Töltött káposzta gazdagon Grétitől
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
63g savanyú káposzta12 kcal
-
50g savanyú káposzta10 kcal
-
75g darált marhahús107 kcal
-
25g bacon98 kcal
-
13g rizs45 kcal
-
56 kcal
-
25g lángolt kolbász113 kcal
-
82 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
13g paprika2 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
7 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
500g savanyú káposzta95 kcal
-
400g savanyú káposzta76 kcal
-
600g darált marhahús852 kcal
-
200g bacon786 kcal
-
100g rizs358 kcal
-
250g füstölt-főtt tarja450 kcal
-
200g lángolt kolbász904 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
57 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
16.1g savanyú káposzta3 kcal
-
12.9g savanyú káposzta2 kcal
-
19.3g darált marhahús27 kcal
-
6.4g bacon25 kcal
-
3.2g rizs12 kcal
-
8.1g füstölt-főtt tarja14 kcal
-
6.4g lángolt kolbász29 kcal
-
3.2g kolozsvári szalonna21 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.4g paradicsom1 kcal
-
3.2g paprika1 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
2.3g sűrített paradicsom2 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34 g
Zsír
-
Összesen 36.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2319.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 275 mg
-
Nátrium 1886 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 253.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 111 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 506 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 3160 micro
-
Lut-zea 712 micro
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 272.2 g
Zsír
-
Összesen 290.4 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 588 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18558.5 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 261 mg
-
Kálcium 506 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 426 mg
-
Foszfor 2197 mg
-
Nátrium 15090 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 174.2 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 2027.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 375 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 28 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 324 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 886 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 61 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 658 micro
-
Kolin: 783 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 285 micro
-
β-karotin 4049 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 25281 micro
-
Lut-zea 5695 micro
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 597.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 486 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 814 micro
-
Lut-zea 183 micro
Hozzávalók
-
60 dkg darált marhahús
-
20 dkg bacon
-
0.5 bögre rizs
-
2 közepes db paradicsom
-
1 közepes db paprika
-
2 nagy db vöröshagyma
-
70 g sűrített paradicsom
-
1 csokor petrezselyem
-
4 db babérlevél
-
3 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A fejes káposztát levelire bontva forróvízbe tesszük, hogy kissé kiázzon. Én a vágott káposztát nem szoktam átmosni, de aki úgy gondolja, hogy erős az íze, az tegye meg bátran.
- A hagymát megpucoljuk, és az egyiket nagyon apró kockákra vágjuk. A bacont és a paprika felét ugyancsak kicsi kockába vágjuk.
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált húst rizzsel, baconnal, paprika kockákkal, hagyma kockákkal, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
- Akinek bírja a gyomra az tegyen a töltelékbe zúzott fokhagymát is, nagyon jó ízt ad az ételnek. Nálunk a családban vannak gyomorpanaszosok, úgyhogy én anélkül készítem a biztonság kedvéért.
- Az áztatott leveleket félbe vágjuk, ha elég nagyok, közben a közepükből kivágjuk a vastagabb részt. Ha nagyobb töltelékeket szeretnénk készíteni, akkor csak a levelek torzsához közeli részét vékonyítjuk el (késsel vékonyra vágjuk).
- A töltelékből gombócokat gyúrunk, melyeket egyenként belecsavarjuk egy-egy levélbe.
- A húsos szalonnát, a kolbászt, tarját és maradék hagymát 4-6 szeletbe vágjuk.
- Egy nagy lábas aljára szalonna darabokat teszünk, és elkezdjük a töltelékeket szorosan egymás mellé belehelyezni úgy, hogy közben a füstölt finomságokból és a hagyma szeletekből közéjük, melléjük teszünk egy-egy darabkát. A vágott káposztából babérlevelek és borsszemek kíséretében minden sor fölé tegyünk egy keveset.
- A maradék paprikát félbe vágjuk, a paradicsomokat negyedeljük, és oldalra vagy a töltelékek tetejére helyezzük. A mosott friss zöldekkel, petrezselyemmel, zellerrel zárjuk a sort, majd felöntjük az egészet vízzel, hogy ellepjen mindent.
- Közepes lángon főzzük a káposztát másfél óráig, közben figyeljük, ha elfő róla a víz, akkor pótoljuk.
- Egy kanál segítségével vegyük ki, és gyűjtsük egy mixeredénybe a lábasból a zöldeket (szárukat vágjuk le), a hagymát és a paradicsomot, paprikát (héjukat húzzuk le).
- Kanalazzunk melléjük paradicsompürét, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, akár erőssel is, és turmixoljuk simára az egészet.
- Öntsük a káposztára a paradicsomos levet. Óvatosan mozgassuk meg fakanállal a töltelékeket, hogy mindenhová eljusson az értékes, ízes lé, és főzzük vele össze még fél órán keresztül.
- A tűzről levéve, letakarva hagyjuk pihenni még fél órát minimum. Ízlés szerint tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 141
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 49
- Össznézettség: 21299
- Feltöltés dátuma: 2013. december 19.
Ajánló
Karácsonykor egy kicsit több időnk van a konyhaművészetre, sőt magunk is nagyot szeretnénk domborítani a családtagok előtt. Év közben ritkán van alkalmam ilyen nagy és hosszadalmas főzésre. Ezzel a finomsággal ezért általában ilyenkor rukkolok elő. Mindenki számít rá, de azt hiszem én várom a legjobban. Van aki tejföllel bolondítja, én nem rontanám el az ízét semmilyen tejtermékkel. Frissen szelt kenyér viszont mindenképpen kell hozzá. Mivel tunkolnánk ki azt a finom szaftját?
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
A töltött káposzta gyerekkorom óta a kedvenc ételem. Soha nem ettem meg a húst, és a töltött paprikát sem szerettem, csak a káposztát. Nem tudom megmagyarázni miért. Ez a recept úgy született, hogy mivel mindenféle változatát szeretem, (így mindegyik ízét egyszerre szeretném érezni) ezért beledolgoztam minden földi jót. Nekem ez a tökéletes töltött káposzta. Karácsonykor kihagyhatatlan fogás családunkban!