Tökéletes konfitált sertéstarja krémes burgonyapürével és savanyított lilahagymával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
konfitált tarja
-
133g sertéstarja248 kcal
-
50g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
20g fokhagyma27 kcal
-
1g tv-paprika0 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
250g sertészsír113 kcal
savanyított lilahagyma
-
67g lilahagyma24 kcal
-
0g só0 kcal
-
46g cukor177 kcal
-
42g fehérborecet8 kcal
-
42g víz0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g bors1 kcal
krémes burgonyapüré
-
133g burgonya77 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1028
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
konfitált tarja
-
800g sertéstarja1488 kcal
-
300g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
120g fokhagyma161 kcal
-
3g tv-paprika0 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
1500g sertészsír677 kcal
savanyított lilahagyma
-
400g lilahagyma146 kcal
-
0g só0 kcal
-
275g cukor1064 kcal
-
250g fehérborecet48 kcal
-
250g víz0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
2g bors5 kcal
krémes burgonyapüré
-
800g burgonya462 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
6171
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
konfitált tarja
-
14.6g sertéstarja27 kcal
-
5.5g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.3g vöröshagyma1 kcal
-
2.2g fokhagyma3 kcal
-
0.1g tv-paprika0 kcal
-
3.6g paradicsom1 kcal
-
27.4g sertészsír12 kcal
savanyított lilahagyma
-
7.3g lilahagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
4.6g fehérborecet1 kcal
-
4.6g víz0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g bors0 kcal
krémes burgonyapüré
-
14.6g burgonya8 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
3.6g habtejszín11 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
112
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.7 g
Zsír
-
Összesen 66.7 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 203 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20158.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 404 mg
-
Nátrium 19495 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.1 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 400 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 338 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 318 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 227 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
1028
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 172.5 g
Zsír
-
Összesen 400 g
-
Telített zsírsav 204 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 141 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 1219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120950.8 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 235 mg
-
Kálcium 829 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 437 mg
-
Foszfor 2422 mg
-
Nátrium 116971 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 480.8 g
-
Cukor 314 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 2400 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2027 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 363 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 238 micro
-
Kolin: 838 mg
-
Retinol - A vitamin: 1906 micro
-
α-karotin 203 micro
-
β-karotin 1362 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 356 micro
Összesen
6171
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2207.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 2135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 43.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 94 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
112
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
konfitált tarja
-
800 g sertéstarja
-
300 g só
-
bors ízlés szerint
-
2 db vöröshagyma
-
2 db fokhagyma
-
3 g tv-paprika
-
2 db paradicsom
-
1500 g sertészsír
savanyított lilahagyma
-
400 g lilahagyma
-
só ízlés szerint
-
250 g fehérborecet
-
250 g víz
-
2 db csillagánizs
-
2 db fahéjrúd
-
1 tk bors
krémes burgonyapüré
-
800 g burgonya
-
200 g vaj
-
200 g habtejszín
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
konfitált tarja
- A sertéstarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalukon alaposan besózzuk és borsozzuk. Így hagyjuk állni negyed órát, ezalatt a só kihajtja a felesleges vizet a húsból, így sokkal szebb színe és feszesebb állaga lesz. (Amíg a hús pihen a sóban, készítsük elő a savanyított hagymát.)
- A negyed óra leteltével folyó víz alatt alaposan mossuk le a hússzeleteket - az időzítésre nagyon kell figyelni, nem szabad túl sokáig a sókéregben hagyni a húst, mert akkor túl sós lesz az étel. A lemosott hússzeleteket ezután konyhai papírtörlővel itassuk le.
- Egy nagy sütőtepsibe pakoljuk bele a feldarabolt hagymát, paprikát, paradicsomot és a fokhagymagerezdeket. Sózzuk meg alaposan a zöldségeket is, szórjunk rá egész szemes borsot, majd fektessük rá a hússzeleteket a zöldségekre.
