Török húsos cigaretta börek
- 15% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
75g réteslap221 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
15g joghurt9 kcal
-
53g olívaolaj470 kcal
-
11g szezámmag60 kcal
A töltelékhez
-
200g darált marhahús284 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2g oregánó4 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
- 15% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
150g réteslap443 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
106g olívaolaj939 kcal
-
21g szezámmag120 kcal
A töltelékhez
-
400g darált marhahús568 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g oregánó8 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
- 15% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
17.6g réteslap52 kcal
-
6.5g tojás8 kcal
-
3.5g joghurt2 kcal
-
12.5g olívaolaj110 kcal
-
2.5g szezámmag14 kcal
A töltelékhez
-
47g darált marhahús67 kcal
-
5.9g vöröshagyma2 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.4g oregánó1 kcal
-
2.6g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
- 15% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.7 g
Zsír
-
Összesen 76.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 214 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1137.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 570 mg
-
Nátrium 176 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 208.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 228 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 585 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 777 micro
- 15% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 115.5 g
Zsír
-
Összesen 152.8 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 428 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2275 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 388 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 204 mg
-
Foszfor 1139 mg
-
Nátrium 351 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 416.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 183 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 457 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 510 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1171 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1554 micro
- 15% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 267.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 182 micro
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
40 dkg darált marhahús
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kk fahéj
-
3 tk oregánó
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
A tésztához
- A töltelékhez felvágjuk apróra a hagymákat, a petrezselymet. A vöröshagymát üvegesre pároljuk olívaolajon, majd hozzáadjuk a fokhagymást, a darált húst, és megfűszerezzük a fahéjjal, oregánóval, sóval, borssal. Ha készen van a töltelékünk, félretesszük, és hagyjuk kicsit hűlni.
- Egy kis edényben keverjük össze a joghurtot, tojást, olívaolajat. Ezt a keveréket fogjuk használni,majd a réteslapok megkenéséhez, benedvesítéséhez.
- A börek megtöltéséhez vegyünk magunk elé egy lapot úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen felénk fordítva. A tészta bal oldalát finoman megkenjük a tojásos keverékkel, majd a tészta jobb részét ráhajtjuk. Az így félbehajtott réteslap tetejét is megkenjük a tojással, majd 2-3 evőkanál tölteléket helyezzünk kb. 2 cm-re a tészta szélétől úgy, hogy a töltelék két oldalán is maradjon 1-2 cm. Hajtsd rá a töltelékre a tészta rövidebbik oldalát, majd oldalról is, és kezd el óvatosan felcsavarni.
- A felcsavart böreket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymás mellé.Sütés előtt még megkenjük mindegyik egy kis tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- A legjobb langyosan, de másnap reggelire is megteszi....ha marad. :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 154
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 13702
- Feltöltés dátuma: 2012. november 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Börek A börek eredete sok más tradícionális török étel mellett az Ottomán Birodalom idejére nyúlik vissza. Amerre csak az ottománok vándoroltak és letelepedtek, ételeiket az azóta eltelt évszázadok során továbbra is készítik a helyiek, sőt új ételekhez is adtak inspirációt. A tészta-alapú ételek a török konyhában máig nagyon meghatározóak, rendkívül változatosak és sokféle készítési technikájuk létezik. Könnyen nyomon követhetjük a törökök útját a történelemben, ha megnézzük, hol esznek ma is böreket, vagy ahhoz hasonló ételeket. A börek szó a "börbör" szóból ered, ami takarót, beburkolást, beborítást jelent és ma is igen elterjedt egészen a Kaukázusoktól a Balkánig. Habár a nyugati konyháknak rengeteg fantasztikus süteménye és péksüteménye van, ritkán találunk a börekhez hasonló terméket. Ottomán források szerint különösen a 15-16. században kezdődött el a börek diverzifikációja, ebből az időszakból sok új recept származik. Hagyományosan nagy tepsikben készítik, amelyet aztán sütés után vágnak apró szeletekre. A nagy tepsikben készített és felszolgált börek az ottomán ünnepek fontos szórakoztató elemének számított. Ezzel szemben ma már kisebb adagokban készítik. A börek egyik sajátossága, hogy a teteje mindig meg van szórva szezámmaggal. A börek, amelyet sokan burek-ként ismernek, sütőben vagy olajban sült tészta, vékony, réteges tésztából készül, közismert nevényufka tésztából. Manapság leggyakrabban sajttal töltik, főként fetával, beyaz peynir-rel (speciális török krémfehérsajt - sós fehér sajt, amelyet pasztőrizálatlan juhtejből készítenek - vagy kaşar-ral - közepesen kemény halványsárga sajt, szintén pasztőrizálatlan vegyes juhtej és kecsketejből előállítva). A sajt mellett nagyon népszerűek a darált hússal és a zöldségekkel töltött börekek is. Az ottomán források szerint egykoron édes verziója is nagyon népszerű volt, ma már azonban inkább a sós börek az elterjedt.