r
Nosalty Logó

Tökéletes konfitált sertéstarja krémes burgonyapürével és savanyított lilahagymával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Pikács Árpád
Tökéletes konfitált sertéstarja krémes burgonyapürével és savanyított lilahagymával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

Összesen 1028 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

Összesen 6171 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

Összesen 112 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    66.7 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    203 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20158.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    404 mg
  • Nátrium
    19495 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.1 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    400 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    338 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    318 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    227 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 1028 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    172.5 g

Zsír

  • Összesen
    400 g
  • Telített zsírsav
    204 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    141 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    1219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120950.8 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    235 mg
  • Kálcium
    829 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    437 mg
  • Foszfor
    2422 mg
  • Nátrium
    116971 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    480.8 g
  • Cukor
    314 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    2400 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2027 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    363 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    238 micro
  • Kolin:
    838 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1906 micro
  • α-karotin
    203 micro
  • β-karotin
    1362 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    356 micro
Összesen 6171 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2207.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    2135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    94 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 112 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

Elkészítés

konfitált tarja

  1. A sertéstarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalukon alaposan besózzuk és borsozzuk. Így hagyjuk állni negyed órát, ezalatt a só kihajtja a felesleges vizet a húsból, így sokkal szebb színe és feszesebb állaga lesz. (Amíg a hús pihen a sóban, készítsük elő a savanyított hagymát.)
  2. A negyed óra leteltével folyó víz alatt alaposan mossuk le a hússzeleteket - az időzítésre nagyon kell figyelni, nem szabad túl sokáig a sókéregben hagyni a húst, mert akkor túl sós lesz az étel. A lemosott hússzeleteket ezután konyhai papírtörlővel itassuk le.
  3. Egy nagy sütőtepsibe pakoljuk bele a feldarabolt hagymát, paprikát, paradicsomot és a fokhagymagerezdeket. Sózzuk meg alaposan a zöldségeket is, szórjunk rá egész szemes borsot, majd fektessük rá a hússzeleteket a zöldségekre.
  4. A felolvasztott zsírt merőkanállal adagoljuk rá a húsra, figyeljünk rá, hogy a zsír mindenhová be tudjon folyni és ne maradjanak légbuborékok a zöldségek között. A recept sok zsírt követel meg, ezt azonban utána véletlenül se dobjuk ki, hanem tegyük el leszűrve, így később újrahasználhatjuk konfitáláshoz vagy használhatjuk más receptekhez zsiradékként.
  5. A húsok tetejére fektessünk sütőpapírt, majd fedjük le az egészet alufóliával. Az alufólia biztosítja, hogy a hús átsüljön, míg a sütőpapír benntartja az ízeket és megvédi a húst az alufóliától, nehogy átvegye az ízét.
  6. A konfitálás lényege, hogy alacsony hőmérsékleten (90-120 fok közt) sütjük a húst hosszabb ideig. A sütési idő a hús típusától és a szeletek vastagságától is függ, ezt a tarját nagyjából 2 órát érdemes sütni 120 fokos sütőben. (Amíg sül a hús, elkészítjük a burgonyapürét.)
  7. A megsült hússzeleteket egy serpenyőben kevés (a konfitáláshoz használt) zsíron átpirítjuk, így szép kérget adva a szeleteknek. Érdemes a hússzeleteken egy-egy konfitált fokhagymagerezdet is szétnyomni, remek ízt kölcsönöz neki.

savanyított lilahagyma

  1. A lilahagymákat vágjuk cikkekbe, majd sózzuk és cukrozzuk le alaposan - így sokkal roppanósabb és szebb színű lesz a végeredmény. Amíg a hagyma pihen, elkészítjük a pácot.
  2. A savanyítóléhez egy edényben 1-1-1 arányban összeforralunk vizet, fehérborecetet és cukrot. Ízesítésként szórjunk bele egész borsot, valamint csillagánizst és fahéjat - ezek a keleties fűszerek nagyon jól állnak a savanyúságoknak és a disznóhúsnak is, így kísérletezzünk bátran az ízekkel.
  3. Az összeforralt pácot egy szűrőn keresztül kanalazzuk az előkészített lilahagymára, majd hagyjuk savanyodni, amíg elkészülünk a hússal és a burgonyapürével is.

krémes burgonyapüré

  1. A burgonyát egészben, héjastul főzzük puhára a püréhez, hogy semmit ne veszítsen a keményítőtartalmából főzés közben. A megfőtt burgonyákat megpucoljuk, majd krumplitörővel összetörjük.
  2. Frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, sózzuk-borsozzuk, majd tejszínnel és vajjal krémesítjük.
  3. A kész burgonyapürét habzsákba töltjük, és abból nyomva tálaljuk kis a tányérokra - habzsák nélkül kanállal kenve is nagyon ízlésesen tudjuk tálalni a püréket.
  4. A pirított tarjaszeleteket a burgonyapürére fektetjük, majd ráhalmozunk a savanyított hagymagerezdekből. Kevés frissen őrölt feketeborssal még díszíthetjük és pár ágacska zöldfűszer is fel tud dobni bármilyen kitálalt fogást.
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 144
  • Össznézettség: 12429
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tökéletes konfitált sertéstarja krémes burgonyapürével és savanyított lilahagymával
Pikács Árpád 14 recept

Bemutatkozik Showszóró-tehetségkutatónk nyertesének, Pikács Árpinak a videósorozata, az Árpi keni-vágja, amiben Árpi megmutatja, hogy lehet éttermi fogásokat otthoni körülmények között is elkészíteni, valamint hogyan lehet a hétköznapi ételeket magasabb szintre emelni pár apró trükkel és némi odafigyeléssel. Az első epizódban Árpi sertéstarját konfitált lecsós zsírban, köretként pedig krémes burgonyapürét és roppanós savanyított lilahagymát készített hozzá. Tippekből-trükkökből pedig nem volt hiány: a hús állagát sós érleléssel javítottuk, a konfitáláshoz használt zsírt lecsós alappal dobtuk fel, a burgonyapürét pedig tejszínnel és vajjal tettük szuperkrémessé.

Hozzávalók

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...