Tzatziki - görög uborkamártogatós
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 40.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 135.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 161.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 790.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 299 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 306 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.9 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 541.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 279 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 104 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 86.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 59.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A kígyóuborkát megmossuk, pár karikát félreteszünk a díszítéshez, a maradékot pedig szálasra lereszeljük. (Én az almareszelőn szoktam.) Besózzuk, fél óráig állni hagyjuk a sóban.
- Közben a diót mozsárban darabosra törjük, és egy akkora tálkába tesszük, amiben majd az egész mártás elfér.
- A fokhagymát melléreszeljük, és ráöntjük az olívát, hogy alaposan kijöjjenek az ízek. Rövid pihenő után hozzáadjuk a márványsajtos krémet és a tejfölt, kb. 1 ek citromlevet, borsot őrlünk rá, villával alaposan elkeverjük.
- Az uborkát jó alaposan kinyomkodjuk, mert eddigre levet eresztett a sótól. Belekeverjük a tejfölös-krémsajtos masszába, és legvégül kaprot is hozzáadjuk. Megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően még kaphat sót, borsot, citromlevet.
- A mártást uborka karikákkal díszítjük, majd tálalás előtt behűtjük.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 388
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 36967
- Feltöltés dátuma: 2012. február 28.
Ajánló
A hozzávaló arányai elég rugalmasan kezelhetők. A márványsajtkrém és a tejföl mennyisége nem szentírás, csak irányadó, szerethetjük fokhagymásabban vagy kevésbé. És olajbogyóval is díszíthetjük. Szezonban persze olcsóbb az uborka és friss kaprot is vehetünk. Nekem mindig van lefagyasztva apróra vágott kaprom. Egy régi jégkockatartóba rakom, kevés vízzel eloszlatom, majd az elválasztó műanyagrácsot beleteszem. Ha megfagyott, egyesével kipattintom és folpackba csomagolom, így megy vissza a mélyhűtőbe egy zacskóban. Sokkal intenzívebb az íze, mint a szárított kaporé, de jobb híján az is megteszi.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Népszerű nálunk a gyros, olykor pitában, de legtöbbször körettel. E nélkül a mártás nélkül egyenesen elképzelhetetlen. Ha véletlenül a hús előbb elfogy, a maradék mártás pirítósra kenve is kelendő vagy hasábokra vágott nyers zöldségekkel (sárgarépa, jégcsapretek, kaliforniai paprika, stb.) fogyasztható.