Trikolor palacsintatorony
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
A palacsintához
-
4 kcal
-
42g rétesliszt152 kcal
-
83g tej47 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g cukor2 kcal
-
12 kcal
A töltelékhez
-
109 kcal
-
83g spenót14 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
A palacsintához
-
20g friss élesztő21 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
500g tej280 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
6g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
71 kcal
A töltelékhez
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
500g spenót83 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
A palacsintához
-
1 kcal
-
11.9g rétesliszt43 kcal
-
23.8g tej13 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
A töltelékhez
-
4.8g kolozsvári szalonna31 kcal
-
23.8g spenót4 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
14.3g paradicsom3 kcal
-
14.3g tejföl28 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1034 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 228 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 524 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 162.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 391 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 295 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 172 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 3613 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 7471 micro
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.6 g
Zsír
-
Összesen 159.7 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 627 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6204 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 1370 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 426 mg
-
Foszfor 1100 mg
-
Nátrium 3142 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 258 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 974.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2344 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 147 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 1768 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1030 micro
-
Kolin: 465 mg
-
Retinol - A vitamin: 521 micro
-
α-karotin 303 micro
-
β-karotin 21676 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 44827 micro
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 149 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 1031 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 367 micro
-
Lut-zea 2132 micro
Hozzávalók
A palacsintához
-
2 dkg friss élesztő
-
25 dkg rétesliszt
-
5 dl tej
-
2 db tojás
-
1 teáskanál só
-
0.5 teáskanál cukor
A töltelékhez
-
10 dkg kolozsvári szalonna
-
2 gerezd fokhagyma
-
30 dkg paradicsom
-
3 dl tejföl
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A palacsintához
- A palacsintát az itt leírtak alapján elkészítjük.
- A szalonnát jó apróra vágjuk, és kisütjük.
- A spenótot alaposan megmossuk, vastagabb részeit kivágjuk, leveleit aprítjuk.
- A szalonnára és kiolvadt zsírjára dobjuk, és 2-3 percig főzzük, épphogy csak a nyersségét elveszítse, majd zúzott fokhagymával, és borssal ízesítjük. (Mivel a szalonna elvileg sós, én ezt nem sóztam külön. Kóstolgatni azonban nem árt.)
- A paradicsomokat előkészítjük: jól megmossuk és vékony, lehetőleg nagyjából egyforma karikákra vágjuk.
- Elkezdünk rétegezni: egy kapcsos tortaformába (aminek mérete nagyjából megegyezik a palacsintáéval) teszünk egy palacsintát, amit megkenünk a tejföllel, majd a spenótos-szalonnás raguval, majd ráteszünk pár karika paradicsomot, amit picit sózhatunk-borsozhatunk.
- Addig ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó palacsinta tetejét már csak tejfölel kenjük meg, és helyezünk rá pár karika paraicsomot.
- Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a paradicsom a tetején meg nem sül egy kicsit.
- Megvárjuk, amíg hűl annyit, hogy szeletelni lehessen (mert ha forrón nekiesünk, eldől, szétesik, és akkor kihullik a hajunk), lekapcsoljuk a tortaforma peremét, és már vághatjuk is!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 157
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 13425
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 14.
Ajánló
Könnyű, száraz fehérbor.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
A palacsintatorony az én extrém sportom a konyhában. Termeli ám az adrenalint, hajaj... eldől, nem dől el, egyenes a belseje, felszívja a szószt, kiszárad? Na, ezt a tornyot azért fogom máskor is megcsinálni, mert nincsenek vele ezek a problémák. A palacsinta, mivel könnyű s levegős, kitűnő az építkezéshez, mert nem húzza le a saját súlya, mint pl. a krumplis palacsintát. A szósz kellemesen krémes, de nem nagyon szaftos, így nem folyik minden irányba. Na és annak a palacsintának a nedvszívó képességére is kíváncsi lennék, amelyik "eltünteti" a leveles spenótot :). Szóval, összegezve, minden kezdőnek (és palacsintatorony-ellenzőnek) szeretettel ajánlom, mert könnyű elkészteni, és nagyon-nagyon fínom! Vegetáriánusok természetesen elhagyhatják a szalonnát, de aki alapvetően nem vega, csak nem egy nagy húsevő, hagyja benne, isteni, ahogy néha találunk egy-egy kis darab jól lepirított szalonnát. Az eredeti receptet a Magyar Konyha 2007. szeptemberi számában találtam.