- A felolvasztott zsírt merőkanállal adagoljuk rá a húsra, figyeljünk rá, hogy a zsír mindenhová be tudjon folyni és ne maradjanak légbuborékok a zöldségek között. A recept sok zsírt követel meg, ezt azonban utána véletlenül se dobjuk ki, hanem tegyük el leszűrve, így később újrahasználhatjuk konfitáláshoz vagy használhatjuk más receptekhez zsiradékként.
- A húsok tetejére fektessünk sütőpapírt, majd fedjük le az egészet alufóliával. Az alufólia biztosítja, hogy a hús átsüljön, míg a sütőpapír benntartja az ízeket és megvédi a húst az alufóliától, nehogy átvegye az ízét.
- A konfitálás lényege, hogy alacsony hőmérsékleten (90-120 fok közt) sütjük a húst hosszabb ideig. A sütési idő a hús típusától és a szeletek vastagságától is függ, ezt a tarját nagyjából 2 órát érdemes sütni 120 fokos sütőben. (Amíg sül a hús, elkészítjük a burgonyapürét.)
- A megsült hússzeleteket egy serpenyőben kevés (a konfitáláshoz használt) zsíron átpirítjuk, így szép kérget adva a szeleteknek. Érdemes a hússzeleteken egy-egy konfitált fokhagymagerezdet is szétnyomni, remek ízt kölcsönöz neki.
savanyított lilahagyma
- A lilahagymákat vágjuk cikkekbe, majd sózzuk és cukrozzuk le alaposan - így sokkal roppanósabb és szebb színű lesz a végeredmény. Amíg a hagyma pihen, elkészítjük a pácot.
- A savanyítóléhez egy edényben 1-1-1 arányban összeforralunk vizet, fehérborecetet és cukrot. Ízesítésként szórjunk bele egész borsot, valamint csillagánizst és fahéjat - ezek a keleties fűszerek nagyon jól állnak a savanyúságoknak és a disznóhúsnak is, így kísérletezzünk bátran az ízekkel.
- Az összeforralt pácot egy szűrőn keresztül kanalazzuk az előkészített lilahagymára, majd hagyjuk savanyodni, amíg elkészülünk a hússal és a burgonyapürével is.
krémes burgonyapüré
- A burgonyát egészben, héjastul főzzük puhára a püréhez, hogy semmit ne veszítsen a keményítőtartalmából főzés közben. A megfőtt burgonyákat megpucoljuk, majd krumplitörővel összetörjük.
- Frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, sózzuk-borsozzuk, majd tejszínnel és vajjal krémesítjük.
- A kész burgonyapürét habzsákba töltjük, és abból nyomva tálaljuk kis a tányérokra - habzsák nélkül kanállal kenve is nagyon ízlésesen tudjuk tálalni a püréket.
- A pirított tarjaszeleteket a burgonyapürére fektetjük, majd ráhalmozunk a savanyított hagymagerezdekből. Kevés frissen őrölt feketeborssal még díszíthetjük és pár ágacska zöldfűszer is fel tud dobni bármilyen kitálalt fogást.
- Sütés hőfoka: 120 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 30
- 7 napos nézettség: 268
- Össznézettség: 13128
- Feltöltés dátuma: 2023. június 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
15 recept
Bemutatkozik Showszóró-tehetségkutatónk nyertesének, Pikács Árpinak a videósorozata, az Árpi keni-vágja, amiben Árpi megmutatja, hogy lehet éttermi fogásokat otthoni körülmények között is elkészíteni, valamint hogyan lehet a hétköznapi ételeket magasabb szintre emelni pár apró trükkel és némi odafigyeléssel. Az első epizódban Árpi sertéstarját konfitált lecsós zsírban, köretként pedig krémes burgonyapürét és roppanós savanyított lilahagymát készített hozzá. Tippekből-trükkökből pedig nem volt hiány: a hús állagát sós érleléssel javítottuk, a konfitáláshoz használt zsírt lecsós alappal dobtuk fel, a burgonyapürét pedig tejszínnel és vajjal tettük szuperkrémessé.