r
Nosalty Logó

Töltött káposzta gazdagon Grétitől

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Töltött káposzta gazdagon Grétitől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 554 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4425 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 142 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2319.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    1886 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    253.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    3160 micro
  • Lut-zea
    712 micro
Összesen 554 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    272.2 g

Zsír

  • Összesen
    290.4 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    588 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18558.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    261 mg
  • Kálcium
    506 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    426 mg
  • Foszfor
    2197 mg
  • Nátrium
    15090 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.2 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    2027.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    375 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    28 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    324 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    886 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    658 micro
  • Kolin:
    783 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    285 micro
  • β-karotin
    4049 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    25281 micro
  • Lut-zea
    5695 micro
Összesen 4425 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    597.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    486 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    814 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 142 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fejes káposztát levelire bontva forróvízbe tesszük, hogy kissé kiázzon. Én a vágott káposztát nem szoktam átmosni, de aki úgy gondolja, hogy erős az íze, az tegye meg bátran.
  2. A hagymát megpucoljuk, és az egyiket nagyon apró kockákra vágjuk. A bacont és a paprika felét ugyancsak kicsi kockába vágjuk.
  3. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált húst rizzsel, baconnal, paprika kockákkal, hagyma kockákkal, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
  4. Akinek bírja a gyomra az tegyen a töltelékbe zúzott fokhagymát is, nagyon jó ízt ad az ételnek. Nálunk a családban vannak gyomorpanaszosok, úgyhogy én anélkül készítem a biztonság kedvéért.
  5. Az áztatott leveleket félbe vágjuk, ha elég nagyok, közben a közepükből kivágjuk a vastagabb részt. Ha nagyobb töltelékeket szeretnénk készíteni, akkor csak a levelek torzsához közeli részét vékonyítjuk el (késsel vékonyra vágjuk).
  6. A töltelékből gombócokat gyúrunk, melyeket egyenként belecsavarjuk egy-egy levélbe.
  7. A húsos szalonnát, a kolbászt, tarját és maradék hagymát 4-6 szeletbe vágjuk.
  8. Egy nagy lábas aljára szalonna darabokat teszünk, és elkezdjük a töltelékeket szorosan egymás mellé belehelyezni úgy, hogy közben a füstölt finomságokból és a hagyma szeletekből közéjük, melléjük teszünk egy-egy darabkát. A vágott káposztából babérlevelek és borsszemek kíséretében minden sor fölé tegyünk egy keveset.
  9. A maradék paprikát félbe vágjuk, a paradicsomokat negyedeljük, és oldalra vagy a töltelékek tetejére helyezzük. A mosott friss zöldekkel, petrezselyemmel, zellerrel zárjuk a sort, majd felöntjük az egészet vízzel, hogy ellepjen mindent.
  10. Közepes lángon főzzük a káposztát másfél óráig, közben figyeljük, ha elfő róla a víz, akkor pótoljuk.
  11. Egy kanál segítségével vegyük ki, és gyűjtsük egy mixeredénybe a lábasból a zöldeket (szárukat vágjuk le), a hagymát és a paradicsomot, paprikát (héjukat húzzuk le).
  12. Kanalazzunk melléjük paradicsompürét, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, akár erőssel is, és turmixoljuk simára az egészet.
  13. Öntsük a káposztára a paradicsomos levet. Óvatosan mozgassuk meg fakanállal a töltelékeket, hogy mindenhová eljusson az értékes, ízes lé, és főzzük vele össze még fél órán keresztül.
  14. A tűzről levéve, letakarva hagyjuk pihenni még fél órát minimum. Ízlés szerint tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 141
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 49
  • Össznézettség: 21299
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 19.

Ajánló

Karácsonykor egy kicsit több időnk van a konyhaművészetre, sőt magunk is nagyot szeretnénk domborítani a családtagok előtt. Év közben ritkán van alkalmam ilyen nagy és hosszadalmas főzésre. Ezzel a finomsággal ezért általában ilyenkor rukkolok elő. Mindenki számít rá, de azt hiszem én várom a legjobban. Van aki tejföllel bolondítja, én nem rontanám el az ízét semmilyen tejtermékkel. Frissen szelt kenyér viszont mindenképpen kell hozzá. Mivel tunkolnánk ki azt a finom szaftját?

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A töltött káposzta gyerekkorom óta a kedvenc ételem. Soha nem ettem meg a húst, és a töltött paprikát sem szerettem, csak a káposztát. Nem tudom megmagyarázni miért. Ez a recept úgy született, hogy mivel mindenféle változatát szeretem, (így mindegyik ízét egyszerre szeretném érezni) ezért beledolgoztam minden földi jót. Nekem ez a tökéletes töltött káposzta. Karácsonykor kihagyhatatlan fogás családunkban!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...