Tyúkhúsleves Brofi konyhájából
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
42g csirke alsócomb45 kcal
-
36g csirkeszárny42 kcal
-
35g csirkefarhát63 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
40g karalábé8 kcal
-
43g zeller16 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g leveskocka11 kcal
-
0g só0 kcal
-
333g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
250g csirke alsócomb270 kcal
-
214g csirkeszárny253 kcal
-
210g csirkefarhát375 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
0g só0 kcal
-
2000g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
6.6g csirke alsócomb7 kcal
-
5.6g csirkeszárny7 kcal
-
5.5g csirkefarhát10 kcal
-
6.3g sárgarépa2 kcal
-
4.7g fehérrépa3 kcal
-
6.3g karalábé1 kcal
-
6.8g zeller2 kcal
-
2.6g paradicsom0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.4g vöröshagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.5g leveskocka2 kcal
-
0g só0 kcal
-
52.4g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 977.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 193 mg
-
Nátrium 656 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 520.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 1255 micro
-
β-karotin 3031 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 141 micro
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 83.5 g
Zsír
-
Összesen 73 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 394 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5866.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 416 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 1156 mg
-
Nátrium 3936 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.1 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 3122 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1953 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 192 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 170 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 272 mg
-
Retinol - A vitamin: 124 micro
-
α-karotin 7528 micro
-
β-karotin 18186 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2575 micro
-
Lut-zea 848 micro
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 81.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 197 micro
-
β-karotin 477 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 67 micro
-
Lut-zea 22 micro
Hozzávalók
-
2 db csirke alsócomb
-
2 db csirkeszárny
-
2 db csirkefarhát
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 db karalábé
-
1 közepes db zeller
-
1 közepes db paradicsom
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 közepes db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
2 l víz
Elkészítés
- A zöldségeket pucoljuk meg, és a hagyma, fokhagyma kivételével tegyük őket vízbe. A karalábét, zellert közepes cikkekre vágjuk, a répákat félbe, ha nagyon hosszúak. A paradicsomot csak megmossuk.
- Vegyünk elő egy nagy lábost, amibe kényelmesen elférnek a csirkék. A húst mosás után tegyük fel annyi vízbe főni, hogy kb még egy 10 centire ellepje. Ha már kezd felforrni, akkor szedjük le a habot, ha már nincs sok hab, akkor dobjuk bele az összes zöldségünket, ami van ("bezöldségeljük" a levest).
- Várjuk meg, míg újra felforr, utána azonnal vegyük vissza a lángot (majdnem a legalacsonyabbra). Tegyük bele a két kockát, az egész borsot, és mehet bele először kb 1 evőkanál só, ha nem elég sós, akkor később utána sózunk. Gyöngyözve főzzük (lásd story) kb 1 órát a zöldségelés után. Kóstolgassuk, nézegessük, hogy jól fő. Egy répa keménységét ellenőrizve tudjuk, hogy már jó-e a leves.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3486
- Feltöltés dátuma: 2014. október 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Húú, hát erről nehéz írni, mert tyúkhúsleves kérdésben, ahány ház, annyi szokás. Azért írom inkább tyúkhúslevesnek, mint csirkeaprólék vagy simán csirkehúslevesnek, mert lényegében ebben (egy extra farhát kivételével) ugyanazok vannak. Véleményem szerint egy igazán jó tyúkhúsleves akkor jó (azon túl, hogy jó az alapanyag), hogy jó tömény, ezért ne féljünk sok zöldséget és húst beletenni. Egy tyúkhúsleves elkészítése könnyű, de egy igazán jó tyúkhúslevest megcsinálni nagyon nehéz. Őszintén szólva, ezt nem lehet egy receptben leírni, mert az ételnek lelke van, és ide is kell ez, még én sem tudom azt a tyúkhúslevest visszaadni, amit pl. anyukám tud csinálni, pedig az alapanyagok ugyanazok. Húsleveskockát ne sajnáljuk, mert nem lesz tőle "kocka" íze, de sokat segít a dolgon, megéri. Én pl azért teszek bele paradicsomot, mert a levesfőzés végén azt szétnyomva megbolondítja a levest. A sózás a legnehezebb, mert véleményem szerint a tyúkhús leves akkor jó, ha kicsit sós, de nem tolakodó. A legfontosabb része a jó tyúkhúslevesnek mégis a főzése, és ez a legnehezebb, ugyanis lassú lángon, gyöngyözve kell főzni, amit beállítani nem könnyű. Erre van egy módszer, az úgynevezett fakanál módszer: Tegyünk egy vastag nyelű fakanalat a peremtől kb. 5 centire, és úgy tegyük rá a fedőt. Ezzel könnyebb beállítani, hogy gyöngyözve forrjon. Profibbak fakanál nélkül is csinálhatják. Szóval íme az én tyúkhúslevesem :)