Torta della nonna
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
A főzött krémhez
-
8g cukor32 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
83g tej47 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A vajas tésztához + a tetejére
Összesen
553
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
A főzött krémhez
-
50g cukor194 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
500g tej280 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A vajas tésztához + a tetejére
Összesen
3316
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
A főzött krémhez
-
4g cukor16 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
40.4g tej23 kcal
-
4.8g tojássárgája16 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
A vajas tésztához + a tetejére
Összesen
269
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 183 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 615 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.7 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 159 micro
Összesen
553
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 63.1 g
Zsír
-
Összesen 147 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3690.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 1201 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 1362 mg
-
Nátrium 843 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 430 g
-
Cukor 211 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 127.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1161 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 697 mg
-
Retinol - A vitamin: 1139 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 254 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 953 micro
Összesen
3316
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 297.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
269
kcal
Hozzávalók
A főzött krémhez
-
50 g cukor
-
50 g finomliszt
-
500 ml tej
-
3 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
A vajas tésztához + a tetejére
Elkészítés
A főzött krémhez
- A főzött krémhez elkeverjük a tojássárgákat a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a langyos tejjel, és belereszeljük a citrom héját.
- Lassú tűzön sűrűsödésig főzzük, majd celofánnal letakarva félretesszük hűlni. Így elkerülhetjük, hogy a krém teteje "bebőrösödjön".
A vajas tésztához + a tetejére
- A vajas tésztához egy mixer segítségével összekeverjük a lisztet a vajjal, a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojást és a cukrot is.
- Az így kapott alapot legalább fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
- A magvakat vízbe áztatjuk felhasználásig, így nem fognak megégni.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy sütőformát kivajazunk, belisztezünk.
- A tésztát kettévesszük, majd két kör alakot nyújtunk. Az egyik legyen pár centivel nagyobb átmérőjű. Ezzel béleljük ki a forma alját és oldalát, úgy 1,5 cm magasan.
- Beletöltjük a krémet, majd betakarjuk a tészta másik felével. Figyeljünk oda, hogy a széleket jól lezárjuk, különben kifolyik a krém a sütés során.
- Megszurkáljuk a tortánkat egy villával, megszórjuk a lecsepegtetett fenyőmagvakkal, és körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.
- Kihűtjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 33
- Össznézettség: 11087
- Feltöltés dátuma: 2013. július 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A "nagymama tortája" egy tipikus toszkán édesség, mely Guido Samorini nevéhez fűződik. Néhány vendég megelégelte a régió igen gyér és unalmas desszertkínálatát, s valami újdonság megkreálására kérte a firenzei éttermest, aki a következő héten ezzel az egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb tortával lepte meg őket. Azóta számtalan variánsa jelent meg, de a lényeg mégis a vajas tészta-főzött krém-fenyőmag házasításában nyugszik. Ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed, omlós, mégis krémes süteményre vágyik. Édesszájúak duplázhatják a cukor mennyiségét a krémben. Fenyőmag híján használhatunk tisztított, felezett mandulát is.