen
5270
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
21.3g marhafelsál30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.8g napraforgó olaj16 kcal
A mártáshoz
-
21.3g sárgarépa8 kcal
-
6.4g fehérrépa4 kcal
-
6.4g zeller2 kcal
-
4.3g főzőtejszín6 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
2.1g víz0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
3.6g citrom1 kcal
-
0g só0 kcal
A zsemlegombóchoz
-
8g zsemle22 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.1g víz0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
A birsalma kompóthoz
-
17g birsalma6 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
-
0.9g citromlé0 kcal
Összesen
113
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.3 g
Zsír
-
Összesen 36.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1771.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 263 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 647 mg
-
Nátrium 635 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 500.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1299 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 231 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 5158 micro
-
β-karotin 12297 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 508 micro
Összesen
879
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 295.5 g
Zsír
-
Összesen 217.9 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 1040 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10631.7 g
-
Cink 50 mg
-
Szelén 529 mg
-
Kálcium 1581 mg
-
Vas 52 mg
-
Magnézium 713 mg
-
Foszfor 3885 mg
-
Nátrium 3810 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 547.8 g
-
Cukor 124 mg
-
Élelmi rost 71 mg
VÍZ
-
Összesen 3001.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7791 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 45 micro
-
E vitamin: 56 mg
-
C vitamin: 255 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 300 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 94 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 758 micro
-
Kolin: 1386 mg
-
Retinol - A vitamin: 345 micro
-
α-karotin 30946 micro
-
β-karotin 73785 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 9 micro
-
Lut-zea 3050 micro
Összesen
5270
kcal
- 7% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 226.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 63.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 659 micro
-
β-karotin 1570 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
113
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
1 kg marhafelsál
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A mártáshoz
-
1 kg sárgarépa
-
30 dkg fehérrépa
-
30 dkg zeller
-
2 dl főzőtejszín
-
1.5 teáskanál cukor
-
1 dl víz
-
1 kk mustár
-
1 db citrom
-
só ízlés szerint
A zsemlegombóchoz
A birsalma kompóthoz
-
80 dkg birsalma
-
4 db szegfűszeg
-
4 ek cukor
Elkészítés
A húshoz
- A húst felszeleteljük, besózzuk, borsozzuk.
- A zöldséget megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk.
- Lábosba kevés olajat teszünk, és a sózott, borsozott húst fehérre sütjük, majd kivesszük az olajból.
- A zöldségeket ugyanabban az olajban, amiben a húst sütöttük megdinszteljük.
- Ezután beletesszük egy kuktába a zöldséget, a tetejére rátesszük a húst, felöntjük vízzel annyira, hogy pont ellepje, és a forrást követően 45 percig főzzük (abban az esetben, ha nincs kuktánk, akkor fedő alatt kislángon főzzük, amíg a hús puha nem lesz). Amikor a hús megpuhult kivesszük a zöldségből, és egy tálban félretesszük .
- A zöldséget botmixerrel összeturmixoljuk, belereszelünk egy citrom lereszelt héját, a mustárt, ízlés szerint citomlevet.
- Egy kis lábosban égetett cukrot készítünk (amikor a cukor barna és folyós lesz, kb 1 dl vízzel felengedjük, és addig melegítjük, míg a cukor felovad a vízben). Beleöntjük a zöldségbe, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, felforraljuk.
- Míg a hús a zöldséggel fő, elkészítjük a zsemlegombócot: a zsemléket felszeleteljük, és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe kevés olajat teszünk, beletesszük a felkockázott zsemlét, és 200 fokon aranybarnára pirítjuk. 2-3-szor megkeverjük, hogy a kockák mindegyik fele megsüljön.
- Közben egy tálban lágy nokedli tésztát keverünk, ennek a tésztának, tulajdonképpen ragasztó szerepe van a kis zsemekockákat fogja egymáshoz.
- Amikor a zsemle kész és kihűlt, belekeverjük a tésztába, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk (ha túl nagy a gombóc, akkor félő, hogy a közepe "nyers" marad).
- Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc).
- Bisalma kompót: (célszerű fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni), a birsalmákat megpucoljuk, kimagozzuk és gerezdekre vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzátesszük a cukrot, szegfüszeget és puhára főzzük, majd kihűtjük.
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 151
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 23336
- Feltöltés dátuma: 2012. január 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
kovex
32 recept
Gyermekkorom kedvenc étele, lehet hogy azért, mert nagyon ritkán lehetett Dédit rávenni, mivel abban az időben nagyon sok munkával járt. A zöldséget kézzel kellett passzírozni, nem voltak még robotgépek. A recepten csak annyit változtattam, hogy én már nem vágom olyan apróra a zölséget, mert a robotgép úgyis megoldja. A marhahúst nem pácolom, csak a vaddisznót, de ez már egy másik történet.