Túrós-lekváros töltött-fonott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vera vagyok
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
3 kcal
-
6g tej4 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
5 kcal
A töltelékhez
-
19g tehéntúró28 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
3g tejföl5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
15g lekvár/ dzsem42 kcal
Összesen
528
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
50g tej28 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A töltelékhez
-
150g tehéntúró221 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
120g lekvár/ dzsem334 kcal
Összesen
4214
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
41.5g finomliszt151 kcal
-
13.8g habtejszín40 kcal
-
7.6g tojás10 kcal
-
1.7g friss élesztő2 kcal
-
3.5g tej2 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
A töltelékhez
-
10.4g tehéntúró15 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
1.4g tejföl3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
8.3g lekvár/ dzsem23 kcal
Összesen
291
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 421.2 g
-
Cink 50 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.1 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 23 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
528
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107 g
Zsír
-
Összesen 92.8 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 594 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3369.7 g
-
Cink 399 mg
-
Szelén 240 mg
-
Kálcium 510 mg
-
Vas 310 mg
-
Magnézium 183 mg
-
Foszfor 1372 mg
-
Nátrium 323 mg
-
Réz 16 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 729 g
-
Cukor 243 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 447.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 738 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 125 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 39 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 181 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 420 micro
-
Kolin: 404 mg
-
Retinol - A vitamin: 727 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 596 micro
Összesen
4214
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 233.2 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.5 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 13 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
291
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
200 ml habtejszín
-
2 db tojás
-
2.5 dkg friss élesztő
-
0.5 dl tej
-
8 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez
-
15 dkg tehéntúró
-
8 dkg cukor
-
1 ek tejföl
-
1 teáskanál fahéj
-
6 ek lekvár/ dzsem
Elkészítés
A tésztához
- A tejet kicsit meglangyosítjuk, és elkeverjük egy kávéskanál cukorral. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk állni 3 percig.
- Ezalatt a lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba. Beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Utána beletesszük az egyik tojást és a másik tojásnak a fehérjét. (A maradék egy tojássárgáját félretesszük a végére, a kalács lekenéséhez.)
- Ezután beleöntjük az élesztőt és a habtejszínt is. Minden összetevőt elkeverünk a liszttel, és utána jó alaposan összegyúrjuk. A tésztának nem szabad keménynek lenni, puha és ruganyos legyen. (Szükség esetén tegyünk még bele tejet vagy lisztet.) Kb. 10 percig kell gyúrni kézzel ahhoz, hogy ruganyos legyen. A végén összegömbölyítjük a tésztát a tálban, és megszórjuk kevés liszttel.
- Lefedjük a tálat, és kelni hagyjuk a tésztát kb. 1 óra hosszáig, amíg a tészta a kétszeresére nő.
- Ezalatt a túrót összetörjük egy villával, és összekeverjük a cukorral, a tejföllel és a fahéjjal.
- Mikor a tésztánk megkelt, akkor szétvágjuk 6 kb. egyforma darabra. Hármat egyenlőre félreteszünk, a másik hármat pedig kinyújtjuk hosszú csíkokra. A hossza legyen háromszorosa a szélességének.
- Ezután egymás mellé fektetjük a kinyújtott csíkokat, és egyenletesen elosztjuk rajta a túrót. Szétkenjük a tészta teljes felületén, nem egy csíkban tesszük rá. Utána ezeket a csíkokat feltekerjük hosszában. Majd ezt a három szálat összefonjuk, mint a fonott kalácsokat szokták. A fonatot rátesszük egy sütőlapra, amire sütőpapírt tettünk.
- Aztán ugyanezt megcsináljuk lekváros töltelékkel is. (Én több lekvárt tettem rá, mint a hozzávalóknál írtam, de láthatóan elég sok kifolyt belőle, ezért csökkentettem a mennyiséget.:))
- A sütőlapon lévő kalácsokat megint kelesztjük, letakarva 30 percig.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A maradék tojássárgáját pedig összekeverjük 1 ek tejjel.
- A másodszor is megkelt kalácsokat bekenjük a tojásos-tejes keverékkel. (Ha azt szeretnénk, hogy a kalács teteje sötétebb legyen, akkor a tojásba még tegyünk 1 tk cukrot is.)
- Betesszük az előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt megsütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4767
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Vera vagyok
15 recept
Ilyen tésztából fonott kalácsot már sokszor csináltam, de most úgy gondoltam, kipróbálom töltve is. És érdemes volt!:) Ha valaki azt szeretné, hogy a kalács ne nyíljon ennyire szét, akkor sütheti valamilyen formában is, de akkor hosszabb lesz a sütési idő, mert magasabb, sűrűbb lesz a tészta.