Tolófánk gyűrűk citromos cukormázzal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
42g víz0 kcal
-
8g margarin60 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
19 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
6 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A mázhoz
A sütéshez
-
43g napraforgó olaj376 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
250g víz0 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
114 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A mázhoz
A sütéshez
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
20.3g víz0 kcal
-
4.1g margarin29 kcal
-
12.2g finomliszt44 kcal
-
2.4g étkezési keményítő9 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
26.7g tojás34 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A mázhoz
A sütéshez
-
20.7g napraforgó olaj183 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 54.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 351.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 157 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 248 micro
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 52.2 g
Zsír
-
Összesen 324.5 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 148 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 111 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2107 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 943 mg
-
Nátrium 589 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 280.8 g
-
Cukor 137 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 530.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 874 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 112 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 876 mg
-
Retinol - A vitamin: 849 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1490 micro
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
250 ml víz
-
50 g margarin
-
150 g finomliszt
-
30 g étkezési keményítő
-
25 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
6 db tojás
-
1 tk sütőpor
A mázhoz
A sütéshez
-
3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához
- Először is ebből az adagból kb. 35 db fánk lesz. Ennek megfelelően sütőpapírt kb. 10x10 cm-es darabokra vágunk, és megvajazzuk őket.
- A vizet lábosban felforraljuk, beletesszük a margarint, és ha felolvadt, lehúzzuk a tűzről. A lisztet és étkezési keményítőt beleszitáljuk.
- Csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre. Állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg egységes masszává áll össze a tészta. Akkor jó, ha elválik a lábos falától. Áttesszük egy tálba, és hűlni hagyjuk.
- Robotgéppel beledolgozzuk a cukrot és a vaníliáscukrot. Öt tojást egyenként(!) jó alaposan beledolgozunk a masszába.
- A hatodik tojást felverjük, és csak annyit keverünk a tésztába, hogy fényesen csillogjon, és ne folyjon le a kanálról. A sütőport a teljesen kihűlt tésztába keverjük bele.
- Serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk az olajat.
- A tésztát adagonként csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőpapírra gyűrűformát nyomunk belőle.
- A sütőpapírt egyik sarkánál fogva óvatosan a forró olajba mártjuk, így leválasztjuk róla a tésztát. Mindkét oldalon aranysárgára sütjük (1-1 perc!). Szűrőkanállal kiszedjük, konyhai törlőpapírra szedve hűlni hagyjuk.
- A mázhoz a porcukrot citromlével és annyi meleg vízzel keverjük össze, hogy sűrűn folyós masszát kapjunk. Ecsettel a fánkra kenjük.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2913
- Feltöltés dátuma: 2012. január 29.
Ajánló
A tolófánk tulajonképpen csak egy egyenes tésztacsíkot jelent, amit belenyomunk a forró olajba. Ez a változat jóval macerásabb, viszont annál különlegesebb. Az égetett tészta a kettős hőhatás (főzés és sütés) miatt kapta a nevét. Elsősorban fánkokat készítenek belőle. Fontos, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele a langyosra hűlt tésztába, és jó alaposan keverjük ki. A sütőport pedig a teljesen kihűlt tésztába szabad beledolgozni, mert ha még melegen vagy langyosan adnánk hozzá, a sütőpor térfogatnövelő ereje túl hamar érvényesülne.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Az első fánkom. :) Bár nem vagyok oda a fánkért, kedvenc süteményes könyvecskémet nézegetve megtetszett ez a fajtája. Égetett tésztát sem csináltam még soha, úgyhogy ez dupla kihívás volt. Bevallom, meg is küzdöttem vele. :) Végül törekvéseimet siker koronázta, és az eredménynek 10 perc után hűlt helyét se leltük. :)